kuk Posted October 22, 2011 Report Share Posted October 22, 2011 Czy są w ogóle pióra z założenia przeznaczone dla dzieci? Ale nie chodzi mi tu o tanie pióra, bo dziecko może pisać i chińszczyzną. Czy są takie specjalne, do nauki pisania? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz Posted October 22, 2011 Report Share Posted October 22, 2011 Oczywiście, że są, warto wspomnieć choćby Pelikan Griffix - to pióro, a właściwie system składający się z ołówka, pióra kulkowego, pióra i długopisu, w wersji dla prawo- i leworęcznych - właśnie do nauki pisania. Świetne, acz - prynajmniej w rękach moich chłopaków - nietrwałe, tak że obecnie 9-latek jedzie na Pelikano, a młodszy, 7-latek, na Pelikano Junior. Herlitz też ma coś podobnego w odercie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted October 24, 2011 Report Share Posted October 24, 2011 Bardzo dobrymi piórami przygotowanymi specjalnie dla dzieci są produkty marki Inoxcrom. Zwróć uwagę na serię pstrokatych piór dla dzieci w żyrafy, panterki, motylki i inne -ylki. Stalowe (ale solidne) stalówki i dobra jakość korpusu i skuwki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted October 24, 2011 Report Share Posted October 24, 2011 Dokopałem się do nazwy tych piór wiecznych dla dzieci od Inoxcroma - Micra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lena Posted October 24, 2011 Report Share Posted October 24, 2011 A ja polecam pióra f. PaperMate i Bic. Można je dostać w marketach za kilkanaście pln, są wygodne, mają przyjemne stalówki (sama próbowałam) i podobają się dzieciom Z tych droższych, to w moim odczuciu dobrze sprawdzi się Lamy Safari. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuk Posted October 24, 2011 Author Report Share Posted October 24, 2011 Czyli duże firmy - Pelikan to wyjątek - lekceważą potencjalnych klientów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted October 25, 2011 Report Share Posted October 25, 2011 Jeszcze Faber Castel ma dość bogatą oferte. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted October 25, 2011 Report Share Posted October 25, 2011 Waterman ma (albo przynajmniej niedawno miał) Jif, Parker - pstrokate Vectory, Platinum - Preppy, Sheaffer - NoNonsense. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz Posted October 25, 2011 Report Share Posted October 25, 2011 Czyli duże firmy - Pelikan to wyjątek - lekceważą potencjalnych klientów. - Pelikan zdaje się budować wizerunek firmy poprzez konsekwentne trzymanie się przedwojennej jeszcze dewizy: Tworzymy pióra na każdą rekę @Alweryn, wydaje mi się, że żadne z wymienionych przez Ciebie piór nie jest zbudowane specjalnie do wymuszenia chwytu szczypowego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuk Posted October 25, 2011 Author Report Share Posted October 25, 2011 Jif - kawał ordynarnego plastiku. Pstrokaty Vector, Pelikano, Prepy, Safari, NoNonsense (dosyć duże) - czemu - dla dzieci? Mikra - faktycznie, nieduża i kolorowa. Wybieram z Inoxcroma i Pelikana. Zawsze myślałem, że wyrób dla dzieci powinien być dla dzieci. Lepszy, trwalszy, dostosowany do spacyficznych potrzeb małego użytkownika. Który kiedyś dorośnie i albo wypnie sie na pióra, albo nie. Czym skorupka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted October 26, 2011 Report Share Posted October 26, 2011 http://www.e-wanda.pl/piora-parker/17-piora-parker-contact.html Nie bronie Parkera, ale jest jeszcze coś takiego. Chociaż może bardziej dla młodzieży. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksandra Posted November 1, 2011 Report Share Posted November 1, 2011 a moze to: http://www.piorawiec...y-pen,1871.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Cwiekoszczak Posted November 1, 2011 Report Share Posted November 1, 2011 Preppy do mnie jedzie - 11 zł nie zabija a zobaczymy co z niego wyniknie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
DomeN Posted November 1, 2011 Report Share Posted November 1, 2011 Ostatnio znalazłem w sklepie Flo dość ciekawe pióro. Cena to 2.90zł, a pióro może być przydatne do notatek lub dla dziecka. Jest bardzo niewielkie, bo to tylko 9.5cm zamknięte oraz 8.5cm otwarte (razem ze stalówką). Stalówka chyba ze stali, jednak pisze płynnie i ciekawie. Dostępne kolory jakie widziałem, to coś w stylu połączenia żółtego i jasnego zielonego oraz różowy. Jest też w miarę grube, czyli około 1.1-1.2cm, chociaż mierzyłem dość niedokładnie linijką. Chętni mogą spróbować, bo cena naprawdę niewielka, a może jakiemuś dziecku się spodobać. Pozdrawiam, D. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted November 13, 2011 Report Share Posted November 13, 2011 Tak się zastanawiałem nad NoNonsensem, którego polecił Alveryn. Dla dziecka zbyt duży. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuk Posted November 19, 2011 Author Report Share Posted November 19, 2011 Kupiłem Pelikana. Dziękuję wszystkim. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
malwes Posted November 21, 2011 Report Share Posted November 21, 2011 Odpowiadając na pierwsze pytanie: tak - Pelikan Pelikano Junior - BIC X-Pen - BIC Easy-Click To przynajmniejte, które ja testowałam na 7 latku. Zachęcona recenzjami miałam dwa Pelikano Junior i nie jestem zadowolona z tych piór, pisałam o tym w wątku o piórze dla 7latka. W każdym razie moje egzemplarze bardzo ciężko się rozpisywały, kleksują na włochatych kartkach strasznie i bardzo grubo, wg mnie za grubo, piszą. Lepiej mi się sprawują BIC'ki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad white Posted September 4, 2015 Report Share Posted September 4, 2015 (edited) Pelikan Griffix Pelikan Junior Pelikan Twist Ciekawe rozwiązania ma też stajnia Faber Castell. Edited September 4, 2015 by konrad white Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lady Aga Posted September 19, 2015 Report Share Posted September 19, 2015 Również polecam Lamy. Moje dzieci piszą Lamy Nexx (10-latka) i Lamy abc (8- latek) i sobie chwalą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
beiska Posted September 20, 2015 Report Share Posted September 20, 2015 co do Inoxcroma Micra... hehe stalówka po kilku razach przesunęła się w osi, końcówka się rozjeżdża, plastik fantastik. Dla dziecka, które mocno dociska lub średnio - faber-castell Scribolino. Dla bardziej wprawnego - Pilot Kakuno Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts