anastomoza Posted November 29, 2016 Report Share Posted November 29, 2016 Witam wszystkich forumowiczow Poszukuję pióra wiecznego. Zależy mi na tym, żeby pisało mokro, a jednocześnie cienko (EF albo F). Do tej pory na codzien uzywalam pilot metropolitan ze stalowka M - szukam czegoś cieńszego, albo przynajmniej takiej samej grubości. Z pióra jestem bardzo zadowolona ale poszukuję czegoś bardziej kobiecego, prestiżowego. Dwa główne modele, które biorę pod uwagę to sheaffer sagaris i pelikan m205. Bardzo proszę bardziej doświadczonych forumowiczów o radę i pomoc w wyborze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MBRafał Posted November 29, 2016 Report Share Posted November 29, 2016 Zdecydowanie mogę polecić Pelikana Super piórko, no i prestiż też jest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rinke Posted November 29, 2016 Report Share Posted November 29, 2016 Pelikan jest ok, ale cieniej niż Pilot to nie będzie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
prumar Posted November 29, 2016 Report Share Posted November 29, 2016 Tylko czy ono jest kobiece. Może wersje kolorystyczne trochę bardziej, ale klasyczne czarne, czy czarne z zielonym itp. raczej kojarzą się z męskim garniturem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MBRafał Posted November 29, 2016 Report Share Posted November 29, 2016 Myślę, że na przykład takie będzie dla kobiety idealne: Classic 200 Café Crème dla zorientowania się polecam stronę: https://www.pelikan.com/pulse/Pulsar/pl_PL.FWI.displayShop.109555./classic-edycje-specjalne poza cenami, bo te są tu "trochę" kosmiczne. W innych sklepach można je znaleźć taniej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anabelka Posted November 29, 2016 Report Share Posted November 29, 2016 Bardzo kobieca (powiedziałabym, że romantyczna) jest seria piór Cross o nazwie Botanica. Wyglądają bardzo oryginalnie, ale nie są to pióra na każdą okazję. Z takich delikatniejszych w wyrazie piór moją uwagę zwróciło Sailor 1911 Young oraz Faber-Castell Ambition Rhombus. No i oczywiście mój faworyt, czyli Sheaffer Intenstity 9240 biały chrom. Piszę tym piórem od niedawna i już uwielbiam. Ma przepiekną skuwkę i według mnie jest kobiece i eleganckie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anastomoza Posted November 29, 2016 Author Report Share Posted November 29, 2016 Cross botanica w ogóle do mnie nie przemawia, tak samo sheaffer intensity bialy chrom. Sailor 1911 young całkiem ładny, natomiast szukam czegoś bardziej ekstrawaganckiego. Ktoś coś? A co powiecie o sheaffer sagaris? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KHOT Posted November 29, 2016 Report Share Posted November 29, 2016 szukam czegoś bardziej ekstrawaganckiego. Ktoś coś? A co powiecie o sheaffer sagaris? Moim zdaniem te dwie rzeczy wykluczają się wzajemnie. Może Faber Castell Ambition, albo któreś Monteverde? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
anastomoza Posted November 29, 2016 Author Report Share Posted November 29, 2016 Jak porównuja sie jakosciowo faber castell ambition i pelikan m200? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
refal Posted November 30, 2016 Report Share Posted November 30, 2016 Wg opinii z forum, to delikatnie przegrywa faber (mogąca wyrobić się skuwka, ktoś to gdzieś opisywał). Ale generalnie oba prezentują chyba równie wysoki poziom, jeszcze chyba nie było kogoś kto by na nie narzekał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
egzo18 Posted November 30, 2016 Report Share Posted November 30, 2016 (edited) Również polecam pelikana.Mam M205 W tej cenie można też dorwać pilota capless, również mam. Oba pióra są świetne, skrajnie różne charaktery, piszą genialnie oba. I japońska f, to jest igiełka, cieniutko pisze (ale nie drapie). Edited November 30, 2016 by egzo18 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted November 30, 2016 Report Share Posted November 30, 2016 (edited) Jako kobieta nie obraziłabym się za żadne z tych Pelikan M205 Sheaffer Taranis Kaweco Liliput (naprawdę drobne piórko) Przepraszam, że tak od razu sklepem po oczach, nie jestem z nimi związana (emocjonalnie jestem! ale nie inaczej). Edited December 1, 2016 by ArielN Regulamin - linki do sklepów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Fenthin Posted November 30, 2016 Report Share Posted November 30, 2016 Ambition jako przedmiot jest piękny. Ale jako narzędzie do dużej ilości pisania może wcale nie być taki wspaniały. Chorowałem na to pióro, ale bardzo krótka sekcja skutecznie mnie od niego odrzuciła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Leanns Posted December 12, 2016 Report Share Posted December 12, 2016 Od siebie polecam Pelikana M200. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts