piurek Posted May 6, 2013 Report Share Posted May 6, 2013 Ostatnio dużo pisze się o tanich chińskich piórach. Postanowiłem i ja wypróbować te wynalazki. W jednym z elbląskich sklepów papierniczych zauważyłem pióra sygnowane marką Tetis. W rzeczywistości jest to chińska produkcja na zlecenie łódzkiej firmy o tej nazwie. Pióro na pierwszy rzut oka robi dobre wrażenie. Korpus jest pokryty czarnym lakierem. Zatankowane pióro waży 27 g. Długość zamkniętego pióra wynosi 138 mm. Mimo, że pióro posiada złote wykończenia, stalówka jest w kolorze srebrnym. Oczywiście stalowa. Pióro wyposażono w konwerter. Przy bliższych oględzinach wychodzą jednak pewne braki. Największym jest mocowanie skuwki. Skuwka jest wsuwana. Niby wchodzi i schodzi z dużym oporem, ale gdy już się zatrzaśnie obraca się i rusza na boki. Jest to dość irytujące. Wątpliwości budzi również mocowanie konwertera, który siedzi dość niepewnie i nie trzeba dużej sił aby go wyjąć. Mam wrażenie, że może wypaść w każdej chwili. Również plastik sekcji jest bardzo podatny na zarysowania. Stalówka wykonana ze stali nie posiada żadnych oznakowań. Pisze bardzo cienko, w mojej ocenie EF. Podobną kreskę daje Waterman Hemisphere F. Atrament podaje oszczędnie, ale nie ma żadnych przerw w pisaniu, nawet dość szybkim. Ogólnie pisze się płynnie i przyjemnie. W sklepie przetestowałem kilka egzemplarzy i każdy pisał inaczej: niektóre drapały, inne lały obwicie. Ta charakterystyka jest więc jedynie cechą osobniczą. Staruje bez problemów. Generalnie mimo sporych wad za 25 zł dostajemy dość użyteczne piórko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted May 7, 2013 Report Share Posted May 7, 2013 To pióro wcale nie jest brzydkie. Tylko jakość, jakość... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted May 7, 2013 Report Share Posted May 7, 2013 Czy mi się wydaje, czy to pióro ma taki sam mechanizm odginania klipsa jak Hero i Herby? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted May 7, 2013 Report Share Posted May 7, 2013 Za 16 zł można już dostać Parkera Sonneta, a za 17 to niektórzy MB kupują... ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted May 7, 2013 Report Share Posted May 7, 2013 Dzięki za recenzję! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted May 8, 2013 Report Share Posted May 8, 2013 Dzięki za recenzję, za tę cenę całkiem fajne piórko. Fajny sklep trafiłeś, że pozwalają wypróbować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted May 8, 2013 Report Share Posted May 8, 2013 Skuwka od Carene, sekcja od Experta. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piurek Posted May 8, 2013 Author Report Share Posted May 8, 2013 Sklep faktycznie ciekawy. Można nie tylko kupić, ale i porozmawiać o piórach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vit Posted May 9, 2013 Report Share Posted May 9, 2013 i konwerter z tfu parkera Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piurek Posted May 13, 2013 Author Report Share Posted May 13, 2013 (edited) konwerter wygląda jak z Parkera, ale jest nieco krótszy i dużo gorzej wykonany. Do wad muszę niestety dopisać jeszcze duży problem z zasychaniem - już po kilkunastu godzinach leżakowania Edited May 13, 2013 by piurek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted May 13, 2013 Report Share Posted May 13, 2013 Może trzeba wypłukać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuk Posted May 14, 2013 Report Share Posted May 14, 2013 Eleganckie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts