herbatnick Posted September 4, 2015 Report Share Posted September 4, 2015 Hej! Mam nadzieję, że nie wcinam się między wódkę a zakąskę --> http://forumopiorach.net/viewtopic.php?f=232&t=7686&p=107765#p107699, ale tak mnie od jakiegoś czasu jedna rzecz męczyła, że w końcu przysiadłem i się nią zająłem. Ale zacznijmy od początku. Na początku był Chaos!... A nie... to za wcześnie... Jeszcze raz: Na początku był mały herbatnick, któren poszedł studiować archiwistykę. To ja! Nic z tego nie wyszło, tzn. studia skończyłem i dyplom otrzymałem, ale pracuję w zupełnie innym zawodzie. Niemniej jednak zawsze jakoś tak mnie ciągnęło do skatalogowania swoich zbiorów: książkowych, płytowych, itp. Jakieś takie zboczenie, czy cuś? No więc jak to tak? Zbieram pióra i nie mam ich nigdzie opisanych?! To się nie godzi! Sięgnąłem do zapasów fiszek bibliotecznych (format A7), których trochę mi jeszcze się ostało po rzeczonych studiach i zrobiłem sobie mini katalog zasobów piórzastych. Podstawowe informacje: firma, model, stalka, system napełniania, data produkcji - wszyscy to znacie. I tu dochodzimy do meritum mojego posta. A w zasadzie to do dwóch... meritów? meritumów? Eee... to się chyba jednak nie odmienia. Do dwóch meritum A więc... Po pierwsze primo: Czy Wy też katalogujecie swoje pióra? A jeśli tak, to w jaki sposób? A po drugie primo: Fiszki są małe... Nie da się tam dużo informacji zamieścić. Ostatnio mam w pracy mały zastój i trochę czasu, żeby prywatę porobić Chwila zabawy na komputrze i wyszło mi cuś takiego (format A5): To na razie wersja beta - wszelkie uwagi mile widziane. Wiem, że nie ma wszystkich polskich literek - taką czcionkę znalazłem, ale to było robione "na szybko", więc poprawki jeszcze na pewno będą. W zamyśle moim jest, że ta strona to awers. Rewers zostaje pusty - można tam np. wkleić zdjęcia pióra lub wpisywać kiedy jaki atrament został zatankowany (jeśli ktoś prowadzi takie zapiski). Jak myślicie - jest sens w takim notesie? Używalibyście go? Powiem inaczej: Bierzcie i korzystajcie z tego wszyscy. Nie mam możliwości produkcyjnych kolegi Pigola, więc niestety jak ktoś jest zainteresowany to musi go sobie we własnym zakresie wydrukować. Link do pobrania PDFa: http://www.4shared.com/office/O7gmKdtIba/rejestr_piur.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted September 4, 2015 Report Share Posted September 4, 2015 Ja mam plik excel i starczy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted September 4, 2015 Report Share Posted September 4, 2015 Kiedy miałem ostrą piórozę mniej więcej co tydzień powstawała kolejna wersja listy posiadanych piór wiecznych, mam tego teraz sporo w archiwum. Zwykłe listy na kartce papieru w kratkę, czasem robiłem bardziej zaawansowane z datą i ceną zakupu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted September 4, 2015 Report Share Posted September 4, 2015 W którymś momencie wzięłam zeszyt (format A4, nie rozdrabniam się, a co!) i po kolei wpisuję nowe nabytki. Po pierwsze: każdy wpis wykonany jest piórem o którym mowa - więc właściwości stalówki po prostu widać. Po drugie piszę wszystko, co w danym momencie na temat tego modelu wiem, potem dopisuję nowe informacje, jeśli jakieś się pojawiają. Po trzecie - zapisuję wszelkie ingerencje naprawcze. Raczej nie opisuję wymiarów, bo to przecież widzę, kiedy pióro trzymam w ręce. Prędzej jakieś ciekawostki. P.S. Uwielbiam rejestry, chociaż nie jestem archiwistą Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
eta Posted September 4, 2015 Report Share Posted September 4, 2015 Ja opisuję książki, więc znam i rozumiem obsesję. Z szablonu skorzystam, a co ! A w uwagach opiszę sposób wejścia w posiadanie (oczywiście o ile nie będzie się to wiązało z nielegalnym/nie.......m/.... {niepotrzebne skreślić, potrzebne dopisać} postępowaniem) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Maszka Posted September 4, 2015 Report Share Posted September 4, 2015 Łoj mam tylko 4 pióra i nie wiem czy już zaczynać spis inwentarza? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted September 4, 2015 Report Share Posted September 4, 2015 Łoj mam tylko 4 pióra i nie wiem czy już zaczynać spis inwentarza? Dokup ze 20 i możesz zacząć archiwizować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted September 5, 2015 Report Share Posted September 5, 2015 (edited) Ja też mam coś podobnego. W Twoim brakowałoby mi miejsca zakupu, ale naprawdę też mi się podoba. Edited September 5, 2015 by Aventador13 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mellion Posted September 5, 2015 Report Share Posted September 5, 2015 Ja mam plik excel i starczy Zdecydowanie popieram, ostatnio zrobiłem sobie takie (póki co niewielkie) tabelki dla piór i atramentów, dodałem kilka kolumn opisujących różne cechy i mogę sobie teraz to wszystko na różny sposób sortować - to bywa przydatne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
herbatnick Posted September 5, 2015 Author Report Share Posted September 5, 2015 Ja mam plik excel i starczy Ale że tak o piórach i tylko w komputerze? Może przesadzam, ale jednak piórom należy się, żeby pisać o nich również piórem. Mam taką kartę, w której opisuję Pelikana M200, to wypełniam ją tymże Pelikanem M200 Ja też mam coś podobnego. W Twoim brakowałoby mi miejsca zakupu, ale naprawdę też mi się podoba. Faktycznie, chociaż miejsce zakupu można dopisać obok daty. Zauważyłem natomiast, że umknęło mi miejsce na datę i kraj produkcji. Mam to na fiszkach, a tutaj nie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted September 5, 2015 Report Share Posted September 5, 2015 Skoro to ma być w Excelu, to ja bym proponował jeszcze miejsce na zdjęcie pióra. Podobnie można też wkleić próbkę pisma. Szkoda, że 40 lat temu nie było takich możliwości, kiedy miałem akwarium i każdą posiadaną rybkę musiałem ręcznie namalować dla potomności Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted October 17, 2015 Report Share Posted October 17, 2015 ..... Szkoda, że 40 lat temu nie było takich możliwości, kiedy miałem akwarium i każdą posiadaną rybkę musiałem ręcznie namalować dla potomności To mnie rozwaliło! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted October 17, 2015 Report Share Posted October 17, 2015 Mnie teraz trochę to śmieszy. Ale i nastraja nostalgicznie, jak jestem w domu, u rodziców i sobie ten "katalog" przeglądam... Zawsze lubiłem pisać, rysować, a to była okazja aby to robić Nikomu nie śnił się jeszcze aparat w telefonie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted October 18, 2015 Report Share Posted October 18, 2015 Łoj mam tylko 4 pióra i nie wiem czy już zaczynać spis inwentarza? Zacznij teraz, bo potem będzie za poźno. Wiem coś o tym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts