IonicLiquid Posted March 30, 2017 Report Share Posted March 30, 2017 Witajcie, Zakupiłem sobie nowe pióro. Do tej pory używałem Sheaffera Prelude, które służyło mi dobre 15 lat. Niestety ostatnio bardzo stalówka przeciekała, i tylko jak wyciągałem pióro to całe palce miałem czarne. Kupiłem sobie pióro troche tańsze Sheaffer 100: https://sheaffpen.pl/pl/p/Pioro-wieczne-Sheaffer-100-Czarny-Mat-CT-WW30-Box-9317/309 Chciałem Was zapytać jaki polecacie atrament? Mam Hero oraz Pelikana. Czy one nadadzą się do tych piór? Czy lepiej kupić oryginalny Sheaffera? Dodam, że do poprzedniego pióra nie stosowałem oryginalnego atramentu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafi206 Posted March 30, 2017 Report Share Posted March 30, 2017 Bez różnicy. Oba atramenty będą dobre. Pelikan jest trochę gęstszy. Mam obecnie dwa pióra sheaffer i nie spotkałem się aby któryś atrament im nie pasował. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Topaz Posted March 30, 2017 Report Share Posted March 30, 2017 @IonicLiquid pomyśl, nowe pióro, nowy atrament, zaszalej i kup nowy atrament np. Sheaffera, pobaw się nowym kolorem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted March 30, 2017 Report Share Posted March 30, 2017 Mam pytanie do autora. Czy skuwka po 15 latach używania dalej dobrze trzymała? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted March 30, 2017 Report Share Posted March 30, 2017 "stalówka przeciekła" piszesz? Raczej niemożliwe. Może pomocz długo pióro, wypłucz dokładnie, a nawet szczoteczką do zębów wyczyść spływak... Powinno pomóc.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
IonicLiquid Posted March 30, 2017 Author Report Share Posted March 30, 2017 Pióro wyczyściłem w wodzie demineralizowanej a potem w etanolu. Dodatkowo umieściłem samą końcówkę pióra w myjce ultradźwiękowej, także pióro powinno być czyste. Naprawdę jest to najlepsze pióro jakie miałem ever. Nawet po miesiącu nieużywania, chcąc zacząć pisać pisze od razu. Niestety Scheaffer nie jest bardzo popularny w sklepach, dlatego kupiłem jakiś miesiąc temu Parkera IM Gun, niestety po nocy nieużywania pióra następnego dnia rano muszę pól godziny je rozpisywać. Czyściłem, używałem różne tusze i cały czas to samo. Dlatego zakup bardzo nieudany. 1 godzinę temu, Aventador13 napisał: Mam pytanie do autora. Czy skuwka po 15 latach używania dalej dobrze trzymała? Tak, skuwka zamyka się i ściąga idealnie, tak jak 15 lat temu. Pióro piszę także idealnie. Ta sama grubość, nic nie trze, pisze gładko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurher Posted March 31, 2017 Report Share Posted March 31, 2017 Co do przeciekania. Miałem kilka razy podobna przypadłość z Sheafferami i okazało się, ze po kilkukrotnym nalewaniu atramentu do tego samego naboju poluzowało się mocowanie, w sensie powiększyła się średnica (poluzowało).i trzeba było założyć nowy nabój (szczelny) i problem zniknął. Więc może to być po prostu podciekanie czy przeciekanie atramentu bokiem. Z innymi nabojami takich przypadłości nie miałem. Pzdr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kalixt Posted March 31, 2017 Report Share Posted March 31, 2017 18 godzin temu, IonicLiquid napisał: Niestety Scheaffer nie jest bardzo popularny w sklepach Pytając jedynie z czystej ciekawości, na jakiej podstawie tak sądzisz i jakie sklepy miałeś na myśli, formułując tę opinię? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafi206 Posted March 31, 2017 Report Share Posted March 31, 2017 1 godzinę temu, Kalixt napisał: Pytając jedynie z czystej ciekawości, na jakiej podstawie tak sądzisz i jakie sklepy miałeś na myśli, formułując tę opinię? W Częstochowie np. nie sklepu w którym kupisz pióro bądź naboje firmy sheaffer. Bardzo cenię te pióra bo mają "duszę " ale dostęp bynajmniej w tym mieście czegokolwiek zwiazanego z piórami jest tragoczny. Oczywiście po za Parker i Watermann. Szkoda że w tak dużym mieście taka bieda pod tym kątem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jurher Posted March 31, 2017 Report Share Posted March 31, 2017 http://forum.gazeta.pl/forum/w,55,146264105,146264105,Gdzie_kupie_markowe_piora_.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafi206 Posted March 31, 2017 Report Share Posted March 31, 2017 Znam te sklepy bardzo dobrze i sheaffera jakiegoś lepszego tam nie zobaczysz (np. Gift 100 albo gift 300). Tak więc bieda w tej Częstochowie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
lucius Posted March 31, 2017 Report Share Posted March 31, 2017 (edited) @IonicLiquid Jak jesteś zainteresowany to Ependorfem czy dwoma Sheaffer Sheaffer Permanent Blue Black mogę poratować. Mam jeszcze sporo różnych atramentów, Głównie niebieskie i blue-black. Edited March 31, 2017 by lucius Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
IonicLiquid Posted March 31, 2017 Author Report Share Posted March 31, 2017 8 godzin temu, Kalixt napisał: Pytając jedynie z czystej ciekawości, na jakiej podstawie tak sądzisz i jakie sklepy miałeś na myśli, formułując tę opinię? Byłem w 4 sklepach papierniczych i to takich dosyć wielkich i wszedzie tylko parker, ewentualnie z 2-3 modele watermana i to wszystko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
IonicLiquid Posted March 31, 2017 Author Report Share Posted March 31, 2017 10 godzin temu, jurher napisał: Co do przeciekania. Miałem kilka razy podobna przypadłość z Sheafferami i okazało się, ze po kilkukrotnym nalewaniu atramentu do tego samego naboju poluzowało się mocowanie, w sensie powiększyła się średnica (poluzowało).i trzeba było założyć nowy nabój (szczelny) i problem zniknął. Więc może to być po prostu podciekanie czy przeciekanie atramentu bokiem. Z innymi nabojami takich przypadłości nie miałem. Pzdr Możliwe, ze to jest przyczyną! mam jeden nabój juz z 2 lata i tylko go napełniałem atramentem za pomocą strzykawki i igły. Założę nowy nabój i zobacze jak się bedzie zachowywać. Dzięki za radę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wodnik Olszynek Posted April 2, 2017 Report Share Posted April 2, 2017 Dnia 3/31/2017 o 14:00, jurher napisał: http://forum.gazeta.pl/forum/w,55,146264105,146264105,Gdzie_kupie_markowe_piora_.html Kolega widzę zapatrzył się na fora inżynieryjno - techniczne, gdzie istnieje zwyczaj odwoływania się pomocą wyników z Wujka Google jako ostatecznej instancji. Ale guglać należy ostrożnie, równoległy wątek na częstochowskim forum Gazety dotyczy wróżki Jadwigi. W Częstochowie pióro markowe kupi się najpewniej od Marka. @Kalixt, niestety @rafi206 ma rację. W rodzinnej Częstochowie bywam średnio raz na pół roku, ale to wystarczająco często, aby zauważyć nieobecność Sheaffera w sklepach stacjonarnych. Konkurencyjnym brandom też wiedzie się coraz gorzej. Jeszcze na początku tysiąclecia we wspomnianym sklepie w Pierwszej Aleii wystawiona była praktycznie cała gama Prelude oraz dwa komplety Balance - pastelowy i marmurek; należy przyznać, że leżały tam dosyć długo. Tak właśnie dowiedziałem się o tej marce, tak kiełkowało zainteresowanie tematyką. Internet pięknie pogonił sprzedaż stacjonarną W Niemczech nie będzie problemu z zakupem MB czy Aurory w mieście posiadającym 50 tys. mieszkańców. W ponad 4-krotnie większej Częstochowie, według mojej najlepszej wiedzy, tych marek nigdy nie było. W porównaniu z podobnie zaludnionym Toruniem, rzeczywiście mamy biedę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robbi Posted April 2, 2017 Report Share Posted April 2, 2017 Mam pewna uwagę natury technologiczno-ekonomiczno-filozoficznej, jak można przypuszczać, że nabój zaplanowany i testowany i skonstruowany do jednorazowego użytku wytrzyma 2 lata używania bez utraty parametrów wytarcia szyjki, zesztywnienia plastiku, itd... Gdyby producenci planowali takie używanie tych pojemniczków to prawdopodobnie zastosowaliby inne materiały inną metodę uszczelniania, etc... Ale za jaką cenę? poza tym ilu by było na to chętnych? Patrząc sie na zagadnienie z technicznego punktu widzenia zastosowanie konwertera ma jeszcze jedną funkcjonalność, relatywnie szybki przepływ atramentu przepłukuje spływak i stalówkę. Z ekonomicznego punktu widzenia konwerter za 20 złotych w porównaniu z cena naboi zwraca sie w ciągu wymierzalnego okresu czasu. Ostatnie nazwijmy to filozoficzne, jest więcej wyrobów z tworzyw sztucznych przeznaczonych do jednorazowego użytku i jakos nikt nie próbuje ich używać wielokrotnie np torebek nylonowych, czy toreb na śmieci... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted April 2, 2017 Report Share Posted April 2, 2017 Są naboje które spokojnie można używać wielokrotnie przez lata i nic im nie będzie - np. Pilot czy Platinum. Wiec się da i są chętni. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robbi Posted April 2, 2017 Report Share Posted April 2, 2017 Tak tylko nabój Pilota ma zupełnie inną konstrukcję, nie ma specjalnej szyjki kołnierza, który musi się uszczelnić w sekcji. Platinum musiałbym popatrzeć, ale jestem o kilka tysiecy kilometró od mojej kolekcji, więc po powrocie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts