inkyzen Posted June 3, 2013 Report Share Posted June 3, 2013 Dostałam przypadkiem dwa ołówki mechaniczne, są bezimienne ale bardzo ładne. Używam od zawsze ołówków w drewienku, więc nie znam się na ołówkach mechanicznych, a mam dylemat dotyczący wkładów, a mianowicie: jak określić potrzebną grubość grafitu? W obu ołówkach jest wkład, który chciałabym wymienić. Czy przyjąć w ciemno standard 0.5mm? Szkoda byłoby mi wyrzucać pieniądze na niepasujące wkłady a brak jakichkolwiek oznaczeń na ołówku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted June 3, 2013 Report Share Posted June 3, 2013 chyba jedynie możesz przymierzać dyskretnie w markecie czy papierniczym... 0.5 albo 0.7 to takie chyba najczęstsze wymiary Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted June 3, 2013 Report Share Posted June 3, 2013 Jeśli masz tam jeszcze jakiś wkład to spróbuj zmierzyć go suwmiarką. Marketowy noname najpewniej będzie miał 0,5mm. Nie polecam najtańszych wkładów, jakiś czas temu kupilem noname w carrefourze i teraz się męczę, a jestem zbyt leniwy żeby skoczyć do porządnego sklepu po normalne Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
inkyzen Posted June 4, 2013 Author Report Share Posted June 4, 2013 Suwmiarki nie mam, ani dostępu do niej. Ołówki nie są marketowe, raczej są z tych ciut lepszych, stąd wkłady mogą być niestandardowe.. '"Dyskretne" przymiarki w markecie nie wchodzą w grę, Cóż, chyba przyjdzie mi kupić kilka paczek grafitów w ciemno, zamontować pasujące, a do tych które zostaną dokupić nowe ołówki, o:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted June 4, 2013 Report Share Posted June 4, 2013 (edited) Jeszcze jest taka opcja, poprzypierzać od kolegów z pracy. U mnie w firmie akurat sporo ludzi pisze ołówkami i to różnych rozmiarów więc udało mi się kiedyś się znaleźć pasujący rozmiar grafitowego wkładu. Edited June 4, 2013 by endoor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
inkyzen Posted June 4, 2013 Author Report Share Posted June 4, 2013 Moje środowisko pracowe i towarzyskie jest, hmm, dość iednolite branżowo i jest to branża, w której ołówki nie mają szerszego zastosowania. Stąd nie znam,- serio- nikogo, kto posiadałby ołówek mechaniczny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuba989898 Posted June 4, 2013 Report Share Posted June 4, 2013 Ja widzę 2 opcje: i przyłożyć ołówek do papieru milimetrowego i spróbować oszacować grubość rysika. Druga opcja to wziąć (np od znajomego elektryka/elektronika) drut (ewentualnie igła do strzykawki) o grubości 0,3;0,5;0,7 mm i sprawdzić który będzie pasował do ołówka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuba989898 Posted June 4, 2013 Report Share Posted June 4, 2013 (edited) Ewentualnie skala porównawcza. Od lewej 0,7 mm 0,5 mm i 0,3mm Edited June 4, 2013 by kuba989898 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
inkyzen Posted June 4, 2013 Author Report Share Posted June 4, 2013 Kuba, jesteś wielki. Sprawdziłam pod lupą mierząc przy pomocy linijki, porównałam z Twoim zdjęciem i wychodzi 0.5mm jak złoto. Dzięki za pomoc, fotka dużo pomogła. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts