visvamitra Posted October 13, 2013 Report Share Posted October 13, 2013 A teraz czas na coś wyjątkowego i niepowtarzalnego – zieleń nr 1 (tę próbkę otworzyłem jako pierwszą stąd liczba 1, inne mogą okazać się jeszcze ciekawsze) Nicponia. Zieleń ta nie ma nazwy, jest jedną z kilku zieleni udostępnionych mi przez Nicponia do zestawienia zieleni, nad którym pracuję (najbardziej czasochłonne jest nie samo zestawienie, ale zrecenzowanie wszystkich ujętych w nim zieleni). Nie wiedziałem, czego się spodziewać. W gruncie rzeczy jeszcze nigdy nie używałem polskiego atramentu, a tu proszę - jest. Do tego – niczego sobie. Atrament ten jest dość jaskrawy, choć daleko mu do intensywności świateł neonu. Kolor to w moim odczuciu rześki i niebanalny, raczej z tych nasyconych. Pewnym problemem może być to, że przebija – przebił satynowanego oxforda o gramaturze 90, co nie jest może wielkim wyczynem, ale aż tak łatwe nie jest i wielu atramentom się nie udaje. Niezależnie od tego kolor uważam za bardzo przyjemny. Życzyłbym sobie znaleźć kiedyś na sklepowych półkach (choćby tych wirtualnych, internetowych) zieleń od Nicponia. INFORMACJE / PARAMETRY Producent: Nicpoń Kolor: Zielony (określam go jako nr 1, ale może by tak nazwać go jakoś po polsku?) Opakowanie: Próbówka 2 ml Cena:?? Nasycenie: OK Przepływ: bardzo dobry Cieniowanie: praktycznie brak Jakość linii: dobra, choć miejscami postrzępiona, zwłaszcza na papierze Mondi 90 g (a miał być dobry...) Osadzanie się na stalówce: zobaczymy za tydzień Wpełzanie na stalówkę: zobaczymy za tydzień Rozruch: natychmiastowy Przebijanie: zdecydowanie przebija, nawet struktura Oxforda nie jest dla tej zieleni zadną barierą Strzępienie: widoczne Wysychanie: OK Inne: bardzo ładny kolor. Jestem za tym, żeby to NICPOŃ (jeśli wyrazi zgodę i będzie mu się chciało) przygotował kolejną edycję atramentu PWF SKANY (Pismo + cieniowanie): 1. Na satynowanym papierze ColorCopy (MONDI) 90g 2. Na papierze Oxford 90 g 3. W kalendarzu wyprodukowanym przez LEB Model: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted October 13, 2013 Report Share Posted October 13, 2013 "Zieleń Radioaktywna"? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted October 13, 2013 Report Share Posted October 13, 2013 Ten kolor po przebijaniu sądzę to NF Zieleń - oznaczenia powinny być na fiolkach z boku I pochodzi z krótkiego, aczkolwiek intensywnego romansu z pewnym środkiem poprawiającym przepływ atramentu, dopiero na kolorowych atramentach zauważyłem problemy z rozłażeniem się atramentu gdzie popadnie, wyższe numery, powiedzmy NF3-NF5 takiego problemu już nie mają Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted October 13, 2013 Author Report Share Posted October 13, 2013 Tak - to właśnie ta próbka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted October 13, 2013 Report Share Posted October 13, 2013 "Zieleń Radioaktywna"? Jak dla mnie bardzo pasuje... 2. Na papierze Oxford 90 g Polubił? To chyba pierwszy atrament w historii... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted October 14, 2013 Report Share Posted October 14, 2013 proponuję "toksyczny mutant": http://livinginatoxicworld.wordpress.com/2011/04/25/the-toxic-avenger/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted October 14, 2013 Author Report Share Posted October 14, 2013 Klasyka - jestem nieco już podstarzałym fanem komiksów Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted October 14, 2013 Report Share Posted October 14, 2013 Pietrek mnie uprzedził. Wolę jednak film: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted October 14, 2013 Report Share Posted October 14, 2013 Pietrek mnie uprzedził. Wolę jednak film: troma rządzi! pamiętajcie, nazistowscy surferzy muszą zginąć! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted October 14, 2013 Report Share Posted October 14, 2013 Taaa, Class of Nukem' High, Redneck Zombies czy Bloodsucking Freaks z łezką w oku wspominam... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted October 14, 2013 Report Share Posted October 14, 2013 Taaa, Class of Nukem' High, Redneck Zombies czy Bloodsucking Freaks z łezką w oku wspominam... jak i stację wizja 1, która to wszystko wyemitowała. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted October 14, 2013 Report Share Posted October 14, 2013 No tak, człowiek chce mieć jasną, żywą i nasyconą zieleń, a ci tutaj wyjeżdżają z mutantami, promieniowaniem i nie wiadomo czym jeszcze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted October 14, 2013 Report Share Posted October 14, 2013 No tak, człowiek chce mieć jasną, żywą i nasyconą zieleń, a ci tutaj wyjeżdżają z mutantami, promieniowaniem i nie wiadomo czym jeszcze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts