ArielN Posted September 10, 2011 Report Share Posted September 10, 2011 Parker Jotter Pierwsze wrażenie Pióro zakupione w klasycznym sklepie papierniczym. Proste plastikowe opakowanie, niska cena (jak przystało na model z najniższej półki marki Parker). Nic powalającego, ale też nic co rozczarowuje. UWAGA! Pióro wyjątkowo lekkie! Wygląd Prostota, klasyczne proporcje. Skuwka zwraca uwagę ze względu na duży klips oraz dziurę w miejscu jego zwieńczenia. Jakość Po pierwsze pióro jest w większej części wykonane z plastiku (korpus i uchwyt/obsadka/sekcja <- jak kto woli ) Skuwka metalowa. Wszystko dokładnie dopasowane. Po roku użytkowania nie pojawiły się żadne usterki materiałowe itp. Ogólnie jakość bardzo dobra. Stalówka W tym egzemplarzu M. Klasyczne „medium” bez wycieczek w stronę F lub B. oczywiście stalowa. Pisze stosunkowo gładko, nie drapie. Pióro nie przerywa. Podsumowanie Jeżeli ktoś potrzebuje pióra, które może nosić jako ewentualny zapas to niech śmiało sięga po dwudziestaka w portfelu Jako codzienny wół roboczy też się sprawdzi! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwin Posted December 4, 2011 Report Share Posted December 4, 2011 A mógłbyś dać próbkę pisma? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted December 8, 2011 Report Share Posted December 8, 2011 Kilka dni temu miałem możliwość zakupienia kilku piór parkera za śmiesznie niskie pieniądze, między nimi znalazł się również jotter w wersji całostalowej piórko, lekkie, dobrze wyważone, w ogóle nie męczy dłoni, i po włożeniu naboju nie chciało pisać... Pomęczyłem jeszcze trochę nabój i po jakiś 5 minutach walki pojawił się atrament, hurra? Niespecjalnie... pióro pisało bardzo sucho, linia miejscami praktycznie zanikała, to tak jakby pisać bardzo rozwodnionym atramentem, tylko że w tym wypadku stalówka nie miała smarowania i całość trochę trzeszczała... Pióro przed śmietnikiem uratował tłoczek, najpierw kilka razy ciepła woda z mydłem, a po wyczyszczeniu z mydła i wstępnym osuszeniu przepłukanie płynem do odkażania ran. Poza problemem na początku pióro zachowuje się bardzo dobrze, ale ten niesmak pozostał, jak już coś robić, to przynajmniej porządnie... a to nie jest pierwszy bubel u parkera z jakim się spotkałem. (pomijając nie trzymanie się chyba w ogóle rozmiaru stalówek... M piszą czasami cieniej niż F, a czasami F silnie zalatuje zdrowym B... Nie wiem po co im te oznaczenia pod stalówkami skoro i tak się ich nie trzymają. Miałem 4 czy 5 "616" i generalnie wszystkie stawiały taką samą kreskę, niektóre trochę bardziej mokrą niż inne, ale rozmiar bardzo podobny. Kupiłem też 6 parkerów, i chyba żaden nie trzymał się oznaczenia na stalówce. Ogólnie pióra są wykonane w porządku, ale jak chcę F, to oznacza że chcę F i nie będę kupował kilku piór aby trafić to F. Trochę to wszystko nie poważne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pingwin Posted December 8, 2011 Report Share Posted December 8, 2011 Nicpon napisał: Nie wiem po co im te oznaczenia pod stalówkami skoro i tak się ich nie trzymają. No niestety. Ja mam Vectora. Pierwszego oddałem do reklamacji, ciekł atramentem na kartkę (tylko czasami, ale to u mnie dyskwalifikuje pióro). Ten otrzymany za pierwszego jest też kiepski. Tandeta... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuk Posted January 6, 2012 Report Share Posted January 6, 2012 Stalowe - bardzo wtyrzymałe. Sprawdzone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Artikk Posted January 10, 2012 Report Share Posted January 10, 2012 najpierw kilka razy ciepła woda z mydłem Woda z mydłem?!? Z tego co pamiętam to do przepłukiwania piór użyć można tylko płyn do naczyń, ponieważ mydło osadza się na spływaku, powodując zapchanie lub spowolnienie przepływu atramentu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
an-j Posted January 11, 2012 Report Share Posted January 11, 2012 (edited) Woda z mydłem?!? Z tego co pamiętam to do przepłukiwania piór użyć można tylko płyn do naczyń, ponieważ mydło osadza się na spływaku, powodując zapchanie lub spowolnienie przepływu atramentu. W sumie masz trochę racji, ale przy ciepłej wodzie i porządnym płukaniu mydełko też nie powinno zaszkodzić. Edited January 11, 2012 by an-j Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted January 17, 2012 Report Share Posted January 17, 2012 (edited) Woda z mydłem?!? Z tego co pamiętam to do przepłukiwania piór użyć można tylko płyn do naczyń, ponieważ mydło osadza się na spływaku, powodując zapchanie lub spowolnienie przepływu atramentu. Mydło w płynie ma ono już nie wiele wspólnego ze starym mydłem opartym na stearynianie sodu (albo jakichkolwiek innych kwasów tłuszczowych z długimi łańcuchami), z tamtego mydła rzeczywiście w momencie zetknięcia z czymś o kwaśnym odczynie wypadał kwas stearynowy b. słabo rozpuszczalny w wodzie, nowe są oparte na czymś innym, co już nie ma już tak dużych tendencji do wypadania na kwaśno - ale co tym się już nie chwalą Jeżeli nawet cokolwiek wypadło z mydła, to mieszanina alkoholi z płynu do odkażania ran (etanol, propanol, i-propanol i mieszanina butanoli) powinno spokojnie to szybko i sprawnie rozpuścić O czym nie wspomniałem kolejnego dnia nadal nie byłem za bardzo zadowolony, także powtórzyłem cały proces wydłużając moczenie - a na końcu przepłukując absolutnym etanolem (spirytus też by wystarczył, ale nie miałem, a absolut taki bezpański i poza ewidencją ) Ogólnie co do przepływu pióra to wszystko zależy od atramentu, przepływ już może być, ale szału niestety nie ma. Edit: Ogólnie problem leży już chyba na samej stalówce - po tych wszystkich płukaniach na spływak i stalówkę wychodzi dostatecznie dużo atramentu, ale póki nie docisnę stalówki naprawdę mocno do papieru to mogę zapomnieć o nasyconym kolorze. Ten typ chyba już tak ma i dałem sobie spokój z dalszymi próbami. Edited January 17, 2012 by Nicpon Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted January 18, 2012 Report Share Posted January 18, 2012 Za wąska szczelina? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted January 23, 2012 Report Share Posted January 23, 2012 Za wąska szczelina? Tak Problem leży tuż przy ziarnie, powyżej ziarna przepływ atramentu jest bardzo ładny (sprawdzone metodą chusteczkową ) co samo w sobie utrudnia jakiekolwiek manipulacje przy stalówce, a w dodatku stalówka jest zrobiona z całkiem niezłej stali nierdzewnej także ciężko cokolwiek z nią zrobić domowym sposobem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest david1600 Posted February 14, 2012 Report Share Posted February 14, 2012 Wg mnie jeden z lepszych wołów roboczych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilot Inspektor Posted February 14, 2012 Report Share Posted February 14, 2012 tak na prawdę moje pierwsze pióro. zachęciło mnie do kupna kolejnych więc czuję do niego sentyment . po kupnie drugiego (hero 616) już nie wróciłem do jottera jako do "podstawowego" pióra. obecnie, wypełniony zielonym atramentem służy mi jako "pisak" do podkreślania, zaznaczania itd. plusy : prosty i ładny, skuwka daje znać kliknięciem ze znalazła się na miejscu (niby oczywiste, ale w parkerze 45 dużo droższym tego nie ma...) po zdjęciu skuwki zawsze pisał. i to tyle chyba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brutto Posted February 15, 2012 Report Share Posted February 15, 2012 Nie wiecie, czy da się kupić nowego Jottera ze stalówką F? Ładnie wygląda, owszem, ale miałem kilkanaście lat temu Jottera w wersji M i był to koszmarny mazak, a drugi raz nie chcę już ryzykować. Chyba z dawnych zapasów pozostały jeszcze po sklepach niemal identyczne Parkery 15, te już ze stalówką F, ale mało ich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted February 15, 2012 Report Share Posted February 15, 2012 Da się kupić Jottera ze stalówką oznaczoną F, ale to nadal będzie mazak, tyle, że węższy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Brutto Posted February 15, 2012 Report Share Posted February 15, 2012 A Parker 15, Drogi Thayu? Nie wiesz niczego o nim? Czy oznaczony F też będzie to mazak? Ładnie wygląda ze złotym klipsem i stalówką, ale kształtem jest to to samo co Jotter, czyli np., jak piszecie powyżej, mogą być kłopoty ze zmieszczeniem do niego konwertera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pilot Inspektor Posted February 15, 2012 Report Share Posted February 15, 2012 używam jottera stalowego CT z konwerterem parkera delux i nie ma żadnych problemów. "strzykawkowy" konwerter, jak i duże naboje (w komplecie był niebieski, ale stosowałem też czarne) też mieszczą się bez problemów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
sandra36987 Posted February 6, 2013 Report Share Posted February 6, 2013 a jaka jest cena? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts