MrSteelNib Posted November 27, 2014 Report Share Posted November 27, 2014 Jest tak: Pelikan M400 lata 50 ubiegłego stulecia. Stan bardzo przyzwoity i jeden tylko feler, a może dwa. Chlapie atramentem jak kropidło. Myślałem, że może gwint przy stalówce przepuszcza, ale po uszczelnieniu smarem silikonowym jest tak samo. Wygląda jakby atrament wydostawał się pod skrzydełkami stalówki, która jest z kolei bardzo sucha i drapliwa. Jest coś, co mogę sam zrobić, czy tylo fachowiec? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted November 27, 2014 Report Share Posted November 27, 2014 Jeśli lata 50', to na pewno nie Pelikan M400. Po prostu 400. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_ded_ Posted November 27, 2014 Report Share Posted November 27, 2014 Ja bym spróbował ustawić stalówkę na spływaku, ale uwaga na pierścień-kołnierz trzymający spływak i stalówkę razem. A może już jest pęknięty i przez to pióro leje. Jak jest z przeźroczystego plastiku to bardzo ostrożnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted November 27, 2014 Report Share Posted November 27, 2014 Pewnie tłok nieszczelny, albo tak, jak sugeruje @_ded_ pierścień pęknięty. Nie warto rozkładać zespołu stalówki, jeśli jest prawidłowo złożone. Za duże ryzyko. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Posted November 27, 2014 Report Share Posted November 27, 2014 Wygląda jakby atrament wydostawał się pod skrzydełkami stalówki To chyba problem z tłokiem można wykluczyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted November 27, 2014 Report Share Posted November 27, 2014 To chyba problem z tłokiem można wykluczyć. Myślę, że nie można Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 27, 2014 Report Share Posted November 27, 2014 j.w. mam lejącego m20, w którym zasadniczo zlatka jest idealnie spasowana ze spływakiem, a podczas otwierania potrafi nielicho bluznąć inkaustem. a jak jest inkaust o dobrym napięciu powierzchniowym, jak na przykład camel royal blue, to potrafi kapać, jak z kroplówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Posted November 27, 2014 Report Share Posted November 27, 2014 Myślę, że nie można Można. OK, przepraszam. Pomyślałem chwilę (ciężko było ) i problemu z tłokiem rzeczywiście nie można wykluczyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrSteelNib Posted November 27, 2014 Author Report Share Posted November 27, 2014 Dzięki za pomysły. Pierścień trzymający stalówkę jest czarny i wgląda jakby siedziała na spływaku idealnie, ale chyba tak nie jest. Jakieś inne możliwości? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
stickyfinger Posted November 28, 2014 Report Share Posted November 28, 2014 (edited) Powodów może byc kilka i wybaczcie jeśli powtórzę kilka juz napisanych: 1. Złe ustawienie stalówki kontra spływak. a) kwestia symetrii odległość końca spływaka kontra krawędzie stalówki 2. Pęknięty kołnierz stalówki ze spływakiem. Jeśli jest czarny, raczej mało prawdopodobne. Ale sprawdź. 3. Nieszczelność na tłoku. hmmmm.... ale tu musiałoby Ci brudzić z tyłu pióra. 4. Zwichrowane krzywizny stalówki. "Na oko" nie zawsze jest to widoczne. Odnoszę wrażenie, że to jest powód. a) Stalówka nie dotyka spływka w sposób porzadany krzywizna-wybrzuszenie stalówki było korygowane. Jeśłi możesz, wklej zdjęcie spływaka. P.S. literkę z nawiasek przekształca mi w emtikon. Szlag... Edited November 28, 2014 by stickyfinger Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrSteelNib Posted November 28, 2014 Author Report Share Posted November 28, 2014 Spróbuję zrobić jakieś zdjęcia w weekend, może coś da się na nich zobaczyć. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts