peterek_primosz Posted August 1, 2013 Report Share Posted August 1, 2013 Cześć wam, chodzi mi o sklep Buy_lux, czy oni mają oryginale pióra tej firmy? Sądząc po cenach tak, ale nie jestem pewien. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robson Posted August 1, 2013 Report Share Posted August 1, 2013 Owszem, to są oryginalne pióra Nakaya. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peterek_primosz Posted August 1, 2013 Author Report Share Posted August 1, 2013 Dzięki Robson za odpowiedź, pióreczka Nakaya przyciągają ludzi lubiących ładne rzeczy z duszą. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robson Posted August 1, 2013 Report Share Posted August 1, 2013 Sprzedają również pióra Platinum, obie marki łączy nazwisko Toshiya Nakaty. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peterek_primosz Posted August 1, 2013 Author Report Share Posted August 1, 2013 Wiem, zauważyłem że te pióra Platinum w większości są tańsze od Nakayi Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robson Posted August 1, 2013 Report Share Posted August 1, 2013 Zgadza się, co prawda nigdy nie miałem żadnego pióra Platinum ale robią bardzo dobre wrażenie - przynajmniej na zdjęciach. Ponoć ci sami rzemieślnicy robią pióra Platinum i Nakaya. Nie wiem czy to prawda, ale z pewnością różnią się one użytymi materiałami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marwis Posted August 2, 2013 Report Share Posted August 2, 2013 Zgadza się, co prawda nigdy nie miałem żadnego pióra Platinum ale robią bardzo dobre wrażenie - przynajmniej na zdjęciach. Ponoć ci sami rzemieślnicy robią pióra Platinum i Nakaya. Nie wiem czy to prawda, ale z pewnością różnią się one użytymi materiałami. Pióra Platinum w rzeczywistości też robią dobre wrażenie. Tutaj znajdziesz kilka faktów na zamianę "ponoć" w "na pewno" http://pioromaniak.blogspot.com/2012/11/spotkanie-z-toshiyo-nakata-czyli-nakaya.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peterek_primosz Posted August 2, 2013 Author Report Share Posted August 2, 2013 Czyli rzecz biorąc Nakaya jest bardziej dla indywidualistów, poszukujących wyróżnienia się wśród szarego tłumu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robson Posted August 2, 2013 Report Share Posted August 2, 2013 Dla indywidualistów być może również, ale z pewnością z większym "zapasem" gotówki . Co absolutnie nie jest niczym nagannym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peterek_primosz Posted August 2, 2013 Author Report Share Posted August 2, 2013 Ciekawe jak się takim piórem pisze...hmmm najdroższe pióro jakie miałem w ręku to za około 50 zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted August 2, 2013 Report Share Posted August 2, 2013 (edited) Pisze się mniej więcej tak, jak piórem za około 500 zł. Stalówka w wersji sztywnej jest delikatnie sprężysta i dość gładka, acz z "poszumem". Nakaya to pióra robione "ręcznie", płaci się głównie za indywidualne podejście do każdego egzemplarza, trwający od lat światowy szał na punkcie Japonii i lakier urushi. Modne lubi drożeć. Platinum to maszynówka w japońskim wydaniu, więc jakość powyżej przeciętnej, ale niższa cena. Edited August 2, 2013 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peterek_primosz Posted August 2, 2013 Author Report Share Posted August 2, 2013 (edited) Pisze się mniej więcej tak, jak piórem za około 500 zł.Mhm rozumiem, cenna uwaga Nakaya to pióra robione "ręcznie", płaci się głównie za indywidualne podejście do każdego egzemplarza, trwający od lat światowy szał na punkcie Japonii i lakier urushi. Modne lubi drożeć. Platinum to maszynówka w japońskim wydaniu, więc jakość powyżej przeciętnej, ale niższa cena.Ja akurat nie ulegam szałowi na punkcie Japonii, mnie zwyczajnie przyciąga wygląd tych piór, są inne od pozostałych i bardzo ładne po prostu w moim stylu. Edited August 2, 2013 by peterek_primosz Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted August 2, 2013 Report Share Posted August 2, 2013 Tutaj masz recenzję wideo Nakai, kupionej własnie w tym sklepie: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/3176-nakaya-cigar/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted August 2, 2013 Report Share Posted August 2, 2013 Mhm rozumiem, cenna uwaga Stalówka jest bardzo dobra, nie ma skłonności do nib creepa, atrament nie zasycha między wyrazami, mozna pisać od razu po przyłożeniu do papieru po kilkutygodniowej przerwie. Żadnych zastrzeżeń po stronie technicznej. Co do doznań pisarskich, każdy lubi coś innego. Mnie ta stalówka bardzo odpowiada. Ale powyżej pewnej kwoty to nie doznania kształtują cenę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peterek_primosz Posted August 2, 2013 Author Report Share Posted August 2, 2013 Dzięki atuzi oglądałem prawie wszystkie twoje wideo recenzję piór w tym też Nakayi, oraz film z targów piór w Katowicach, Katowice są niedaleko mojego miasta. Alveryn dzięki ci za dokładne opisanie właściwości stalówki tych piór (pióra), ty chyba masz te pióro które ja sobie chcę kupić czyli Heki-tamenuri, decapod, twist? Muszę się nauczyć co znaczą te określenia nib creep czy sekcja Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jazz_czyta_książki Posted August 4, 2013 Report Share Posted August 4, 2013 Chcesz Nakayę? Spójrz jeszcze na Hakase, Danitrio lub Namiki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted August 4, 2013 Report Share Posted August 4, 2013 Wow, nie wiesz czym jest nib creep i sekcja i celujesz w Nakaye? Z grubej rury kolego... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted August 4, 2013 Report Share Posted August 4, 2013 (edited) Wow, nie wiesz czym jest nib creep i sekcja i celujesz w Nakaye? Z grubej rury kolego... Wiedza o piórach nie jest potrzebna do kupienia narzędzia piśmienniczego za bardzo duże pieniądze Skoro kolegi najdroższe pióro kosztowało w okolicach 50zł to może najpierw niech spróbuje Sailora 1911, sporo tańszego a tez pozwoli wyróżnić się z tłumu Z wpisów wnioskuję, że o to właśnie chodzi Pod względem właściwości piśmienniczych zapewne większość z forum nie zauważyłaby wielkiej różnicy między nakayą i sailorem. Ale to już może się wypowiedzą osoby posiadające pióra obu marek. Pozdrawiam. Edited August 4, 2013 by Lepki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted August 4, 2013 Report Share Posted August 4, 2013 Ja nie mowie, ze jest potrzebna. Po prostu niezle wybral Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted August 4, 2013 Report Share Posted August 4, 2013 Sailor ma sztywniejsze stalówki. Przynajmniej te standardowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted August 5, 2013 Report Share Posted August 5, 2013 Wow, nie wiesz czym jest nib creep i sekcja i celujesz w Nakaye? Z grubej rury kolego... czy jeśli ktoś kupuje maybacha to musi wiedzieć co to jest karburator i czym się różni kompresor od sprężarki? z grubej rury (wydechowej) kolego... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peterek_primosz Posted August 5, 2013 Author Report Share Posted August 5, 2013 Hej, ale się rozpisaliście chodzi mi o to żeby mieć choć jedną rzecz z wysokiej półki no i mieć przyjemność z pisania piórem, a co do drogich piór to chyba umiem je utrzymać w ręce i napisać coś, no chyba że się jakoś specjalnie je trzyma jeśli tak to udzielcie mi rady Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
traumeel Posted August 5, 2013 Report Share Posted August 5, 2013 czy jeśli ktoś kupuje maybacha to musi wiedzieć co to jest karburator i czym się różni kompresor od sprężarki? z grubej rury (wydechowej) kolego... Na forum miłośników maybachów, każdy, nawet obudzony w środku nocy, bez zająknienia wyrecytuje Ci definicję karburatora, kompresora i sprężarki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted August 5, 2013 Report Share Posted August 5, 2013 ciekawe czy właściciele dwóch pierwszych maybachów w Polsce są forowiczami takiego forum i czy ich obchodzi co to jest karburator i czym się różni kompresor od sprężarki. nie popadajmy w skrajności, bo ja jako miłośnik espresso na prawdę nie potrzebuję wiedzieć jak działa ekspres. inna sprawa z mieleniem kawy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
peterek_primosz Posted August 5, 2013 Author Report Share Posted August 5, 2013 Tam przy tym piórze jest książeczka obsługi jak wciskać naboje i jak pompować atrament nauczę się Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts