visvamitra Posted October 20, 2013 Report Share Posted October 20, 2013 A teraz czas na coś wyjątkowego i niepowtarzalnego – turkus Nicponia. Początkowo planowałem ująć go w zestawieniu zieleni, ale po namysle zamiar ten porzuciłem. Nie udało mi się oddać na skanach (a próbowałem naprawdę długo) niuansów widocznych na papierze. Patrząc na papier można z czystym sumieniem włączyć ten atrament do rodziny zazielenionych (jako bardzo dalekiego krewnego ). Na skanach zupełnie tego nie widać. Ponieważ jednak jest to kolor oryginalny i atrakcyjny, wrzucę przygotowane uprzednio skany, aby zainteresowani mogli nękać Nicponia mailami i telefonami z prośbą o próbkę Na początek zamieszczę próbkę turkusu na chłonnym pergaminie (ślad pozostawiony stalówką "szpachelką" o szerokości 5 mm): Recenzja: Cóż - na skanie zieleni widocznej na kartce nie uchwyciłem :/ Niech więc atrament ten pozostanie turkusem. Zaręczam jednak, że w realu ma więcej niuansów niż na skanie powyżej. INFORMACJE / PARAMETRY Producent: Nicpoń Kolor: Turkus Opakowanie: Próbówka 2 ml Cena:?? Nasycenie: Silne Przepływ: bardzo dobry Cieniowanie: fajne Jakość linii: dobra Osadzanie się na stalówce: zobaczymy za tydzień Wpełzanie na stalówkę: zobaczymy za tydzień Rozruch: natychmiastowy Przebijanie: nie przebija Strzępienie: nie zauważyłem Wysychanie: bardzo szybkie Inne: kolor ten podoba mi się coraz bardziej SKANY (Pismo + cieniowanie): 1. Na satynowanym papierze ColorCopy (MONDI) 90g 2. Na papierze Oxford 90 g 3. W kalendarzu wyprodukowanym przez LEB Model: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
comodsuda Posted October 20, 2013 Report Share Posted October 20, 2013 Zgadzam się. Ten kolor zdecydowanie coś w sobie ma. Brawa dla Nicponia! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 20, 2013 Report Share Posted October 20, 2013 bardzo mi ten kolor... w sensie, do gustu przypadł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted October 20, 2013 Report Share Posted October 20, 2013 Nicponiu, proszę, zapodaj próbkie... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 ożeż! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 Jest to jeden z dwóch kolorów nad którymi w sumie chyba pracowałem najdłużej, jest mocno nasycony i w ogóle, ale nigdy nie lubiłem tego koloru. Pierwszą wersję tego koloru zrobiłem dla byłej dziewczyny i zawsze mi działał na nerwy, co jakiś czas czułem potrzebę do niego wrócić i w końcu wydusić z niego coś w miarę pozytywnego. Ale pomimo że to mój atrament - nigdy nie lubiłem turkusów, i ten atrament nie wiele w tym względzie zmienił Chociaż przy fleksującej stalówce przejścia z niebiesko-granatowego do cyjanu cieszą oko... póki nie ma ich na kartce zbyt dużo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrSteelNib Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 Może to te, "byłe", wspomnienia? Kolor jest naprawdę OK. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts