ArielN Posted September 9, 2011 Report Share Posted September 9, 2011 1. Pierwsze wrażenia W chwili, gdy pierwszy raz go zobaczyłem byłem zszokowany, że można stworzyć tak wspaniale wyglądający przyrząd do pisania. Według mnie, Etalon stawia większość piór dostępnych na rynku (a nawet tych już niedostępnych) w cieniu. Cieniu bardzo wysokiego drzewa W sposób szczególny do gustu przypadło mi zestawienie bordowego lakieru i złotych wykończeń. Etalon sprzedawany był w tych większych niebieskich pudełkach, opatrzonych marką producenta, zarezerwowanych dla modeli z wysokiej półki cenowej. W skład zestawu oprócz tłoczka wchodziła paczka nabojów. 2. Wygląd Według mnie jedno z najpiękniejszych piór jakie kiedykolwiek stworzono! Bardzo ładnie połączony klips ze skuwką. Każdy element idealnie się komponuje z całością. 3. Wymiary Zamknięte: 14cm Z nałożoną skuwką: 15cm Bez skuwki (od czubka stalówki): 12,5cm 4. Wykonanie Waterman bardzo przyłożył się do tego modelu. Egzemplarz w moim posiadaniu jest świetny pod względem jakości. Szczególnie zadowalają uszczelki zapobiegające wyciekom atramentu. Jedyną wadą jest to, iż nakładanie skuwki na korpus powoduje zarysowania lakierowanej powłoki. Pióro należy do tych cięższych, ale nie męczy ręki przy pisaniu przez kilkadziesiąt minut. 5. Stalówka Jedna z lepszych jakimi miałem okazję pisać. Ozdobiona jest ciekawym wzorem dwóch ślimaków/zawiniętych liści (jak kto woli) i wykonana jest ze złota. Rozmiar M, bardzo gładko pisząca. Brak problemów z przepływem atramentu. 6. Podsumowanie Jeżeli byłaby taka możliwość kupiłbym z chęcią jeszcze jeden egzemplarz. Etalon to wspaniałe pióro, które jeszcze nigdy mnie nie zawiodło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip_O Posted July 16, 2013 Report Share Posted July 16, 2013 Ładne pióro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted July 16, 2013 Report Share Posted July 16, 2013 L'Etalon to świetne pióro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted July 16, 2013 Report Share Posted July 16, 2013 I ładne. Hmmmm... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted July 17, 2013 Report Share Posted July 17, 2013 no dobra, ale które to pióro? nie każdy potrafi rozpoznawać watermany z dużej odległości. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted July 17, 2013 Report Share Posted July 17, 2013 Na pierwszym zdjęciu - drugi od góry. Na drugim - w samym środku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Filip_O Posted July 17, 2013 Report Share Posted July 17, 2013 No, niezłe jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted July 17, 2013 Report Share Posted July 17, 2013 dzięki Thay, wolałem się upewnić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted July 31, 2013 Report Share Posted July 31, 2013 Wszystko fajnie, tylko stalówka jest wielkości pięści... Preferuję mniejsze, zdecydowanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted July 31, 2013 Report Share Posted July 31, 2013 Fakt, stalówka jest duża, szczególnie jak wcześniej się miało do czynienia z Sheafferem Balance Junior Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted July 31, 2013 Report Share Posted July 31, 2013 Nie. Jak sie mialo do czynienia ze wszystkim niebedacym tym ogromnym piorem Lamy ze spotkania forumowego kiedys Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted July 31, 2013 Report Share Posted July 31, 2013 Nie jest znowu aż taka gigantyczna, to tylko pierwsze wrażenie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted July 31, 2013 Report Share Posted July 31, 2013 Hej, jednego z tych piór nie widziałem na żywo! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted July 31, 2013 Report Share Posted July 31, 2013 (edited) Hej, jednego z tych piór nie widziałem na żywo! wątpię Edited July 31, 2013 by Lepki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted July 31, 2013 Report Share Posted July 31, 2013 NoNonsense nie widziałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts