atuzi Posted June 12, 2013 Report Share Posted June 12, 2013 Pierwszy raz to pióro zobaczyłem kilka lat temu w znanej książce: Teraz jest u mnie, choć trochę inne wykończenie, bez ringów na końcach pióra, co moim zdaniem, jest lepszym rozwiązaniem. Nie ma co się rozpisywać, tylko oglądać. Widok z czterech stron świata na Fujijamę: System napełniania: przycisnąć guzik kilka razy i gotowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted June 12, 2013 Report Share Posted June 12, 2013 co to są ringi? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted June 12, 2013 Author Report Share Posted June 12, 2013 Ringi = pierścienie, wiem, że powinienem po polsku, ale tak mi wyszło w pośpiechu. Na stronie książki ma je pióro na końcu korpusu i przy klipsie, w moim ich nie ma. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted June 12, 2013 Report Share Posted June 12, 2013 Ok. Bardzo ładne pióro. Kiedyś chciałem je kupić, ale jednak nie wyszło. Namiki są najciekawszymi piórami. Wnoszą coś więcej. Sztuka laki jest niezwykle fantazyjna, wspaniała, a pióra nią zdobione wyjątkowe... Niestety tych przedwojennych praktycznie nie da się kupić, pozostają współczesne, ale i tak bardzo drogie. Polecam stronkę: http://www.velvet-pens.com/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted June 12, 2013 Report Share Posted June 12, 2013 Ależ to jest piękne piórko, gratulacje! Chętnie porównałbym je przy jakiejś okazji z moimi pilotami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted June 12, 2013 Report Share Posted June 12, 2013 piękne, piękne... ten wulkan, wykonany czerwoną laką. Blask śniegu, który na nim leży i refleksy odbijające się w falach morskich złotą. Wokół tajemnicze ciemne chmury. Wszystko utrzymane w klimacie nierealności i tajemnicy. Wspaniałe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted June 12, 2013 Report Share Posted June 12, 2013 czekam na videorecenzję pióra, będzie ciekawiej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted June 12, 2013 Author Report Share Posted June 12, 2013 Namiki są najciekawszymi piórami. Wnoszą coś więcej. Sztuka laki jest niezwykle fantazyjna, wspaniała, a pióra nią zdobione wyjątkowe... Namiki znam oczywiście. Jednak ten sposób zdobienia nie dla mnie, zbyt krzykliwe. Poza tym cena koszmarna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted June 12, 2013 Report Share Posted June 12, 2013 cena koszmarna. Wolę jedno Namiki niż 100 innych piór z masowej produkcji Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted June 12, 2013 Author Report Share Posted June 12, 2013 (edited) Ależ to jest piękne piórko, gratulacje! Chętnie porównałbym je przy jakiejś okazji z moimi pilotami. Będzie okazja 29 czerwca w kinie Kosmos w Katowiacach. Edited June 12, 2013 by atuzi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Tool Posted June 12, 2013 Report Share Posted June 12, 2013 Niestety tych przedwojennych praktycznie nie da się kupić, pozostają współczesne, ale i tak bardzo drogie. A może da się pokazać nam to allegrowe?Bardzo mnie ciekawi w jakim to było stanie po oczyszczeniu z tego wszystkiego co było oczyszczalne. Pozdrawiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted June 12, 2013 Report Share Posted June 12, 2013 A nie zechciałbyś powtórzyć tego w lipcu, w Warszawie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GranatowyPrawieCzarny Posted June 13, 2013 Report Share Posted June 13, 2013 Gratulacje Ten guzikowy system napełniania z deczka mnie wnerwiał bo tankowałem z niestabilnych butelek. Zwykły tłoczek jest bezpieczniejszy. Z ciekawości zapytam, czy dowalili Ci cło i VAT w celnym? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted June 13, 2013 Author Report Share Posted June 13, 2013 Na razie nie mam problemu z guzikowym systemem, używam sporo Vacumaticów, więc jestem przyzwyczajony. Miałem szczęście, cła i vatu nie było. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted June 13, 2013 Author Report Share Posted June 13, 2013 A nie zechciałbyś powtórzyć tego w lipcu, w Warszawie? Obawiam się, że nie dam rady, choć nigdy nie wiadomo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GranatowyPrawieCzarny Posted June 13, 2013 Report Share Posted June 13, 2013 Na razie nie mam problemu z guzikowym systemem, używam sporo Vacumaticów, więc jestem przyzwyczajony. Miałem szczęście, cła i vatu nie było. No to dobrze, że chociaż Ciebie oszczędzili. Ilekroć czegoś nie kupię w Japonii to celny prześwietla moje paczki na wylot. No i upomina się o dodatkowe $$$. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted June 13, 2013 Author Report Share Posted June 13, 2013 Na chyba 8 przesyłek z Japonii UC prosił o wyjaśnienia 2 razy. Sądzę, że to jakoś losowo wybierają, którą przesyłkę sprawdzają, bo przy wszystkich zawaliliby się robotą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted June 13, 2013 Report Share Posted June 13, 2013 A mają tam takie, ale bez Fuji Yamy? zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted June 13, 2013 Author Report Share Posted June 13, 2013 Mają. Na tej aukcji, poniżej, są wszystkie modele z tej serii: http://www.ebay.com/itm/Pilot-Namiki-Togidashi-Hira-Maki-e-Makie-Chinese-Phoenix-Houou-Fountain-Pen-/180615664683?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item2a0d88542b Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted June 13, 2013 Report Share Posted June 13, 2013 Rzeczywiście mają. Mnie najbardziej się podoba Pilot Togidashi Hira Maki-e Dragonfly Seirei zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted June 13, 2013 Author Report Share Posted June 13, 2013 Są też zupełnie bez wzorów, ale to już Namiki i nie ta cena. Tylko czy Dragonfly Serei to jeszcze Maki-e? Dla mnie Maki-e to jakiś rysunek/obrazek, tak mi się to kojarzy, a tutaj tylko pajęczynka, na której artyzmu wykonania raczej mało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilot Inspektor Posted June 14, 2013 Report Share Posted June 14, 2013 bardzo fajne pióro. może to śmieszne przy takim piórze, ale mnie zawsze najbardziej ciekawił ten konwerter Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted June 14, 2013 Author Report Share Posted June 14, 2013 bardzo fajne pióro. może to śmieszne przy takim piórze, ale mnie zawsze najbardziej ciekawił ten konwerter Mnie też to ciekawiło. W niedzielę będę miał czas na testy, więc go dokładnie sprawdzę i zdam sprawozdanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted June 14, 2013 Report Share Posted June 14, 2013 (edited) Przycisk połączony z rurką. Działa trochę podobnie do Vacumatica: zasysa atrament dołem, a wypluwa powietrze z góry. Wadą względem konwertera kręconego jest konieczność naciskania z góry (ryzyko zbyt mocnego oparcia stalówki o dno kałamarza). Niewątpliwa zaleta to mniej miejsca zajętego przez mechanizm = większa pojemność. Teoretycznie. Edited June 14, 2013 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted June 14, 2013 Author Report Share Posted June 14, 2013 Pojemnościowo to Vacumatica nie pobije, ale pomierzę ile atramentu wciąga. Chyba, że ktoś już to robił. Ja, przyzwyczajony do Vaców i Button Fillerów, nie widzę zagrożenia dużego nacisku stalówki na dno kałamarza. Zawsze irytują mnie za to konwertery kręcone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts