rbit9n Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 sława! kiedyś, dokładnie dwa miesiące temu, naszła mnie chęć, żeby porównać wytrzymałość posiadanych atramentów na warunki atmosferyczne. atmosfera apteczna, to jest szafka, na którą przez prawie cały okres od około 9. do 13. padało słońce. jeśli było oczywiście. skan wykonany dziś. w teście brały udział: - diamine pwf blue dream; - wm czarnoniebieski; - wm niebieska inspiracja; - camel błękit królewski; - wm brunatny absolut; - wm zielony. po prawej kreska z 16. lipca to kreska górna, dzisiejsza - dolna. jeśli chodzi o wyniki, to jak oczekiwałem wm czarnoniebieski zzieleniał (skan słabo to oddaje, jak zwykle). wbrew oczekiwaniom atrament forumowy ściemniał (zauważalnie), podobnie inspiracja i zielony (nieznacznie). myślałem, także, że camel bardziej wyblaknie, a tu nie! różnica na prawdę niewielka. brunatny absolut (to jakiś faszysta wymyślał, czy co?) prawie bez zmian, no może trochę poszedł w stronę czerwieni. także tego. pozdrawiam i polecam się na przyszłość. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 Super porównanie! Wyniki są jednoznaczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
papri Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 Widze, że to taka mała praca badawcza, wyniki jej z pewnością każdemu się mogą przydać.Dziękuje, że poruszyłeś taki temat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted September 16, 2013 Author Report Share Posted September 16, 2013 spróbuję dotrwać do roku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
papri Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 Ja doprawdy nie miałam zamierzonego celu, aby sprawdzić jak trwały jest atrament. Rok temu pisałam notatki atramentem parker washable blue i jak niedawno je przeglądałam to pismo było strasznie rozmyte. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 Świetny test . Ostatnio sporo piszę PWF Blue Dream, chyba wytrzyma upływ czasu.... hahaha Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
papri Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 Szkoda, że nie ma w swoich zbiorach forumowego atramentu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 @Rbit9n, mam jeszcze taki pomysł. Otóż żeby niejako wzmocnić i utrwalić mojego Watermana Blue Black i odjąć mu przy okazji trochę zielonego zmieszałem go w proporcji 50/50 z atramentem żelazowo-galusowym, sepia od @Nicponia. Wyszło coś ciekawego i w zasadzie niezmywalnego i jeszcze ciemnieje z upływem czasu. Ciekawy byłby do tego 'wynalazku' Twój test. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 Szkoda, że nie ma w swoich zbiorach forumowego atramentu To zerknij na Targowisko, może da się coś z tym zrobić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted September 16, 2013 Report Share Posted September 16, 2013 Gratuluje cierpliwości, ale coś słabo ci słońce grzało w tej szafce Ja po 8 dniach zdecydowałem się na przerwanie analogicznego testu, ale ja je przykleiłem do szyby od południowej strony i słońce operowało na kartce od wschodu do zachodu słońca z pełną mocą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted September 17, 2013 Author Report Share Posted September 17, 2013 Gratuluje cierpliwości, ale coś słabo ci słońce grzało w tej szafce Ja po 8 dniach zdecydowałem się na przerwanie analogicznego testu, ale ja je przykleiłem do szyby od południowej strony i słońce operowało na kartce od wschodu do zachodu słońca z pełną mocą. zgodnie z Farmakopeą Polską w aptece musi panować temperatura nie wyższa niż 25*C. w dodatku powinno się zabezpieczyć leki przed bezpośrednim działaniem promieni słonecznych. my mamy okna oklejone folią reklamową. także tego. @Rbit9n, mam jeszcze taki pomysł. Otóż żeby niejako wzmocnić i utrwalić mojego Watermana Blue Black i odjąć mu przy okazji trochę zielonego zmieszałem go w proporcji 50/50 z atramentem żelazowo-galusowym, sepia od @Nicponia. Wyszło coś ciekawego i w zasadzie niezmywalnego i jeszcze ciemnieje z upływem czasu. Ciekawy byłby do tego 'wynalazku' Twój test. nic prostszego, robisz próbkę i kładziesz na parapecie z adnotacją, żeby nie wyrzucać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted September 17, 2013 Report Share Posted September 17, 2013 z tych atramentów macałem osobiście jedynie camlina. Mam wrażenie, że mój bardziej blaknie i to w zamkniętych zeszytach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted September 17, 2013 Author Report Share Posted September 17, 2013 z tych atramentów macałem osobiście jedynie camlina. Mam wrażenie, że mój bardziej blaknie i to w zamkniętych zeszytach. w jednym kajecie też mi bardziej wyblakł niż podczas testu. w sumie też myślałem, że bardziej wyblaknie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted September 17, 2013 Report Share Posted September 17, 2013 (...) nic prostszego, robisz próbkę i kładziesz na parapecie z adnotacją, żeby nie wyrzucać. Tak, ale chodziło o porównanie z pozostałymi kolorami na Twojej kartce. Nie mam też odpowiedniej stalówki... no mniejsza. Rozważam opcję wysłania próbki atramentu do Ciebie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted September 17, 2013 Author Report Share Posted September 17, 2013 Tak, ale chodziło o porównanie z pozostałymi kolorami na Twojej kartce. Nie mam też odpowiedniej stalówki... no mniejsza. Rozważam opcję wysłania próbki atramentu do Ciebie. nie widzę przeciwwskazań. wystarczy mililitr, góra dwa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted December 17, 2013 Author Report Share Posted December 17, 2013 dzień dobry! zgodnie z zapowiedzią kolejny test długoterminowy. co brało udział w teście, czym było pisane i kiedy przeczytacie sami. nie powtórzyłem jednego atramentu, bo go przy sobie nie miałem. ale nic straconego, na Godach świat się nie kończy. wezmę na Dziady i wtedy skrobnę. oglądać powiększone, bowiem dopiero wtedy można zauważyć niektóre niuanse. tally ho! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted December 17, 2013 Report Share Posted December 17, 2013 No i od razu widać, że WM B-B płowieje do buro-zielonego (brrr). Natomiast moja amatorska mieszanka z sepią Nicponia nie jest buro-zielona i nawet ładnie cieniuje ale też niestety blaknie… @rbit9n duże podziękowanie za te testy i cierpliwość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted December 17, 2013 Report Share Posted December 17, 2013 Świetne zestawienie! Jak dasz radę, to bardzo chętnie zobaczę kreski w marcu i czerwcu. Już widzę ciekawe wyniki i niecierpliwie oczekuję kolejnych, o ile zechcesz... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted December 18, 2013 Author Report Share Posted December 18, 2013 test trwa, także tego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted March 26, 2014 Author Report Share Posted March 26, 2014 karVWa! sprzątaczka chyba mi wyciepała do hasioka pierwszy arkusz. albo wpadł za szafę. ale nieważne. ważne, że drugi arkusz blakł, blaknie i będzie blakł. bladź. nie, chyba nie bladź. raczej gładź. weź pigułkę Tygrysie. tak czy siak, na dzień dzisiejszy i chwilową chwilę wygląda to tak: http://img823.imageshack.us/img823/3730/z4q5.png natomiast w grudniu, wyglądało to tak: http://imageshack.com/a/img22/9507/kvlw.png jak na razie całkiem nieźle radzi sobie forumowy niebieski sen, nie najgorzej też z camlinem jak widzę. rotring trochę rozczarowuje. waterman niebiesko-czarny zgodnie z oczekiwaniami. niestety domieszka Nicponia niewiele pomogła, choć przed półmetkiem myślałem, że pomoże. inspired na dłuższą metę wypada blado. brunat z kolei nad wyraz niespodziewanie radzi sobie bardzo dobrze, dostaecznie, nie to co zielony. o dziwo esquisse, czyli konfekcja dla sieci LeClerc bije pelikana na pół głowy, a wszystkie inne biją manuscripty. zarówno czarny, jak i sepia po półrocznym opalaniu na stokach Pogórza Dynowskiego wyglądają tak, jakby były napisane nie równocześnie z innymi próbkami, ale tuż przed momentem. tak czy siak idzie lato, coś czuję, że będzie trzeba zrobić jeszcze jedną plażę z zupełnie innymi plażowiczami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted March 26, 2014 Report Share Posted March 26, 2014 Jak będziesz na PenShow to ja bym może z ciekawości może podpiał jakieś swoje do twojego testu? Myślałem żeby zrobić swoje porównanie takie jak kiedyś, ale nie mogę się wygrzebac z brakiem czasu ;( Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted March 27, 2014 Author Report Share Posted March 27, 2014 niestety, chyba nie będę mógł się tam pojawić. takie życie. powłok mięśniowych szycie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted July 7, 2014 Author Report Share Posted July 7, 2014 zgodnie z zapowiedzią druga tura plażowiczów. niestety papier zmienił trochę swoje własności i miejscami lepiej wchłonął atrament, niż powinien. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted July 7, 2014 Report Share Posted July 7, 2014 Esquisse to chyba cieniutkie płyny. Nie do końca rozumiem, jak to sie dzieje, że niektóre atramenty wydają sie silniej nasycone po upływie blisko 3 m-cy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted July 7, 2014 Author Report Share Posted July 7, 2014 no wiesz, nie ma się co spodziewać cudów po atramencie, który kosztuje coś około 6zł za 20 naboi (esquisse). a co do ciemnienia, to barwnik w bleu mediterranee, chyba się utlenia do ciemniejszej, bardziej trwałej postaci. zauważyłem to niejednokrotnie na fiszkach, które daję pacjentom. Konrad chyba lepiej mógłby to wyjaśnić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts