atuzi Posted June 16, 2013 Report Share Posted June 16, 2013 Zapraszam do oglądania: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted June 16, 2013 Report Share Posted June 16, 2013 @And, jak zwykle wspaniała recenzja. Widzę, że rozwijasz fabułę, przez co sama prezentacja pióra zyskuje ciekawy kontekst kulturowy. Z rozmysłem wybrałeś stalówkę F? Nie chciałeś iść w kierunku stalówek typu soft? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted June 16, 2013 Author Report Share Posted June 16, 2013 We współczesnych piórach jakoś soft mi nie podchodzą. Mam za to pełno starych Parkerów z miękkimi/fleksowymi stalówkami, więc równowaga jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted June 16, 2013 Report Share Posted June 16, 2013 Świetna recenzja. Gratuluje zarówno pióra jak i kolekcji drzeworytów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted June 16, 2013 Report Share Posted June 16, 2013 nie byłabym sobą nie pytając o coś innego, czy ten lakier już nie jest trujący jak jego półprodukt? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted June 17, 2013 Author Report Share Posted June 17, 2013 Świetna recenzja. Gratuluje zarówno pióra jak i kolekcji drzeworytów. Dziękuję, ale kolekcja "100 widoków Edo" to tylko reprodukcje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted June 17, 2013 Author Report Share Posted June 17, 2013 nie byłabym sobą nie pytając o coś innego, czy ten lakier już nie jest trujący jak jego półprodukt? Jakoś mnie do tej pory nie poparzyło, więc nic dalej się pewnie nie wydarzy. Dodam, że lakier bezwonny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted June 17, 2013 Report Share Posted June 17, 2013 Kolejna fajna prezentacja okraszona ciekawymi gadżetami Dziękuję, że mogłem być widzem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted June 17, 2013 Report Share Posted June 17, 2013 poparzenia poparzeniami, ale jeszcze może być kancerogenny... czy coś. no przecież to oczywiste, że pióro świetne i video przyjemne, to się dla odmiany poczepiam Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted June 17, 2013 Author Report Share Posted June 17, 2013 Zaczepki mile widziane. Oznaczają, że wideo obejrzane dokładnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted June 17, 2013 Report Share Posted June 17, 2013 wstyd się przyznać, ale ja bardziej słucham, bo nie jestem wzrokowcem za grosz wracam potem do filmiku, żeby popatrzeć o czym właśnie słyszałam i zrozumieć kontekst lepiej Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted June 17, 2013 Author Report Share Posted June 17, 2013 Czyli oglądasz kilka razy i podbijasz mi oglądalność. Dzięki, choć żadnych profitów z tego nie mam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted June 17, 2013 Report Share Posted June 17, 2013 masz profit w postaci kilkukrotnego słuchacza każdego swojego video Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted June 17, 2013 Author Report Share Posted June 17, 2013 I bardzo mi miło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marwis Posted June 17, 2013 Report Share Posted June 17, 2013 And, nie przesadzaj ze skromnością. Twoje prezentacje są doskonałe. Wyrazy uznania należą ci się bezdyskusyjnie. Sam wracam do niektórych po raz drugi i trzeci. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted June 18, 2013 Report Share Posted June 18, 2013 (edited) Wracając do kancerogenności urushiolu, możliwe, że jest zupełnie na odwrót: http://link.springer...1007/BF02975339 Edited June 18, 2013 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted June 18, 2013 Report Share Posted June 18, 2013 Jak to mówią na dwoje babka wróżyła. Jednemu mleko zaszkodzi, innemu pomoże. Zastanawiam się jak reaguje lakier pod wpływem temperatury rąk i potu, a także samej temperatury w upalne dni. Czy jakieś opary trujące nie unoszą się? Tak tylko dywaguję, bowiem żywność i niektóre specyfiki się bada, a nie wiem czy przeprowadzono dokładne badania takich piórowych lakierów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted June 18, 2013 Report Share Posted June 18, 2013 Wracając do kancerogenności urushiolu, możliwe, że jest zupełnie na odwrót: http://link.springer...1007/BF02975339 Bardzo ciekawy komunikat. Dawka 4 μg/ml cytotoksyn wyizolowanych z "lakieru" zachamowała wzrost komórek rakowych na poziomie 50% w stosunku do wzrostu komórek bez udziału preparatu, jak się domyślam. W necie można znaleźć nawet zdjęcia osób "poparzonych" przez roślinę. Natomiast kiedy lakier zastygnmie jest chyba zupełnie obojętny dla materii organicznej. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted June 18, 2013 Report Share Posted June 18, 2013 (edited) Podejrzewam, że jeśli nie podrażnia skóry, stężenie jest śladowe. Natomiast ciekawa jest inna właściwość urushi: laka nie twardnieje w wyniku odparowania jakiegoś medium, ale pod wpływem wilgoci i w sprzyjającym zakresie temperatur. Podobno zbytnio przesuszona potrafi się reaktywować (zmięknąć?); przydałoby się znaleźć jakieś fachowe opracowanie na ten temat. Inna sprawa, czy zastygnięta, odpowiednio wcześniej nałożona laka zawiera jeszcze urushiol, czy jakąś pochodną reakcji? Poszperam. Edited June 18, 2013 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted June 18, 2013 Report Share Posted June 18, 2013 (edited) No dobra, jest takie coś: http://www.getty.edu...pdf/urushi3.pdf Czy ktoś to potrafi przełożyć na język łopatologiczno-jaskiniowy? W sekcji 1.7 jest zdawkowa wzmianka nt. toksyczności/nietoksyczności zaschniętej laki i jej oparów: http://books.google.pl/books?id=rp5JklFUpacC&pg=PA10&lpg=PA10&dq=dried+chinese+lacquer+allergy&source=bl&ots=7FQeobWnl3&sig=Yh5iykXDHC1aR1WU9SK72PKo1BY&hl=pl&sa=X&ei=hTTAUfeoBM7NsgbOzoHIBQ&ved=0CFYQ6AEwAw#v=onepage&q=dried%20chinese%20lacquer%20allergy&f=false Edited June 18, 2013 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted June 18, 2013 Report Share Posted June 18, 2013 o ja, ale temat rozpętałam a tutaj mogę oglądać godzinami, jak to się wszystko dzieje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts