Kowal1623 Posted April 16, 2017 Report Share Posted April 16, 2017 (edited) Witam. Jakiś czas temu chciałem urozmaicić stalówki w mojej kolekcji chińskich piór. Kilka z nich sam przeszlifowałem na stuby/ italic, ale korciło mnie, żeby spróbować takich stalówek od lepszych producentów. Wybrałem JoWo. Oto pióra, w których zmieniłem stalówki: Faber Castell Ambition, Baoer 051 oraz Baoer 519. Spośród wielu możliwości zdecydowałem się zamówić stalówki: fine italic, medium stub, broad cursive italic oraz 1.1 calligraphy. Tak się prezentują: Teraz pora, aby pokazać jak piszą Nie mam jeszcze pióra do eMki, dlatego f i m testowałem w FC Ambition. Tutaj w zbliżeniu: Fine italic: Medium stub: Broad cursive italic: 1.1 calligraphy: A tutaj wszystkie razem na jednej stronie: Ogólnie jestem bardzo zadowolony z moich zakupów, mam świetne pióra ze znakomitymi stalówkami, w bardzo dobrej cenie. I teraz wiem, jaka jest różnica w pisaniu prawdziwym stubem, cursive italic i italic. Edited April 16, 2017 by Kowal1623 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted April 16, 2017 Report Share Posted April 16, 2017 Niesamowity test, dziękuję. Jednakowoż, ja nie widzę wyraźnych różnic. Dla mnie te wszystkie pisma wyglądają tak samo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted April 16, 2017 Author Report Share Posted April 16, 2017 (edited) @Kleks bo to ja pisałem, dlatego wszystkie wyglądają tak samo Jest różnica w szerokości i inaczej się pisze poszczególnymi rodzajami stalówek może nie jakaś dramatyczna, ale chciałem coś do normalnego pisania, jakbym kupił jakieś 1,9 mm to by było bardziej widać. Ja wypróbowałem takie, teraz jak ktoś będzie chciał sobie wymienić stalówkę już będzie wiedział czego się spodziewać i wystarczy, że kupi jedną. Tutaj dodatkowe zdjęcia z telefonu, różnice nie są duże. Ale podczas pisania są odczuwalne: Edited April 16, 2017 by Kowal1623 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted April 16, 2017 Report Share Posted April 16, 2017 (edited) Dzięki za zestawienie. Napisz proszę jeszcze kilka słów o tych różnicach odczuwanych podczas pisania, to mogą być cenne uwagi Która drapie, która drapie mniej itd Edited April 16, 2017 by Nikaa Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted April 16, 2017 Author Report Share Posted April 16, 2017 (edited) @Nikaa Napisałem conieco w teście, na zdjęciach. 1.1 jest supermaślana, medium stub jest bardzo gładka, ale słychać delikatny szum, broad cursive italic pisze z bardzo lekkim feedbackiem i szumem, natomiast f italic wydaje niesamowity dźwięk podczas pisania, dodatkowo trzeba uważać, bo ma ostre rogi i można przyhaczyć o papier. Ale jak się ją odpowiednio ustawi w dłoni to można pisać bardzo szybko. Żadna z nich nie drapie, nawet eFka, poprostu jest lekki feedback, bardzo przyjemny. Edited April 16, 2017 by Kowal1623 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iwan Iwanowicz Posted April 16, 2017 Report Share Posted April 16, 2017 Jako nieco mniej biegły się spytam, bo intryguje mnie to już któryś raz widziane określenie. Czy jak coś pisze "feedback" to nie drapie, ale pisze z takim przyjemnym szelestem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted April 16, 2017 Author Report Share Posted April 16, 2017 @Iwan Iwanowicz Dokładnie! Niektóre nawet piszą z dość wyraźnym, ale przyjemnym szelestem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iwan Iwanowicz Posted April 16, 2017 Report Share Posted April 16, 2017 Dzięki wielkie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Topaz Posted April 16, 2017 Report Share Posted April 16, 2017 Dziękuję, gratuluję cierpliwości. Mam pytanie, jak dobrałeś rozmiar stalówek do spływaków, bo z tego co widzę na stronie mają nr 5, nr 6, nr 8? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted April 16, 2017 Author Report Share Posted April 16, 2017 Do wszystkich jakie mam pasują #5. Do FC Ambition też, a jak zamówisz ze spływakiem to pasuje całość do niego. Tylko u mnie skuwka była nieco luźniej dopasowana po założeniu nowego, dlatego wolałem zmienić na oryginalny. Nr #6 chyba jest w Jinhao X450 i 159. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tokariew Posted April 16, 2017 Report Share Posted April 16, 2017 (edited) Hmm, wyczuwam lekkie przeszlifowanie stalóweczek, więc nie jestem pewny czy można mówić o porównaniu stalówek JOWO Zabrakło mi jeszcze Oblique, by komplecik był… W końcu zamówię sobie komplecik stalóweczek z fpnibs.com Edited April 16, 2017 by tokariew Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted April 16, 2017 Author Report Share Posted April 16, 2017 (edited) W sumie masz rację, przeszlifowanie to dodatkowa opcja fpnibs. Oryginalny JoWo to z tych tylko 1.1, ale jak napisałem z nim akurat miałem mały problem. Mam Montblanca 252 oblique f, więcej takich nie potrzebuję Wolę prosto ścięte stalówki. Edited April 16, 2017 by Kowal1623 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tokariew Posted June 6, 2017 Report Share Posted June 6, 2017 dziś i do mnie doszły stalóweczki, czasem się zastanawiam jak poczta w naszym kraju działa, skoro paczka z zagranicy potrafi dojść szybciej niż list z sąsiedniego powiatu W każdym razie znalazłem zastosowanie do jednego z moich Ahabów, wylądowała tam fine italic, boczna krawędź lubi ciąć papier, trochę się schodzi zanim ustawi się odpowiedni kąt by nie zawadzać, ale potem pisze cudnie A do zapomnianego baoera wylądowała B cursive italic i to pisze prawie tak z charakterem, tzn na pewno to nadal nie jest maślana stalówka, ale to szmeranie takie jakieś przyjemne. Co prawda na początku liczyłem że jednak wyląduje w innym piórku, ale jak dla mnie niezbyt dobrze przylegała do spływaka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafi206 Posted May 23, 2020 Report Share Posted May 23, 2020 Gdzie można kupić stalówki Jowo w dobrej cenie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tom_ek Posted May 23, 2020 Report Share Posted May 23, 2020 @rafi206: https://fpnibs.com/collections/jowo-steel-6 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafi206 Posted May 24, 2020 Report Share Posted May 24, 2020 Dziękuję za szybką odpowiedź. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts