konis Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Nowa moja zabaweczka. Właśnie dziś dotarła z Japonii. Nie wiem jak Wam, ale mi bardzo się podoba. Pióro było w typowym pudełku Sailora. Po wyciągnięciu pióra z pudełka, pierwsze co się rzuca w oczy, to krystaliczne okienko podglądu poziomu atramentu. Solidny klips. Piękna złota stalówka próby 21 karatów. Jej wielkość to H-F, czyli twarda, cienka, co zostało ujawnione na boku stalówki. Spływak i koniec jeszcze dziewiczej stalówki w widoku od spodu. Pokrętło napędu mechanizmu napełniania, bo pióro to piston filler. Tłok w położeniu do nabrania atramentu. Pióro jest mniej więcej wielkości modelu Montblanc 146. Próbka pisma. Pióro już napełnione atramentem. Nie wiem tylko, dlaczego Taizo dołączył do pistona konwerter i dwa naboje. Przecież nie jest on potrzebny w tym modelu. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
maxi75 Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Śliczne. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Konwerter i naboje sa po to, żeby zachęcić do zakupu innego Sailora Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted January 29, 2013 Author Report Share Posted January 29, 2013 Konwerter i naboje sa po to, żeby zachęcić do zakupu innego Sailora Może i tak. Nie pomyślałem o tym w ten sposób. A to dlatego, że następny Sailor też będzie piston fillerem i nie będą potrzebne ani naboje, ani konwerter. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Jejku. Prześliczne pióro. Chcę takie! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted January 29, 2013 Report Share Posted January 29, 2013 Ja się przymierzam do jednego większego wydatku (ale to dopiero w okolicach października na zakończenie studiów) i to chyba idealny wybór, cudowne pióro, z tłokiem, okienko podglądu atramentu, świetne stalówki, klasyczny kształt, cena w promocji nie zabija, czego chcieć więcej? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted January 31, 2013 Report Share Posted January 31, 2013 Piękne pióro. Teraz jeszcze nie, ale na pewno kiedyś taki Sailor 1911 Realo (z naciskiem na Realo ) będzie mój! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted January 31, 2013 Report Share Posted January 31, 2013 Byłem o krok od zakupu tego pióra, ale na szczęście zdrowy rozsądek zwyciężył Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted February 1, 2013 Author Report Share Posted February 1, 2013 Byłem o krok od zakupu tego pióra, ale na szczęście zdrowy rozsądek zwyciężył He,he.... Całe szczęście, że ja chyba trochę inaczej pojmuję określenie "zdrowy rozsądek" zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuk Posted February 2, 2013 Report Share Posted February 2, 2013 Zdrowy rozsądek? Amputować. Przeszkadza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
inkyzen Posted February 2, 2013 Report Share Posted February 2, 2013 Piękne pióro, taki archetyp pióra właściwie. Gratulacje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted February 3, 2013 Report Share Posted February 3, 2013 Łaaaadne pióro... też mnie kusi żeby takie kupić tylko wolałbym aby stalówka nie była za twarda, a z tego co piszesz to H-F jest rozwinięciem hard-fine... 1. A jak oceniasz szerokość tej F'ki? Bo jednak jedno F drugiemu F nie równe - np mam Duofolda Centanniala z F'ką która pisze bardziej jak M w porównaniu np do F Visconti... 2. Czy stalówka pisze raczej mokro czy raczej sucho? Przyznam, że wolę kiedy stalówka nie jest sucha i drapiąca - wolę jak jest raczej mokra lub średnio mokra i kiedy nacisk ma wpływ na ilość podawanego atramentu (czyli również na kolor pisma) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
barbus Posted February 3, 2013 Report Share Posted February 3, 2013 Też chcę takie, tylko w burgundzie.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
grzes405 Posted February 12, 2013 Report Share Posted February 12, 2013 A mi się marzy Sailor Pro Gear. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts