9452130 Posted February 16, 2017 Report Share Posted February 16, 2017 Witam. Szukam taniego pióra (najlepiej do 50 zł). Najlepiej jakiś eyedropper żeby nalać raz atramentu i mieć spokój jakiś czas. Dobrze jakby było przystosowane do tego fabrycznie. Udało mi się zrobić coś takiego z taniego pióra z tesco. Ale wolałbym coś przezroczystego i z lepszą stalówką. Najlepiej jakieś F. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafi206 Posted February 16, 2017 Report Share Posted February 16, 2017 Tylko i wyłącznie Platinum Preppy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted February 16, 2017 Report Share Posted February 16, 2017 (edited) Do 50zl Preppy, a ciut więcej -75zł przejrzyste Kaweco Sport. Edited February 16, 2017 by Szymon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted February 16, 2017 Report Share Posted February 16, 2017 Z własnego doświadczenia wiem że Kaweco sprawdzi się na pewno, tylko jest trochę droższe niż zakładasz. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
9452130 Posted February 16, 2017 Author Report Share Posted February 16, 2017 To ma być ice sport czy classic sport? Czym się różnią? To są typowe eyedroppery? Zalewam tusz i nie muszę kombinować z uszczelnieniem jak w preppy? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
9452130 Posted February 16, 2017 Author Report Share Posted February 16, 2017 Na takie całe przezroczyste mogę dołożyć trochę. Gdzie najtaniej kupię? Nie musi być z Polski byle było sprawdzone źródło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted February 16, 2017 Report Share Posted February 16, 2017 Dnia 16.02.2017 o 16:36, 9452130 napisał: To ma być ice sport czy classic sport? Czym się różnią? To są typowe eyedroppery? Zalewam tusz i nie muszę kombinować z uszczelnieniem jak w preppy? Ice Sport różni się od wersji Classic tylko tym, że sekcja i skuwka są kolorowe. Nie mają też stalówki pozłacanej. To nie są typowe eyedroppery, ale ja nie stosuje uszczelnienia, a mimo to nigdy nie zdarzyło mi się, aby pióro przeciekało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
9452130 Posted February 16, 2017 Author Report Share Posted February 16, 2017 W opisie informacja "Rozmiary stalówek od F do B" ale nie ma opcji wyboru. Czyli co wysyłają losowo czy jak? W przypadku preppy różne grubości stalówek to kolejne przedmioty w sklepie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Karwak Posted February 16, 2017 Report Share Posted February 16, 2017 (edited) W czasie zamawiania w uwagach wpisz jaką stalówkę. Preppy raczej będzie miał stalówkę cieńszą, bo japończyki mają cieńsze stalówki o jeden rozmiar w porównaniu z europejskimi. PS. Ja pisałem do sklepu, bo chciałem EF stalkę i nie było problemu, jedynie musiałem kupić pióro z taką stalką, a w uwagach wpisać transparentne. Edited February 16, 2017 by Karwak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
9452130 Posted February 16, 2017 Author Report Share Posted February 16, 2017 Jakie stalówki polecacie najbardziej? Preppy pewnie będzie jak wół roboczy. Czytałem że ma bardzo dobrą stalówką jak na tą cenę. Do 50 nie będzie nic lepszego do pisania dużej ilości notatek? Lecą do mnie jeszcze chińczyki różne więc nie wiem nawet czy brać tego preppy bo kaweco kupię na pewno chociażby ze względów wizualnych bo bardzo ładne jest Jinhao 599 x3, X750, 321 i 886. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rinke Posted February 16, 2017 Report Share Posted February 16, 2017 Chińczyki są często metalowe (np. wymienione przez Ciebie 750) a na zakraplacze nadają się tylko plastikowe pióra. Z tanich a dobrych to na pewno kaweco classic sport, pilot plumix lub mniejszy pluminix albo platinum. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
9452130 Posted February 16, 2017 Author Report Share Posted February 16, 2017 Jak wypadają ich stalówki? Ta kaweco classic sport dużo lepsza jest? Podobno jest montowana też w sporo droższych modelach. I jak wypada porównanie pilot i platinum? Pluminix wygląda całkiem fajnie ale jeśli Preppy lepszy to jego wezmę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rinke Posted February 16, 2017 Report Share Posted February 16, 2017 Wszystkie trzy mają dobre stalówki. W plumixie to jest stub czyli taka ścięta stalówka, daje możliwość takiego bardziej ozdobnego pisania. Ale ciut gorzej radzi sobie przy szybkim pisaniu. Natomiast plumix ma najbardziej wygodną sekcję. Na Twoim miejscu kupiłbym wszystkie trzy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rzuf Posted February 16, 2017 Report Share Posted February 16, 2017 Platinum Preppy EF jest bardzo dobre na zakraplacz. Mieści 3.4ml inku. Dziewczyna je odemnie "pożyczyła" i widzę je raz na dwa miesiące jak się atrament kończy, a pisze nim bardzo dużo. Gwint z braku smaru sylikonowego posmarowałem wazelią. Działa Kaweco wygląda super i chyba je sobie kupie. Chodzi za mną... Jakbyś chciał kiedyś poszaleć i lubisz transparentne pióra to TWSBI są bardzo fajne. *klik* Eyedroppery robią w Indiach. Znane firmy to np Serwex. Polecam ebaya Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
9452130 Posted February 16, 2017 Author Report Share Posted February 16, 2017 Jak już kupię kaweco to będę zbierać powoli na TWSBI jak pisałem w wątku powitalnym Bardzo fajne pióra i wiem że minimum jedno u mnie zawita. Pluminix więc raczej odpada. U mnie pismo jak się da odczytać to już jest ok ale zazwyczaj często nie są nawet podobne do tego jak powinny wyglądać Szczególnie mam problem jak jest mn i jeszcze jakieś r do tego to wychodzi taki pofalowany szlaczek. Ma ktoś może Preppy/Plumix F/M I pisał wcześniej długopisem najlepiej z oryginalnym wkładem Zenith lub Parker. Chodzi o te takie stare metalowy wkłady. Co daje podobną grubość lini do nich? Najłatwiej mi się do tego odnieść chyba na ten moment bo mam ich zapas i dużo tym pisałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
9452130 Posted February 17, 2017 Author Report Share Posted February 17, 2017 Pluminix niedostępny chyba już a Plumix tylko czarny u nas do dostania z tego co widzę :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rafi206 Posted February 17, 2017 Report Share Posted February 17, 2017 Historia Preppy 0,3 ma duża cieńszą kreskę od długopisu zenith i od długopisu Parker F. Grubość linii można porównać do długopisu BIC ornage fine. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emrzet Posted February 17, 2017 Report Share Posted February 17, 2017 Jedno pytanko, bo ciągnie mnie do eyedroppera i chyba się skuszę. Jak w przypadku Kaweco Classic Sport wygląda sprawa pióra, które leży nieużywane. Chodzi mi o kwestię wysychania i parowania atramentu. Czy raz zalane pióro musi pisać dzień w dzień czy na przykład można je na jakiś czas odłożyć zalane atramentem i atrament w nim nie zniknie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted February 17, 2017 Report Share Posted February 17, 2017 Kaweco classic sport znosi pozostawienie na tydzień. Nie zasycha. Jeśli paruje to mało. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emrzet Posted February 17, 2017 Report Share Posted February 17, 2017 Dzięki wielkie za odpowiedź, chyba się skuszę, choć nie do końca odpowiada mi wzornictwo Kaweco, ale jak rozumiem to na tym poziomie cenowym jest to jedyna możliwa opcja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Szymon Posted February 17, 2017 Report Share Posted February 17, 2017 (edited) Dzięki wielkie za odpowiedź, chyba się skuszę, choć nie do końca odpowiada mi wzornictwo Kaweco, ale jak rozumiem to na tym poziomie cenowym jest to jedyna możliwa opcja. Zawsze można spróbować z Wing Sung 659. Do mnie właśnie jadą 2szt, z eBay i będę próbował Eyedroppera robić przynajmniej z jednego. Edited February 17, 2017 by Szymon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
9452130 Posted February 17, 2017 Author Report Share Posted February 17, 2017 Jeszcze Jinhao 599 jak uszczelnisz korpus może być fajny. Do mnie jadą 3 sztuki na tortury. Po 1,5 USD więc mocno szkoda nie będzie jak brzydko wyjdzie coś. Plumix podobnie cienki jak jak Preppy? Czyli jeśli bym chciał coś podobnego do zwykłych długopisów to potrzebuje minimum M w ich przypadku albo nawet B? Kaweco classic sport z tego co widziałem ma XF podobnej grubości to M Preppy. Co będzie najlepsze do pisania normalnego? Zazwyczaj piszę w zeszytach w kratkę. Zazwyczaj na 2 kratki chyba że dużo i szybko trzeba pisać to na jedną mniejszymi literkami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fiamat Posted February 17, 2017 Report Share Posted February 17, 2017 Plumix B będzie za gruby. Zaraz usiądę to zrobię małe porównanie na papierze w standardową kratkę 5 [mm] i zamieszczę zdjęcie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emrzet Posted February 17, 2017 Report Share Posted February 17, 2017 9452130 rany gdzie znalazłeś Wing Sung 659 po 1,5$ ja widzę oferty po 9 $? Całkiem zgrabnie wygląda, pytanie jak stalówka.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emrzet Posted February 17, 2017 Report Share Posted February 17, 2017 Szymon jeśli można zapytać, gdzie kupowałeś Wing Sung 65? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts