Vermis Posted March 30, 2017 Report Share Posted March 30, 2017 Może komuś się przyda. Dla ułatwienia dodałem próbkowanie "czystego" koloru. Galusowe były nanoszone wczoraj, więc minimalnie mogą jeszcze pociemnieć. Terra di Siena i Olive Brown w rzeczywistości są bardziej brązowe niż wyszło na zdjęciu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MBRafał Posted March 30, 2017 Report Share Posted March 30, 2017 Świetne, dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Topaz Posted March 30, 2017 Report Share Posted March 30, 2017 Dziękuję, dużo pracy, podziwiam cierpliwość i zaangażowanie. Świetne porównanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vermis Posted March 30, 2017 Author Report Share Posted March 30, 2017 (edited) 2 godziny temu, Topaz napisał: Dziękuję, dużo pracy, podziwiam cierpliwość i zaangażowanie. Świetne porównanie. Nie było wcale tak trudno. Tylko trochę patyczków kosmetycznych zeszło. PS. Jak się kliknie na obrazek, to na dole po prawej jest "Pełny rozmiar". Można obejrzeć z bliska. Edited March 30, 2017 by Vermis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fiamat Posted March 30, 2017 Report Share Posted March 30, 2017 Serdeczne dzięki, niezwykle przydatne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted March 30, 2017 Report Share Posted March 30, 2017 Fajne. Atramenty Konrada (KWZI) zdecydowanie przyciagaja w tym zestawieniu moją uwagę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted March 30, 2017 Report Share Posted March 30, 2017 Piękne! Wspaniała robota 2 godziny temu, visvamitra napisał: Atramenty Konrada (KWZI) zdecydowanie przyciagaja w tym zestawieniu moją uwagę. Dokładnie. Moją również. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszek Posted March 31, 2017 Report Share Posted March 31, 2017 Świetne porównanie, dziękuje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted March 31, 2017 Report Share Posted March 31, 2017 Fajne porównanie. Znalazłem w nim też kilka moich ulubionych atramentów. Dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted April 1, 2017 Report Share Posted April 1, 2017 Pożyteczne zestawienie, bardzo fajne. A jak robiłeś kółeczka, że się tak ładnie nakładają na siebie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vermis Posted April 1, 2017 Author Report Share Posted April 1, 2017 6 minut temu, aoirghe napisał: Pożyteczne zestawienie, bardzo fajne. A jak robiłeś kółeczka, że się tak ładnie nakładają na siebie? Wziąłem duży pędzel, próbkowanie w najjaśniejszym miejscu i tym kolorem kropka z przezroczystością na 100%. Obok nakładająca się na nią kropka z kolorem z najciemniejszego punktu (też 100%). Potem próbkuję kolor z pierwszej kropki i stawiam nakładającą się na nią w tym samym kolorze, tylko że 50%. W ten sposób uzyskałem 2 skrajne kolory i pośredni między nimi. Wszystko "na oko". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vermis Posted April 2, 2017 Author Report Share Posted April 2, 2017 Ciekawostka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fiamat Posted April 3, 2017 Report Share Posted April 3, 2017 No właśnie. A jak byś się do tego odniósł, mając tą kartkę na żywo? Faktycznie Azure #5 i Majestic są tak skrajnie do siebie zbliżone? Zastanawiam się też, jak mają się do tego próbki tekstu, bo jednak co pióro to nie patyczek kosmetyczny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vermis Posted April 3, 2017 Author Report Share Posted April 3, 2017 Na żywo też są bardzo podobne, z tym że MB zostawia ten swój słynny czerwony połysk, a Azure#5 nie. Widzę też różnice w przebijaniu i rozmazywaniu na korzyść Azure#5, ale to zbyt wczesna faza testów, żeby wyrokować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fiamat Posted April 3, 2017 Report Share Posted April 3, 2017 (edited) MB niestety nie mam (MB jest tu wieloznaczne ) i nie miałem okazji podziwiać owego słynnego połysku, lecz u mnie Azure #5 wykazuje czerwony połysk. Piszę nim mokrą Lamą M. Edited April 3, 2017 by Fiamat Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted April 3, 2017 Report Share Posted April 3, 2017 Potwierdzam słowa @Fiamat u mnie też w mokrej stalówce Azure 5 połyskuje na czerwono. Może mniej niż niektóre atramenty, ale jest zauważalny. To zależy od stalówki i papieru. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vermis Posted April 3, 2017 Author Report Share Posted April 3, 2017 OK, macie rację. Połysk jest. Chociaż w Majestic Blue jest chyba większy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vermis Posted May 1, 2017 Author Report Share Posted May 1, 2017 Kolejne porównanie. Efekt trochę odbiega od rzeczywistości (Turquoise jest bardziej zielony). Jak będę miał dostęp do lustrzanki to spróbuję coś więcej z tego wycisnąć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zbyszek Posted May 2, 2017 Report Share Posted May 2, 2017 dziękuje, Ale skoro będzie powtórka ze zdjęcia to poproszę o dodanie tego małego wzornika z kolorami jak na pierwszym zdjęciu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vermis Posted May 3, 2017 Author Report Share Posted May 3, 2017 Proszę bardzo. Wciąż nie jest idealnie, ale wiadomo - elektronika nie odda tego co widzi oko. Azure#4, IG Turquoise i IG Green mają w sobie trochę więcej zieleni niż na zdjęciu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts