Nakasha Posted July 15, 2014 Report Share Posted July 15, 2014 (edited) Poszukuję pióra wiecznego, które cienko pisze - do codziennych notatek. Kompletnie nie znam się na piórach, rozmiarach stalówek, itp. Zależy mi na tym, by pióro pisało z grubością do 0,3 mm. Cena - do 80 zł. Możecie coś polecić? /już doczytałam o rozmiarach i typach stalówek. Wychodziłoby, że pasowałaby mi stalówka semiflex, rozm. F i EF. Edited July 15, 2014 by Nakasha Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted July 15, 2014 Report Share Posted July 15, 2014 Pilot 78G EF lub Jinhao 15. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
comodsuda Posted July 15, 2014 Report Share Posted July 15, 2014 (edited) Pilot 78G EF lub Jinhao 15. Zgadzam się Pilot 78G ma über-cienką kreskę. Ogólnie te japońskie stalówki F/EF są niesamowicie cieniutkie, można powiedzieć że japońskie M to europejskie F. Co do Jinhao to wiele modeli ma możliwość zakupu z EF i większość to te same stalówki co w Jinhao 15 z tego co się orientuję, więc popatrz co ci się spodoba a później patrz czy ma EF, też powinno być OK. EDIT: nie doczytałem o tym flexie. Tu może się pojawić problem. Mój Jinhao 101 jak się go nadusi to mu się skrzydełka leciutko, lecz zauważalnie rozjeżdzają i widać zmianę linii. Jednak jeśli byś szukał takiego flexa z prawdziwego zdarzenia to nie w tej cenie, a i to nic nowego, a raczej jakiś model z lat 60 czy wcześniejszych. Semi-Flex, hmm... Ciężko. W tych cenach na prawdę ciężko znaleźć coś co będzie super cienkie i do tego z lekkim flexem. EF są przeważnie sztywne jak gwóźdź. Do czego ten flex jest tobie potrzebny? Edited July 15, 2014 by comodsuda Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted July 15, 2014 Report Share Posted July 15, 2014 (edited) Semi to może te coś od Noodlersa? Z przesyłką około 100zł świeżutkie ze stanów. Edited July 15, 2014 by Inekane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrSteelNib Posted July 15, 2014 Report Share Posted July 15, 2014 Jakakolwiek japońska F-ka będzie dobra. Pilot, Platinum, Sailor. Pilot jest najłatwiej osiągalny i najprostsze modele (78g) są najtańsze. Pozostaje kwestia stylistyki, jakie pióro Ci się podoba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
WojtiGazdi Posted July 16, 2014 Report Share Posted July 16, 2014 Skoro chcesz pióra do codziennych notatek, to nie potrzebny Ci flex. Warto wybrać któregoś Japończyka ze stalówką F (a nawet i EF). Całkiem fajnie cienko piszą też stalówki Lamy EF - mam Vistę z tą stalówką, którą używam do pisania drobnymi literkami i się sprawdza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted July 17, 2014 Report Share Posted July 17, 2014 zależy jaka cienkość koleżankę interesuje. blaszki Noodlers'a z stanie spoczynku piszą coś jakby europejskie F. lepsze pod tym względem są blaszki FPR, albo serwex, ale tu niestety słabo z jakością. poza tym wydaje mnie się, że blaszka w serwex'ie jest najmiększa z tych, które posiadam. w tej cenie, bo najmiększa jest zlatka OB w pelikanie M250, ale on nie pasuje tu ani pod względem ceny, ani tęgości. natomiast jeśli chodzi o naprawdę cienkie stalówki, to mój typ w tej cenie to pilot penmanship z blaszką EF. tym można spokojnie robić ściągi z chemii organicznej, chemii leków, a nawet z syntezy substancji leczniczych. http://fountainpenrevolution.com/SerwexPens.html mam serwex 1362, dostałem gratis do guru. stalówkę mam inną niż na stronie. jak wspominałem jakość podła, a do tego rozpękł się tłok, więc teraz pióro robi za zakraplaczowe, ale przez to pisze grubiej. normalnie pisało jak europejskie EF, teraz raczej jako F, ale to przez mokrość. http://fountainpenrevolution.com/fpr_collection.html tu wspomniane guru. jakość równie podła. tłok jeszcze nie pękł. pisze jak europejskie F. stalówka twardsza niż w serwx'ie. http://tiny.pl/q83sr a tu pilot penmanship, ekstra cienki, aż drapie papier. stalówka twarda, prędzej Ci serce pęknie, niż uzyskasz szerszą kreskę podczas nacisku. aha, w przeciwieństwie do pilota 78g nie dają zbiorniczka, ale jakbyś kupiła pilota 78g z blaszką F, to i tak będzie cieniej, niż gdybyś miała europejską EF. i tak to jest, tak to wygląda. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alicja Posted August 9, 2014 Report Share Posted August 9, 2014 Polecam Ci pióro wieczne Pilot MR. Sama ma i jestem bardzo zadowolona. Jest to pióro japońskie, więc stalówka będzie pisała bardzo cienko. Zamówiłam na allegro za 68 zł bez kosztów dostawy. Naboje do pióra uniwersalne dostępne w każdym sklepie papierniczym. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MarcinEck Posted August 9, 2014 Report Share Posted August 9, 2014 Napisałem Ci PW Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts