visvamitra Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 (edited) Jest to chyba jedyny atrament w przygotowywanym przeze mnie zestawieniu, który naprawdę mi się nie podoba. W ogóle. Na początek zamieszczę próbkę Green na chłonnym pergaminie (ślad pozostawiony stalówką "szpachelką" o szerokości 5 mm): Jak widać bardziej to turkus niż zielony. Recenzja: INFORMACJE / PARAMETRY Producent: Sheaffer Kolor: Green Opakowanie: 50 ml Cena: 20 - 25 PLN Nasycenie: bardzo dobre Przepływ: dobry Cieniowanie: słabe i nijakie Jakość linii: dobra Osadzanie się na stalówce: zobaczymy za tydzień Wpełzanie na stalówkę: zobaczymy za tydzień Rozruch: natychmiastowy Przebijanie: prawie w ogóle Strzępienie: niewielkie - tylko na satynowanym papierze ColorCopy (MONDI) Wysychanie: OK Inne: NIe. Po prostu nie. SKANY (Pismo + cieniowanie): 1. Na satynowanym papierze ColorCopy (MONDI) 90g 2. W kalendarzu wyprodukowanym przez LEB Model: Edited October 21, 2013 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 Widzę kilka możliwości: - mam daltonizm - ktoś u sheaffera ma daltonizm - sheafferowi się pozajączkowały zawartości butelek i nakleili złą naklejkę. Jakikolwiek jest to kolor - na pewno nie jest to zielony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted October 21, 2013 Author Report Share Posted October 21, 2013 (edited) Zgadzam się z tobą ale wszystko wskazuje na to, że według Sheaffera jest...czy może ktoś jeszcze ma butelkę tego czegoś, żeby porównać kolor? Edited October 21, 2013 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 Definitywnie Sheaffer ma problem z postrzeganiem barw... Niby tam gdzie jest go trochę więcej to wydaje się odrobinę bardziej zielony, ale jak dla mnie to jemu bliżej do cyjanu niż zielonego... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrSteelNib Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 Miałem naboje zielonego Sheaffer'a i był to inny kolor, nawet chciałem zakupić kałamarz, ale może to stara seria była?? Zupełnie inny kolor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted October 22, 2013 Report Share Posted October 22, 2013 Ciekawa sprawa, bo mam kupiony turkus Sheaffer’a i bardzo przypomina ten „zielony”. Zrobię po południu skan, to wrzucę do tego wątku dla porównania. Oczywiście trzeba by brać poprawkę na to, że skaner zawsze trochę przekłamuje kolory. Na obronę atramentów Sheaffer’a powiem, że są to bardzo przyzwoite produkty i niedrogie. Po prostu dostępna jest raczej ograniczona paleta barw i tyle. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted October 22, 2013 Author Report Share Posted October 22, 2013 Hmmm - próbkę opisaną jako SHeaffer Green mam od Andersonów. Zamawiałem u nich różne rzeczy kilka razy i zawsze było bezbłędnie...Nawet najlepszym zdarzają się wpadki. Wrzuć skan - sprawdźmy, czy to faktycznie turkus. W internecie można znaleźć takie skany: Źródło: http://www.marcuslink.com/pens/ink/sheaffer.htm Źródło: http://www.gouletpens.com/Ink_Sample_Sheaffer_Green_p/is-sh94251.htm Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted October 22, 2013 Report Share Posted October 22, 2013 Załączam mini test Sheaffer’a Turkus. Za późno zauważyłem błąd w pierwszym słowie na skanie, z góry przepraszam . Wygląda na to, że turkus faktycznie jest jakby jaśniejszy od tej zieleni, która jak dla mnie właściwie jest w dużym stopniu także turkusowa hahaha. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts