visvamitra Posted August 1, 2015 Report Share Posted August 1, 2015 Zbierałem się, zbierałem i założyć tego tematu nie mogłem. A to przecież nic trudnego. Klik, klik i gotowe. Marzy mi się ogród. Jak się dorobię, będę sadził dynie, buraki i bakłażany. I wiele innych. Póki co podzielę się z wami zdjęciami kalafiorów. Udało mi się wyhodować całkiem ciekawe odmiany. Myślę, że ogrodnicy byli by zaskoczenie, jak ładnie kalafiory rozwijają się na stalówkach i spływakach nawożonych atramentem. Nie każdym. Trzeba wiedzieć, jakiego inkaustu użyć, żeby wyhodować dorodne okazy. Oto kilka z mojej kolekcji Do nawożenia polecam atramentów: Ancient Copper - Diamine Blue Merle - Organics Studio (pół roku w piórze, miał prawo) Jade - Diamine Kelly Green - Diamine Pochwalcie się swoimi uprawami, jeśli wam obrodziły Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Dziku Posted August 1, 2015 Report Share Posted August 1, 2015 Mnie się kiedyś tak paskudnie wykalafiorzył zwykły czerwony atrament Pelikana. I to po zostawieniu pióra ja wiem... może na miesiąc. Ale to dawno było, może teraz jest lepszy. Sprawdzał nie będę, bo się do niego zniechęciłem, a i czerwieniami niemal nie piszę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted August 1, 2015 Report Share Posted August 1, 2015 Nie jest ani trochę lepszy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted August 1, 2015 Report Share Posted August 1, 2015 No piękne hodowle jestem w lekkim szoku. Dobrze, że jutro nie muszę iść do pracy, to mi szok przejdzie do poniedziałku. Niektóre wykwity, szczególnie Kelly Green, kojarzą mi się ze strukturami fraktalnymi. Osobiście gdybym takie coś wyhodował chyba bym się zapłakał, ale co kto lubi, hehe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Geralt Posted August 1, 2015 Report Share Posted August 1, 2015 Atrament rwie się na wolność... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Andrew Posted August 1, 2015 Report Share Posted August 1, 2015 Najładniejszy kalafiorek to ten z Kelly Green! Imponujący kształt i kolor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
aoirghe Posted August 1, 2015 Report Share Posted August 1, 2015 Piękne kalafiory, bez dwóch zdań. Kelly Green i mi obrodził któregoś razu. Ale lubię go nadal, tak samo jak łobuza Ancient Copper. Leję w pióra niezniechęcona. Była tu mowa o tym, że niszczą pióra. Ale ostatecznie pióra, tak jak zęby, mają mi służyć jedynie do końca życia... Potem niech się inni martwią Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted August 2, 2015 Report Share Posted August 2, 2015 (...). Ale ostatecznie pióra, tak jak zęby, mają mi służyć jedynie do końca życia... Potem niech się inni martwią Dobre, Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted August 2, 2015 Report Share Posted August 2, 2015 Po tygodniu niepisania otworzyłem sobie dollara, zalanego Kelly green i odkryłem wykwity na stalówce. I to wcale dorodne. Tak z ciekawości zapytam : dlaczego to sie nazywa kalafior skoro wygląda raczej jak grzybnia? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Dziku Posted August 2, 2015 Report Share Posted August 2, 2015 (edited) Sam nie wiem. Może te lepsze pióra są z kalafiorem, a te pośledniejsze z grzybnią? Edited August 2, 2015 by Dziku Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted August 2, 2015 Author Report Share Posted August 2, 2015 @Wąsaty - nie wiem, tak jakoś ktoś kiedyś zażartował i się utarło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iux Posted August 2, 2015 Report Share Posted August 2, 2015 ... bo grzybnia brzmi jeszcze okropniej? (paskudztwo, mi tak wywaliło na oxbloodzie) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted August 5, 2015 Report Share Posted August 5, 2015 Odwiedzając wątek spodziewałem się kompletnie czego innego, ale nie ma wątpliwości, że "okazy" przednie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted August 5, 2015 Report Share Posted August 5, 2015 ... bo grzybnia brzmi jeszcze okropniej? Po przeczytaniu "Prawieku i innych czasów" Olgi Tokarczuk to słowo nigdy nie będzie dla mnie takie samo... A co do kalafiorów. Ludzie. Jak tak można. Jak mojemu piórku się wypsnie kalafior, to ja jego zmywam, coby hańbę jak najszybciej zmniejszyć i wstydowi ulżyć. Myślisz, że Twoim inkaustom jest przyjemnie, jak je tak publicznie piętnujesz? A może im jest teraz przykro? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted August 6, 2015 Report Share Posted August 6, 2015 Po przeczytaniu "Prawieku i innych czasów" Olgi Tokarczuk to słowo nigdy nie będzie dla mnie takie samo... A co do kalafiorów. Ludzie. Jak tak można. Jak mojemu piórku się wypsnie kalafior, to ja jego zmywam, coby hańbę jak najszybciej zmniejszyć i wstydowi ulżyć. Myślisz, że Twoim inkaustom jest przyjemnie, jak je tak publicznie piętnujesz? A może im jest teraz przykro? Jakbym słyszał moją córkę Chyba tylko młody wiek usprawiedliwia taaaką empatię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted August 9, 2015 Report Share Posted August 9, 2015 I po tym poznacie kiepskie atramenty. Producent, który szczyci się 150 latem produkcji atramentów i nie potrafi ich wyprodukować (po tylu latach prób, testów) - jest, krótko mówiąc, do d... kiepski Można sobie mówić i pisać, że w tym, a tamtym piórze nic się nie stało, ale nie w tym rzecz. Atrament jest dla pióra, a nie pióro dla atramentu. Pokażcie mi takiego, który kupuje pióro (nowe, stare) pod atrament, który ma i mu w innych kwitnie. A kupuje z nadzieją, że może w tym nowym nie zakwitnie Stare dobre marki mają po kilka sprawdzonych kolorów, które nie szkodzą piórom, nie zakwitają, nie uszkadzają stalówek. A dlaczego mają tylko po kilka sprawdzonych kolorów? Hm... A "kalafior" wziął się zapewne z wyglądu rosnących na spływaku bulw, jedna obok drugie, jak w kalafirze (brokule). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marwis Posted August 10, 2015 Report Share Posted August 10, 2015 I po tym poznacie kiepskie atramenty. Producent, który szczyci się 150 latem produkcji atramentów i nie potrafi ich wyprodukować (po tylu latach prób, testów) - jest, krótko mówiąc, do d... kiepski Można sobie mówić i pisać, że w tym, a tamtym piórze nic się nie stało, ale nie w tym rzecz. Atrament jest dla pióra, a nie pióro dla atramentu. Pokażcie mi takiego, który kupuje pióro (nowe, stare) pod atrament, który ma i mu w innych kwitnie. A kupuje z nadzieją, że może w tym nowym nie zakwitnie Stare dobre marki mają po kilka sprawdzonych kolorów, które nie szkodzą piórom, nie zakwitają, nie uszkadzają stalówek. A dlaczego mają tylko po kilka sprawdzonych kolorów? Hm... A "kalafior" wziął się zapewne z wyglądu rosnących na spływaku bulw, jedna obok drugie, jak w kalafirze (brokule). Ano, coś w tych tezach jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted August 11, 2015 Report Share Posted August 11, 2015 Tylko kalafiory nie szkodzą piórom. A ich obecność bierze się przeważnie z właściwości konkretnych barwników chyba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted August 11, 2015 Report Share Posted August 11, 2015 Tylko kalafiory nie szkodzą piórom. A ich obecność bierze się przeważnie z właściwości konkretnych barwników chyba. Oczywiście, że (chyba) nie szkodzą. A co do barwników, to już pisałem - 150 lat tradycji zobowiązuje chyba? A teraz wyobraź sobie sytuację... Piter22, biznesmen, chce podpisać ważny i wielki kontrakt, ma swojego Montblanca, aby zrobić efekt tankuje go Diamine Ancient Copper. Kolor piękny, modny, zachwalany na forum, komuś tam zakwitł, ale kto by się przejmował. Idziesz na spotkanie, otwierasz pióro, a tu... kalafior. Biznesmeni patrzą, a Ty masz dwie możliwości: 1. poprosić o drugie pióro i przyznać się, że swoje napełniłeś gów.... 2. puścić bąka, by odwrócić uwagę i szybko zetrzeć kalafiora Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted August 11, 2015 Report Share Posted August 11, 2015 Oczywiście, ze tak. Masz rację. Ale w takim wypadku najpierw sprawdziłbym atrament. My zwracamy na to uwagę. Ale nie wszyscy - jeśli chodzi o pióra w ogóle, to nawet nie wiesz, jak strasznie uświnione pióra mają niektórzy ludzie. Sam widziałem WM Exception pewnej dość ważnej osoby, który wyglądał, jakby stalówka nigdy nie widziała ściereczki, o płukaniu nie wspominając... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted March 3, 2016 Author Report Share Posted March 3, 2016 Moss Agate - C. Roberson & Penman Jinhao 189 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted March 3, 2016 Report Share Posted March 3, 2016 Dorodna i bujna zieleń wyrosła tej wiosny! ) A w jakim czasie powstała ta piękna hodowla? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Felicja Posted March 4, 2016 Report Share Posted March 4, 2016 Pastwisz sie nad swoimi Jinhao... Czy na innej marce też hodujesz? Od splywaka to glut a nie kalafior Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
fasolus Posted March 8, 2016 Report Share Posted March 8, 2016 Co to jest? Jakaś pleśń czy coś? Wpływa to na sprawność pióra? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted March 8, 2016 Report Share Posted March 8, 2016 @fasolus: "Use the Force, Luke..." (Znaczy - wyszukiwarki) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts