kebabożerca Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 No właśnie, na kaligrafowanie jakoś nie miałem czasu, ale pomyślałem sobie, że fajnie byłoby popisać na codzień piórem ze ściętą stalówką, coś jak Plumix posiada. Chciałbym jednak pióro o tradycyjnym wyglądzie (Pelikan Mxxx, parkerowski Frontier, etc., czyli bez udziwnień). Jak na razie nie mam sprecyzowanych wymagań wizualnych jak i cenowych. Chcę się na razie zorientować co można nabyć z taką stalówką. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 No to propozycja brzmi - Pilot 78G ze stalówką BB (jakość japońska, około 90 zł. z wysyłką) lub np. Hero 5028 (jakość wykonania chińska bardzo, mniej niż 40 zł. z wysyłką na ebay.pl). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 (edited) No właśnie, na kaligrafowanie jakoś nie miałem czasu, ale pomyślałem sobie, że fajnie byłoby popisać na codzień piórem ze ściętą stalówką, coś jak Plumix posiada. Chciałbym jednak pióro o tradycyjnym wyglądzie (Pelikan Mxxx, parkerowski Frontier, etc., czyli bez udziwnień). Jak na razie nie mam sprecyzowanych wymagań wizualnych jak i cenowych. Chcę się na razie zorientować co można nabyć z taką stalówką. Pilot 78g ze stalówką B, albo ze stalówką BB przełożoną z Plumixa. Lamy Safari ze stalówką 1,5mm z Lamy Joy. Pilot do kupienia za 50zł + wysyłka, jeśli B uznasz za zbyt wąskie Plumix-dawca nie powinien kosztować więcej niż 30. Edited October 8, 2013 by Rittel Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
skwercio Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 (edited) Na ebayu Piloty 78G (wszystkie kolory i stalówki) są w granicach 30-35 zł (wliczając wysyłkę do Polski). Edited October 8, 2013 by skwercio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 Manuscript do kaligrafii mnóstwo stalówek do wyboru, od biedy kupujesz korpus i skuwkę za jakieś 12 zł i sekcję z wybraną stalówką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 czy pióro o wyglądzie wartburga 1,3 jest wystarczająco codzienne? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted October 8, 2013 Author Report Share Posted October 8, 2013 Gdyby jeszcze Trabanta przypominało... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 Parker Vector do kaligrafii! Ze sklepu albo DIY. Oczywiście przy DIY nie musisz się ograniczać do Vectora. Pelikan (oraz Montblanc i inni) oferuje stalówki ścięte - OM, OB itd. Trochę się różnią od tej w Plumixie, ale efekt jest podobny - poprzeglądaj galerie konisa, jego pióra często mają tego typu stalówki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted October 8, 2013 Author Report Share Posted October 8, 2013 O właśnie! Wczoraj przeglądałem sobie katalogi Pelikana i były tam takie stalówki. Tylko ceny, ceny, ceny... Nie wiem czy jakiejś okazji nie upoluję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 Gdyby jeszcze Trabanta przypominało... albo wartburga 313. O właśnie! Wczoraj przeglądałem sobie katalogi Pelikana i były tam takie stalówki. Tylko ceny, ceny, ceny... Nie wiem czy jakiejś okazji nie upoluję. ja sobie łyknąłem na ibełju pelikana M250 ze stalówką OB. jako miłośnik EF/F sam już się boję. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 albo wartburga 313. ja sobie łyknąłem na ibełju pelikana M250 ze stalówką OB. jako miłośnik EF/F sam już się boję. Też bardziej lubię raczej te cienkie stalówki, ale mam dwie stalówki OBB i sobie tak czasami pochlapać atramentem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts