Inekane Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 (edited) To pierwsze moje spotkanie z De atramentis i muszę powiedzieć, że ich atramenty bardzo przypadły mi do gustu. Jestem w posiadaniu dwóch butelek (co, jak czuję, szybko się zmieni). Zamówiłam PG z ciekawości ponieważ w mojej kolekcji brakowało przygaszonego błękitu, czegoś mniej krzykliwego niż aqua lagoon Diamine. Fabryka prowadzona przez Dr. Franz-Josef Jansena produkuje ręcznie robione atramenty podzielone na kilka kategorii:- Standard Inks - 54 standardowe kolory- Document Inks - głównie formalne niebieskie i granatowe tony- Black Edition - specjalna edycja kolorów z dodatkiem czarnego- Topic - tematyczne, zawierają takie kolekcje jak: People, Business, Scented School Inks, Literature, Zodiac, Chinese Zodiac, Sports + Leisure, Holiday- Fragrance Inks - zapachowe zawierające kolekcje: Flowers Inks, Fruits Inks, Plants, Flavors- Wine Ink - z dodatkiem wina- Kitchen Inks - inspirowane kuchniąCo daje łącznie ponad 400 różnych atramentów. Imponujący wybór. Pigeon blueKolor w tłumaczeniu to gołębi niebieski, nazwa została dość trafnie dobrana. Odcień można opisać również jako przygaszony błękit.Jestem pod wrażeniem tego jak bardzo kolor może się zmienić zależnie od stalówki.Do pisania nim na co dzień nie mogę się przekonać choć jest to przyjemny i spokojny niebieski. W stalówkach F jest jak niebo zimą. Wpada wtedy bardziej w szarość, jest delikatny i spokojny ale nie nudny!Zupełnie inaczej sprawa wygląda gdy napełnimy nim pióro z mokrym M. Cieniowanie zaczyna być widoczne a kolor ciemnieje.Najładniej atrament zachowuje się w piórach typu semi-flex. Wyraźne cieniowanie plus zmiana grubości linii robią świetną robotę. W pełnych, mokrych flexach kolor przybiera na głębi (i zdecydowanie nie można go już nazwać pigeon blue choć dalej jest ładny) i staje się na prawdę ciemny, niestety kosztem cieniowania. Coś w tym kolorze jest... jest to dość wysublimowany błękit. Albo ktoś pokocha go takim jakim jest albo zerknie i go zemdli. WłaściwościPrzebijanie - brakStrzępienie – brakNasycenie – średniePrzepływ – dobryCieniowanie – zależne od stalówki, widoczneWysychanie – całkiem szybkie, zależnie od papieru. Na Oxfordzie około 12s stalówka M co stanowi bardzo dobry wynik. ButelkaAtramenty zapakowane są w szklane buteleczki o oryginalnym, walcowatym kształcie i solidnym grubym denku; kształt ten jednak sprawia, że są to butelki wyższe niż standardowe (wyższe niż Pelikany, Parkery czy Watermany). Przez mniejszą średnicę pojemnika łatwiej nabiera się atrament (nie trzeba kombinować z przechylaniem) ale wyciśnięcie ze szkła ostatniej kropli będzie możliwe tylko za pomocą strzykawki. Średnica otworu to zaledwie 2 centymetry. Pojemność: 35mlCena*: 36zł Ogółem: 1,03 zł/ml InneAtramenty te mają bardzo dobrą zmywalność z dłoni i z wnętrza pióra. Jestem bardzo zaskoczona łatwością płukania po De atramentis, ta cecha jest dla mnie ważna bo często zmieniam kolory. Może nie jest to mój najulubieńszy niebieski ale zdecydowanie wrócę do niego nie raz chociażby dlatego, że nie czeka mnie później pół godziny stania przy zlewie czy dwie noce odmaczania.____________________* Obliczane na podstawie cen mojego zakupu bez wliczonej przesyłki. Kupowane z: http://www.abernatopen.pl/ Zapraszam również bardzo serdecznie na mojego bloga po inne recenzje (wkrótce: De atramentis cherry).http://kiri-same.blogspot.com/ Edited October 25, 2013 by Inekane Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 Świetna recenzja ciekawego koloru. Dzięki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 Podoba mi się. Dopisuję kolejny kolor do listy życzeń ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
comodsuda Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 Jak atrament nie chce zejść z łapek to używam pumeksu, albo takiej tarki jak do stóp. Bardzo szybko schodzi razem ze starym naskórkiem. Kobietom może nie polecam, ale na moje wielgachne rączki działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted October 25, 2013 Report Share Posted October 25, 2013 A ja się powtórzę - doskonała jest 3% woda utleniona. Efekt widać dopiero po chwili, ale działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Inekane Posted October 26, 2013 Author Report Share Posted October 26, 2013 Ten kolor jest trudny w fotografowaniu/skanowaniu. Wydaje mi się, że nie widać tu tej nuty zieleni którą ten atrament w rzeczywistości zawiera. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted October 26, 2013 Report Share Posted October 26, 2013 Do diabła, kolejny atrament! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted October 26, 2013 Report Share Posted October 26, 2013 homing pidgeon!? homing pidgeon!? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted October 26, 2013 Report Share Posted October 26, 2013 homing pidgeon!? homing pidgeon!? Trzeba się będzie kiedyś ustawić na partyjkę w najbardziej grywalną część serii. Tą z nazwą na 'A' Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted October 26, 2013 Report Share Posted October 26, 2013 Trzeba się będzie kiedyś ustawić na partyjkę w najbardziej grywalną część serii. Tą z nazwą na 'A' mów mi wuju! ostatnio grałem w klona na linuxa, tj. hedgewars. ale mnie właściwie chodziło właśnie o to: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted October 27, 2013 Report Share Posted October 27, 2013 Hm, nikt nie pochwalił ładnego gołębia... To chwalę, ja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts