visvamitra Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 Lubię atramenty Iroshizuku. Absolutnie nie są warte swojej polskiej ceny (165 PLN), jednak w cenie z Amazona (ok. 70 PLN z wysyłką) można nad nimi poważnie pomyśleć. Próbkę Nocnego Nieba (Tsuki-Yo) podesłał mi jakiś czas temu kolega Marwis, za co uprzejmie mu dziękuję. Czy będzie mógł spać spokojnie wiedząc, że naraził mnie na nieplanowany wydatek? O tym dowiemy się w następnym odcinku albo z komentarzy. Ślad pozostawiony patyczkiem higienicznym: Mój program graficzny widzi ten kolor tak: INFORMACJE / PARAMETRY Producent: Pilot Kolor: Tsuki-Yo, seria Iroshizuku Opakowanie: 50 ml Cena: 70 - 75 PLN, cenę na polskich półkach przemilczę - jest ABSURDALNA i nie do zaakceptowania przez trzeźwo myślącą osobę To opinia subiektywna. Utożsamiam się z nią w 100 %. Nasycenie: bardzo dobre Przepływ: dobry Cieniowanie: intensywne, gustowne Jakość linii: dobra - nie strzępi, nie rozłazi się na boki Osadzanie się na stalówce: nie zauważyłem na ostrzu Pluminixa Wpełzanie na stalówkę: nie zauważyłem na ostrzu Pluminixa Rozruch: szybki Przebijanie: przebija na słabej jakości papierze Strzępienie: niewielkie Wysychanie: ok. 15 sekund Inne: lubię ciemne odcienie niebieskiego. Polubiłem też Tsuki-Yo, choć w moim rankingu niepodzielnie króluje OCONTO L'Artisan Pastellier. SKANY (Pismo + cieniowanie): recenzję napisałem Pilotem Pluminixem ze stalówką B. Zawarte w niej treści i odczucia 1. Na satynowanym papierze ColorCopy (MONDI) 90g 2. Na papierze Oxford 90 g 3. Na papierze firmowym mojego pracodawcy(logo celowe wykasowane ): PORÓWNANIE Z INNYMI ODCIENIAMI: TSUKI-YO: OCONTO: PWF Blue Dream: SYO-RO: KU-JAKE: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 plamy wszystkich są cudne lubię niebieskości Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 Coraz bardziej ciągnie mnie do atramentów Iroshizuku, a dzięki Twojej recenzji jeszcze się w tym utwierdzam. Czas wymienić kartę płatniczą na taką, która będzie akceptowana przez Amazona. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 A mnie się wydaje, że ten kolorek jest trochę zbliżony do Rohrer & Klingner Verdigris (oczywiście brak odcienia zielonego, ale mimo wszystko), albo mnie się coś rzuciło na oczy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted December 6, 2013 Author Report Share Posted December 6, 2013 Verdigris jest ładniejszy I tańszy. A najładniejsze jest OCONTO - dla mnie absolutny numer 1 w palecie niebiekich. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marwis Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 Będziesz miał ładny odcień w palecie atramentów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 Verdigris traci zieloną nutkę w Jinhao, ale dokładne porównanie zarzucę jakoś w weekend Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 Ten Ku-jake, też wygląda interesująco. Chyba ma największe kontrasty między skrajnymi odcieniami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad white Posted September 21, 2016 Report Share Posted September 21, 2016 Cudowna paleta. Chyba czas na organizację zamówienua zbiorowego... Czy orientujecie się, gdzie warto kupować Iro on-line? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kropka75 Posted October 11, 2016 Report Share Posted October 11, 2016 Kolor piękny. Ceny u nas nadal szalone. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts