visvamitra Posted May 15, 2015 Report Share Posted May 15, 2015 (edited) W grudniu 2007 roku Pilot wprowadzil na rynek serię dopracowanych w każdym szczególe atramentów. Serię tę nazwano iroshizuku, co oznacza kropla koloru (色彩 kolor, 雫 kropla) .Uwagę użytkowników piór na całym świecie zwróciły ciekawe kolory i elegancki kałamarz. Pomysłodawczynią kolorów byla Kiyomi Hasegawa, która pracując przez piętnascie lat w sklepie papierniczym, słuchała uważnie Klientów i doszła do wniosku, że wbrew pozorom nie wszyscy użytkownicy piór wiecznych chcą pisać na czarno i na niebiesko. Mądra kobieta. Serię atramentów Iroshizuku tworzą dwadzieścia cztery kolory. Dodatkowo na japońskim rynku pojawiły się na chwilę trzy atramenty z serii limitowanej: Edo-Murasaki, Fukagawa-Nezu and Shimbashi-Iro. Skany tych kolorów można znaleźć w internecie i, prawdę mówiąc, wyglądają rewelacyjnie. Dziwię się, że nie weszły do obecnie produkowanej linii. Edo - Murasaki wygląda wspaniale, podczas gdy Murasaki-Shikibu wygląda bezpłciowo. Mimo że lubię Fuyu-Syogun, Fukagawa-Nezu wygląda ciekawiej. Z tego, co wiem, Pilot nie planuje poszerzenia serii. Przyjrzyjmy się więc temu, co można kupić. Ajisai Ama-Iro Asa-Gao Chiku-Rin Fuyu-Gaki Fuyu-Syogun Ina-Ho Kiri-Same Kon-Peki Kosumosu Ku-Jaku Momiji Murasaki-Shikibu Shin-Kai Shin-Ryoku Syo-Ro Take-Sumi Tsuki-Yo Tsukushi Tsutsuji Tsuyu-Kusa Yama-Budo Yama-Guri Yu-Yake Próbkę shin-kai wysłała formuwiczka z FPN. Dzięki! Nazwa atramentu oznacza podobno "Niebieskie morze". Widziane raczej nocą. Atrament to solidny blue/black. Schnie raczej długo, ale poza tym nie ma się do czego przyczepić. Osobiście nie uzywam blue/blacków, ale wiem, że mają rzeszę fanów. Krople atramentu na ręczniku kuchennym Chromatografia Oxford Recycled ( 90g), Kaweco Sport Classic, B Kalendarz, Kaweco Sport Classic, B i Hero 5028 1,9 stub Papier Lyreco, Pilot Custom Heritage 92, M Edited May 15, 2015 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted May 15, 2015 Report Share Posted May 15, 2015 Podoba mi sie. Mógłbym takim pisać . Nie kupie. Ale nadaje sie nawet do oficjalnych podpisów. Dzięki za recenzje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted May 15, 2015 Report Share Posted May 15, 2015 :w00t: Dzięki za recenzję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted May 15, 2015 Author Report Share Posted May 15, 2015 A proszę Znalazłem też kitkową próbkę Momiji, więc mam komplet. Wrzucę jutro pewnie i będzie cała linia zilustrowana. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted May 15, 2015 Report Share Posted May 15, 2015 A co w poniedziałek? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted May 15, 2015 Author Report Share Posted May 15, 2015 Jeszcze parę inkaustów mi zostało, ale już niewiele. Chciałbym dokończyć Herbiny i Lamy a póxniej robię sobie urlop. Najwyżej poskanuję wreszcie archiwalne recenzje, których jakoś nigdy nie udało mi się wrzucić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
YAMAHAL Posted May 15, 2015 Report Share Posted May 15, 2015 A proszę Znalazłem też kitkową próbkę Momiji, więc mam komplet. Wrzucę jutro pewnie i będzie cała linia zilustrowana. Widzę że została ci jeszcze jedna recenzja z palety Pilot Iroshizuku (Momiji ) ogólnie nie zachwyciły mnie te barwy, jakieś takie niedopracowane, w większości blade i nienasycone no może poza jednym, Yama-Budo http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/5383-yama-budo-pilot-iroshizuku/?hl=yama-budo a chyba tylko dlatego, że ostatnio mam fazę na tego typu barwy. recenzja jak wszystkie na duże + Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Romii Posted May 15, 2015 Report Share Posted May 15, 2015 Ńo to muszę zabrać sie za inwentaryzacje . Trochę ostatnio przybyło. A tak mi sie nie chce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted May 15, 2015 Author Report Share Posted May 15, 2015 @Yamahal - bo ja wiem. Powiedziałbym, że kilka jest nienasyconych, ale większość daje radę. Nienasycone to są Herbiny (które akurat bardzo lubię i wolę od Iroshizuku). Wśród Iroshizuku anemiczne jest ajisai i kiri-same. No może jeszcze chiku-rin trochę, ale tak to są porządne inkausty. Może nie tak silnie nasycone jak Private Reserve DC SUpershow Blue, Visconti czy niektóre Diaminy, ale raczej silniej niż słabiej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted May 15, 2015 Report Share Posted May 15, 2015 Mój ulubiony blue-black. Świetny atrament, właściwie bez wad. Podobnie jak recenzja. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
YAMAHAL Posted May 15, 2015 Report Share Posted May 15, 2015 visvamitra wiesz nie mam takiego doświadczenia jak ty, nawet można powiedzieć że do pięt ci nie dorastam w kwestii atramentów, jedynie sugeruję się opisem w recenzjach jak i wizualnie próbkami pisma na skanach, co może być w wielu przypadkach faktycznie mylące. Moje doświadczenia opierają się jedynie na atramentach Pelikan, Parker, Waterman, Hero jak i cały szereg atramentów Private Reserve oraz Diamine, więc jak widzisz niewiele. Osobiście lubię atramenty silnie nasycone, wyraziste ciemne barwy, które widać na kartce, a nie bladziochy. Wiele z twoich recenzji, pomogło mi w wyborze atramentu, także tego Ps. na temat Herbina, to nawet się nie wypowiem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted May 15, 2015 Report Share Posted May 15, 2015 (edited) Mnie bardzo ale to bardzo się podoba. Dawno już nie pisałem o cieniowaniu, a tu proszę piękne cieniowanie. Edited May 15, 2015 by endoor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted May 15, 2015 Report Share Posted May 15, 2015 Dzięki za test - czekam na (między innymi) ten kolor bo na próbkach bardzo przypadł mi do gustu jak na blueblack przez co stanowi 1/3 zamówienia Głosuję na TAK Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted August 16, 2015 Author Report Share Posted August 16, 2015 Hero 5028, stub 1,9, notatnik Esquisse z Leclerca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 Bardzo dobry atrament. Nr 2 po Fuyu Syogun Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Anje Posted August 16, 2015 Report Share Posted August 16, 2015 Kolor atramentu taki średni. Być może dlatego, że po 7 latach granaty mi się znudziły, ale jednak blado wygląda, smętnie trochę. Niektóre granaty lepiej się prezentowały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LukiStrike Posted August 17, 2015 Report Share Posted August 17, 2015 Ładny kolor. Dzięki za recenzję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts