Lepki Posted March 14, 2013 Report Share Posted March 14, 2013 Mam takie pytanie do Was Pen Doktorzy Jak wyciągnąć stalówkę i spływak z Sheaffer Prelude. Leży lekko nierówno i pióro więcej przerywa niż pisze. BTW: założyłem ten watek też z myślą o wpisywaniu, w których piórach w jaki sposób można demontować sekcję (wybijanie, wykręcanie, itd). Sam właśnie zauważyłem, że byłoby to niezwykle przydatne Pozdrawiam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted March 14, 2013 Report Share Posted March 14, 2013 Nie wiem czy ci to pomoże, ale słyszałem że w Sheaferze spływak ze stalówką jest wciskany w sekcje, także trzeba go pewnie wybić - albo jakoś delikatnie złapać za spływak ze stalówką i zdecydowanie wyciągnąć trzymając za sekcje - gdzieś jest filmik na youtube. Ale wszelkie manipulacje wiążą się z dużym ryzykiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted March 14, 2013 Author Report Share Posted March 14, 2013 Dzieki za informację, widziałem tylko filmik ogólny instruktażowy Ale nie wiedziałem właśnie czy w Sheafferach jest wciskany spływak czy wkręcany. Co do mojego problemu to już nie istnieje ale sam temat uważam za dobry do kontynuowania. A w chińczykach typu Jinhao/Baoer też są wciskane? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted March 14, 2013 Report Share Posted March 14, 2013 Dzieki za informację, widziałem tylko filmik ogólny instruktażowy Ale nie wiedziałem właśnie czy w Sheafferach jest wciskany spływak czy wkręcany. Co do mojego problemu to już nie istnieje ale sam temat uważam za dobry do kontynuowania. A w chińczykach typu Jinhao/Baoer też są wciskane? To znaczy że pióro uległo dezintegracji, czy też udało się je rozłożyć i dobrze ustawić? W chińczykach jakie do tej pory widziałem wszystkie stalówki były wciskane. Gdzieś na FPN widziałem recenzję chińskiego pióra z drewnianym korpusem ze spływakiem i stalówką montowaną podobnie jak to jest we Frontierze, to znaczy stalówka leży nie trzymana na spływaku i całość jest wkręcana w sekcję - nie ma dodatkowego kołnierza jak na przykład jest w Pelikanach, albo ząbków jak jest w Sonnecie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted March 14, 2013 Author Report Share Posted March 14, 2013 Na szczęście nie uległo dezintegracji, sprzedawca zaoferował wysłanie mi całej nowej sekcji a ta po prostu mi zostanie. Moge ją ewentualnie spróbować naprawić, ale juz bez strachu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted March 15, 2013 Report Share Posted March 15, 2013 Gdybyś jednak zdemontował, pilnuj ustawienia stalówki względem spływaka. Czasem miałem w tym modelu problem z przerywaniem, bo stalówka siedziała głupie pół milimetra za płytko albo elementy spływaka przesunęły się przy wciskaniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted May 8, 2013 Author Report Share Posted May 8, 2013 Alverynie i inni znawcy, mam podobne pytanie odnośnie Sheaffer Lady Skripser ze stalową stalówką typu triumph. Czy ona też jest na wcisk czy wkręcana ze spływakiem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted May 8, 2013 Report Share Posted May 8, 2013 (edited) wyciąganie z Parkera nie jest trudne, ale warto pióro odmoczyć i ewentualnie plastikową linijką sobie pomóc wyciągając spływak za żeberka przynajmniej w tych nowych się tak da. Beifa i jakieś marketowe pióra mają otwór na spływaku, który jest upośledzony w żeberka, to wtedy drucik, pręcik czy szydełko dają radę Edited May 8, 2013 by Ann_gd Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted May 8, 2013 Report Share Posted May 8, 2013 (edited) Alverynie i inni znawcy, mam podobne pytanie odnośnie Sheaffer Lady Skripser ze stalową stalówką typu triumph. Czy ona też jest na wcisk czy wkręcana ze spływakiem? Nie wiem, jak w tym konkretnym modelu. Triumph jest zwykle gwintowany od środka i nakręcony na gwint wystający z sekcji. Do tego podklejony. Trzeba podgrzać i przy odkręcaniu modlić się, żeby klej puścił wcześniej, niż plastik. Czasem może być cały wykręcany nib unit: kołnierz wkręcany w sekcję, do kołnierza od przodu wkładany spływak, a na to nakręcana stalówka. Cały unit raczej nie jest wtedy przyklejony i można go wykręcić Tak jest, o ile dobrze pamiętam, w Snorkelach TM. Po co chcesz demontować Triumpha? Pogięty? Edited May 8, 2013 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted May 8, 2013 Report Share Posted May 8, 2013 założyłem ten watek też z myślą o wpisywaniu, w których piórach w jaki sposób można demontować sekcję (wybijanie, wykręcanie, itd). Sam właśnie zauważyłem, że byłoby to niezwykle przydatne Parker Sonnet - wykręcić stalówkę ze spływakiem. Stalówka przymocowana do spływaka na zatrzask. Pióro proste i przyjemne w rozkręcaniu. Herb 330 (środkowy) - stalówka na wcisk, spływak odlany w jednym kawałku z obudową. Obudowa na wcisk w przeźroczysty element. Z prawej Hero 33cośtam. Stalówka i spływak na wcisk. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomZak Posted May 8, 2013 Report Share Posted May 8, 2013 (edited) Parker Sonnet - wykręcić stalówkę ze spływakiem. Stalówka przymocowana do spływaka na zatrzask. Pióro proste i przyjemne w rozkręcaniu. Identycznie jest we Frontierze. Jako, że lubię poznawać budowę różnych rzeczy... Wie ktoś może jak rozebrać tłoczek Sheaffera i Lamy Al-Star? Tłoczkowi Parkera dobrze robi smarowanie (przetarcie!) gumki olejem (jadalny w moim wypadku) - od razu lepiej się suwa Edited May 8, 2013 by TomZak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted May 8, 2013 Report Share Posted May 8, 2013 a myślisz, że gliceryna lub kwas hialuronowy tłoczkowi też pomogą się suwać lżej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted May 8, 2013 Report Share Posted May 8, 2013 Identycznie jest we Frontierze. Stalówki Frontiera i Sonneta są wymienne? Tłoczkowi Parkera dobrze robi smarowanie (przetarcie!) gumki olejem (jadalny w moim wypadku) - od razu lepiej się suwa Ponoć można go rozmontować, jak tu: (27 minuta), ale ja nie potrafię tego zrobić. Dochodzę do momentu, kiedy boję się, że siła której używam, może zniszczyć tłoczek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomZak Posted May 8, 2013 Report Share Posted May 8, 2013 (edited) Stalówki Frontiera i Sonneta są wymienne? Ponoć można go rozmontować, jak tu: (27 minuta), ale ja nie potrafię tego zrobić. Dochodzę do momentu, kiedy boję się, że siła której używam, może zniszczyć tłoczek. Nie wiem, czy są wymienne - jutro mogę zrobić dużą fotkę do porównania. Pewnie, że można i jest to bardzo proste (smarowałem ręcznikiem papierowym tylko gumkę, a nie naciągałem oleju ) Pod "suwakiem", zaraz nad przezroczystym zbiorniczkiem jest czarny pierścień z otworem, w który wchodzi zatrzask od zbiorniczka - wystarczy odpowiednio odgiąć czarną część, żeby puścił lub go po prostu nacisnąć i wtedy odczepić. Tłoczek Lamy też rozebrałem - na pierwszy rzut oka wygląda na nierozbieralny, a tu psikus - czarny pierścień nad zbiorniczkiem jest metalowy, a do tego ściągalny. Na tym filmie ciekawsza jest 21 minuta - wyciąganie spływaka z sekcji Lamy Vista. Nie wiem jak on to zrobił, że wyszedł spływak razem ze stalówką, a nie sama stalówka, która się nie trzyma zbyt mocno. Edited May 8, 2013 by TomZak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted May 8, 2013 Report Share Posted May 8, 2013 Można można, nie wiem co z rozkręcanym, ale ten suwany spokojnie. Tak jakby łamiąc ;D Olej roślinny nie jest dobrym wyborem, gdyż rozkłada się z czasem i robi się lepki, co nie jest korzystne. Ma też słaby wpływ na gumę. Co do stalówek Frontiera i Sonneta - niby podobne, a mają inne zaczepy. No i nie widzę zbytnio sensu w zamianie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted May 8, 2013 Report Share Posted May 8, 2013 (edited) No i nie widzę zbytnio sensu w zamianie... Tania zmiana szerokości śladu. Edited May 8, 2013 by 8868 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted May 9, 2013 Report Share Posted May 9, 2013 Czy ona taka tania... No nie wiem. Teoretycznie można spróbować, może cały spływak da się przełożyć? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
CezaryF Posted May 9, 2013 Report Share Posted May 9, 2013 Drobna uwaga do Alveryna - ww wczesnych piórach Triumph stalówka była zaciskana. Zdjęcie takiej stalówki jest trudne a ponowne zaciśnięcie bez odpowiednich narzędzi - niemożliwe. Pozdrawiam CezaryF Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted May 9, 2013 Author Report Share Posted May 9, 2013 Co do moich motywów rozbierania Skripserta to było podejrzenie że atrament wylewa się gdzieś na łączeniu stalówki i sekcji. Ale na razie jest wymyte, napełnione atramentem i poddane obserwacji. Jak będzie ok to pacjent zostanie wypisany ze szpitala A jak nie to na OIOP Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted May 10, 2013 Report Share Posted May 10, 2013 Czy ona taka tania... No nie wiem. Teoretycznie można spróbować, może cały spływak da się przełożyć? Dziś kupiłem m.in. Frontiera. Przy najbliższej okazji sprawdzę wymienność komponentów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted May 16, 2013 Report Share Posted May 16, 2013 na szybko: Parker Sonnet Parker Frontier Różne średnice gwintów na spływaku. [Aparat zagina przestrzeń, ale spływaki są proste ] Różnie wycięte stalówki w części chowającej się w sekcji. Mimo to, wygląda jakby wymiana była możliwa bez modyfikowania którejkolwiek z części. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piurek Posted May 28, 2013 Report Share Posted May 28, 2013 A jak wyjmuje się spływak ze stalówką z Watermana Charlestona? Nigdzie nie mogę znaleść. Jest wciskany czy wkręcany? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted May 28, 2013 Report Share Posted May 28, 2013 Prawdopodobnie wciskany Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
TomZak Posted May 29, 2013 Report Share Posted May 29, 2013 (edited) Ma ktoś doświadczenie w rozbieraniu Parkera Urban? Ciągnąć, kręcić, nie ruszać? Edited May 29, 2013 by TomZak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted May 29, 2013 Report Share Posted May 29, 2013 Można wyciągnąć. Jest wciskany, ale w sumie najlepiej się jak dla mnie wybija Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts