konis Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 Firma – HERO Model – HERO 1000 Rok produkcji – z daty na opakowaniu wynika, że 2008. Miałem już kilkanaście chińskich piór wiecznych. Niektóre wspominam mile, inne nie, choć generalnie byłem z nich zadowolony. Przeglądając ofertę na eBay’u wpadł mi w oko HERO 1000. Jak na chiński wyrób sprawiał wrażenie solidnego jakościowo wykonania z dużą dbałością o szczegóły. Cenę wraz z wysyłką określono raptem na 39 $, więc kupiłem. Po 21 dniach od daty otrzymania informacji od sprzedającego, że pióro zostało wysłane, dotarło do mnie do domu. Przesyłka była polecona, bo musiałem listonoszowi pokwitować odbiór, solidnie zapakowana. Na razie myślę sobie jest nieźle. Zobaczymy co będzie dalej. W paczce było pudełeczko w które zapakowano właściwe pudełko na pióro. Już solidne wykonanie pudełka wzbudziło moją przychylność i ciekawość, jaka okaże się zawartość. W pudełeczku było pióro zapakowane w celofanik, instrukcja obsługi, jakaś karteczka w formie wizytówki, co do jej przeznaczenia nie mam zielonego pojęcia, bo wszystkie napisy są po chińsku i fikuśny przyrząd, który przy bliższych oględzinach okazał się być ołówkiem automatycznym, dołączonym zapewne jako suwenir. Wyciągnąłem z celofanowego woreczka pióro. Duże, niezwykle gładkie, miłe w dotyku, o solidnej wadze. Brak zbędnych ozdóbek, bardzo minimalistyczny design, lecz na swój sposób elegancki. Pomysłowy sposób mocowania klipsa, a i sam klips mało rzucający się w oczy, mimo, że spory. Na klipsie laserowy grawer z napisem HERO, a na dole skuwki odciśnięta chińskimi znakami nazwa pióra i oznaczenie modelu cyframi – 1000. Korpus zakończony cienkim ringiem stanowiący flat top, będący klejnotem w kolorze kości słoniowej. Pióro ma 10 karatową złotą stalówkę typu hooded nib (muszę wierzyć na słowo, bo nie rozbierałem pióra, aby zobaczyć symbol próby złota), która pisze rewelacyjnie. Płynnie, cieniutko, dostatecznie mokro i jest twarda jak gwóźdź, dobra do wypełniania samokopiujących się druków. Ale co ja tu ględzę…. Popatrzcie. Pióro jest solidnie wykonane. Wszystkie gwinty są metalowe, wewnętrzne i zewnętrzne. Całe pióro jest niesłychanie gładkie. W odbiciu widać obiektyw aparatu i moje paluchy. Te napisy były odciśnięte przez prasę. Natomiast nazwa HERO na skuwce to laserowy grawer. Biały klejnot na zakończeniu korpusu. Pióro jest spore. Takie w sam raz dla @Emilien. Długość gdy zamknięte – 144 mm Samo pióro – 122 mm Ze skuwką na plecach – 146 mm Max średnica – 12 mm Waga – 31,49 gram (bez atramentu) Porównanie wielkości z Pelikanem M625 dunkelrot Nie byłbym sobą, gdybym nie mógł zaraz sprawdzić je jak pisze. Przygotowałem swój ulubiony atrament – Waterman Florida Blue. Dwa słowa podsumowania – świetne pióro ! Acha. Oto dołączony do pióra gratis – fikuśny ołóweczek. Drobny gest sprzedawcy, który czyni transakcję miłą i sympatyczną. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
broerkonijn Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 Moje wrazenia sa dokladnie takie same. Ja co prawda takiego fajnego oloweczka w prezencie nie dostalem, ale samo pioro jest naprawde grzechu warte. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 Kupiłem prawdopodobnie u tego samego sprzedawcy, tylko później. Pewnie jeszcze z tydzień poczekam. Powyższe to dowód na to, że Chińczycy potrafią produkować nie tylko tanioduzio, ale też tanioduziodobzie. Fakt, że cena wyższa od takiego Herba, ale współczynnik price/quality masakruje konkurencję. Do końca roku na pewno uzupełnię jeszcze zbiory o TWSBI. Trzeba brać, póki dają. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emilien Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 Konis, no jakbyś odgadł moje mysli Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emilien Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 Zastanawiam się, które Hero by było lepsze: 100, 1000 czy 616? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 Prezentuje się przyzwoicie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
broerkonijn Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 100 i 1000 sa ewidentnie lepsze od 616. gorzej bedzie wybierac miedzy 100 a 1000.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 100 to klasyka klasyki, a 1000 - wersja ze zmodernizowaną linią nadwozia. Zachowywać się powinny podobnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
broerkonijn Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 po faceliftingu? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 Nie wiem, czemu, ale przyszło mi do głowy porównanie do USS Enterprise (nie lotniskowca, ale NCC-1701 ) Setka odpowiadałaby oryginałowi z lat 60-tych ubiegłego stulecia. Tysiąc to ten "koszmarek" z wizji J. J. Abramsa. Tylko że na piórze wygląda to lepiej, niż na gondolach Warp. Tutaj są zdjęcia starego i nowego Enterprise. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted October 31, 2011 Report Share Posted October 31, 2011 100 a 1000 - trudny wybór. Szczęśliwie, zważywszy na ceny, można próbować kupić oba. Zwłaszcza na rynku wtórnym. A jak jest z kolorami? Bo 100 to cała feria barw. A i tak najpiękniejszy był Enterprise NCC-1701D. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted November 1, 2011 Author Report Share Posted November 1, 2011 (edited) Jak jest z kolorami? Hero 1000 na razie jest dostępne w każdym kolorze, pod warunkiem, że jest to kolor czarny. Hero 100 oferowane są w trzech kolorach: czarnym, zielonym i czerwonym. Jest oferta, że za 99 $ można nabyć ten zestaw kolorów hurtem. zdrówka Edited November 1, 2011 by konis Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted November 1, 2011 Report Share Posted November 1, 2011 No, Fordem to ten tysiączek nie jest. Z setek można jeszcze dostać np. coś takiego: A inne? Stalowy, pozłacany, niebieski (turkusik taki...)? Przepadły w czeluściach magazynów? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
broerkonijn Posted November 1, 2011 Report Share Posted November 1, 2011 taki wlasnie zamowilem, ale w wersji srebrnej (nie lubie zlota....) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted November 8, 2011 Report Share Posted November 8, 2011 No, dotarł długo wyczekiwany heros. 20 dni, wszystko zgodnie z planem. Etui z nieco tandetnego plastiku, ale w tej cenie nie ma co wybrzydzać. Na dokładkę dostałem długopis z disneyowskimi księżniczkami. Pióro - pierwsza klasa. Eleganckie, bardzo dokładnie wykończone, żadnych śladów po odlewach, lakier równy, grawer wyraźny, stalówka gładka, klips nowoczesny. W dodatku Chińczycy popisali się wspaniałym poczuciem humoru. Pióro było zapakowane w zaplombowaną folię z logo Hero oraz napisem: "PRODUCT OF HERO PROHIBIT TO IMITATE" Teraz już wiadomo, dlaczego Parker zaprzestał produkcji swojej "setki". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted November 9, 2011 Report Share Posted November 9, 2011 :) No to teraz - próbki pisma, wrażenia, opinie... Ten Hero 1000 coraz bardziej mnie ciekawi. Czekamy! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aleksandra Posted November 13, 2011 Report Share Posted November 13, 2011 Piekne pioro prosta czarna klasyka bez udziwnien sprawia, ze pioro jest eleganckie Tylko dlaczego do na "srebrno" wykonczonego piora daja zlota stalowke a nie w kolorze bialego zlota? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted November 13, 2011 Report Share Posted November 13, 2011 (edited) Bo przy pisaniu i tak jej prawie nie widać. Chociaż, przy 10 karatach wystarczyłoby odpowiednio dobrać pozostałe metale w stopie i by wyszła jednolita srebrna. Tylko kto by wtedy uwierzył w te 10 karatów? Parker też nie zawracał sobie głowy rodowaniem P'51 ze stalowymi skuwkami, a ostatnio lansuje inny trend - rodowanie stalówek w piórach z pozłacanymi wykończeniami. To dopiero wali po oczach. Edited November 13, 2011 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ArielN Posted November 13, 2011 Report Share Posted November 13, 2011 Stalowe Hero 100 widziałem dostępne w sprzedaży w jednym z holenderskich sklepów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuk Posted November 19, 2011 Report Share Posted November 19, 2011 Z Hero 100 i Hero 1000 wybieram Hero 100. Zgrabniejszy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted January 28, 2014 Report Share Posted January 28, 2014 [...] A i tak najpiękniejszy był Enterprise NCC-1701D. https://secure.flickr.com/photos/rbit9n/4287044021/in/set-72157628414070887/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts