Ann_gd Posted April 23, 2013 Report Share Posted April 23, 2013 (edited) Nie mogłam się tym nie podzielić a w dodatku pan Paul ma piękne dłonie... Edited April 23, 2013 by Ann_gd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Woltymand Posted April 23, 2013 Report Share Posted April 23, 2013 Czy tylko mi się wydaje, że puszka jest po polskim piwie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted April 23, 2013 Author Report Share Posted April 23, 2013 to bardzo dobry powód aby podzielić się takim a nie innym filmikiem z jego poczynań Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted April 23, 2013 Report Share Posted April 23, 2013 puszka... pióro... od razu zastanawiam się co w zasięgu mojej reki mógłbym przerobić na pióro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted April 24, 2013 Author Report Share Posted April 24, 2013 ja się staram nie hodować puszek w zasięgu ręki, bo się kurzą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lacedemonian Posted April 24, 2013 Report Share Posted April 24, 2013 Pan Paul ma dłonie jak kosmita skrzyżowany z personifikacją jakiegoś pająka... ale w sumie do zawodu jaki sobie obrał to raczej pasuje. Natomiast wg znajomej osoby, która go widziała są obrzydliwe, bo potrafi kciuk odgiąć... ale wg tejże osoby każdy kto potrafi odgiąć kciuk w drugą stronę ma obrzydliwe dłonie, także się cieszę poniekąd, że sam nie posiadam tej zdolności. A co do tematycznego rozumienia to myślę, że facet pokazuje parę fajnych rzeczy. Takie filmiki się przydają, głównie dlatego, że nie oszukujmy się - obsadki ze stalówkami (nie wspominając już innych narzędzi kaligraficznych) są czymś kompletnie nie z tej epoki, pozbawionym codziennych wartości użytkowych dla przeciętnych śmiertelników. Ponadto sama kaligrafia też raczej niszowa się wydaję, a przecież odrobina z tym zabawy przyda się każdemu a może nawet wyjdzie coś z tego. (przyszły mistrz skryba z pajęczymi łapami dla przykładu ) Jak sam Antonio powiedział - osoby w wieku poniżej 20 lat nie będą wiedziały co 'to-to' jest... mam 18 i przypadkowo się zetknąłem z takim wynalazkiem w zestawie cyrkli mojej matki, jeszcze z czasów szkolnych, lata temu ale też nie za bardzo miałem koncepcję jakie 'to-to' może mieć zastosowanie. Swoją drogą te nowoczesne wersje liter mi się zbytnio nie podobają, ktoś jeszcze podziela moje zdanie, że wersje bardziej 'staroświeckie', chociażby to 'S' prezentują się znacznie lepiej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted May 23, 2013 Report Share Posted May 23, 2013 Moja dzisiejsza próba bardziej tradycyjnego podejścia do kreślenia puszką: Pierwszy i ostatni egzemplarz, który nadawał się do pisania. Mała pojemność stalówki, bardzo szeroka linia. Największym problemem okazało się wykonanie nacięcia wzdłużnego bez zwichrowania stalówki. Próbka pisma. Inne, późniejsze prototypy. Od lewej: 1) półprodukt 2) jakiś nieudany egzemplarz 3) bryzgacz, mniejsza wersja puszki z filmiku 4) bardzo sprężysty kawałek aluminium (niepiszący) 5) pierwszy piszący egzemplarz Bazgroły. Tekst wykonany pisząca stalówką. Szerokie mazy bryzgaczem. Efekty eksperymentu są bliskie przewidywaniom. Świetnie się przy tym bawiłem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted May 23, 2013 Author Report Share Posted May 23, 2013 faceci i ich zabawki... jak ja wam czasem zazdroszczę potrafię tępymi nożyczkami trzy palce sobie uciąć i nikt mi nie chce nic pożyczać. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vit Posted May 23, 2013 Report Share Posted May 23, 2013 może jestes prawniczką i kazdy sie boi, że go zaskarżysz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted May 24, 2013 Author Report Share Posted May 24, 2013 nawet w rodzinie nie mam prawnika, także spokojnie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
inkyzen Posted May 26, 2013 Report Share Posted May 26, 2013 Pan Paul ma dłonie jak kosmita skrzyżowany z personifikacją jakiegoś pająka... ale w sumie do zawodu jaki sobie obrał to raczej pasuje. Natomiast wg znajomej osoby, która go widziała są obrzydliwe, bo potrafi kciuk odgiąć... ale wg tejże osoby każdy kto potrafi odgiąć kciuk w drugą stronę ma obrzydliwe dłonie, także się cieszę poniekąd, że sam nie posiadam tej zdolności. Pan Paul najprawdopodobniej cierpi na zespół Marfana. To ciężka choroba. Używanie słowa "obrzydliwość" w tym kontekście jest niestosowne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrSteelNib Posted June 1, 2013 Report Share Posted June 1, 2013 Wow! Życia mi nie starczy, żeby nauczyć się tak czarować na papierze. Mimo wszystko, może choć się postaram poprawić charakter pisma. A puszka jest po Żywcu, jak nic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts