Vermis Posted March 18, 2017 Report Share Posted March 18, 2017 Mam problem ze skrobiącą stalówką. Domowe metody (zlew, torba tekturowa, szkoło itd.) mnie nie satysfakcjonują, kamień do noży 3000 okazał się zbyt agresywny. Znalazłem coś takiego:http://allegro.pl/plotno-scierne-micro-mesh-o-granulacji-12000-i6724352587.html Myślicie, że się nada? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted March 18, 2017 Report Share Posted March 18, 2017 Ja poleruje na micromeshu 12000. Nada się. Tylko ja mam z taką podkładką miękką, ale sam nie wiem czy to bardziej pomaga czy przeszkadza. Gradacja jest idealna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vermis Posted March 18, 2017 Author Report Share Posted March 18, 2017 A ogólnie warto coś takiego mieć? Takie stalówki, które piszą dobrze, ale nie rewelacyjnie, da się poprawić? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted March 18, 2017 Report Share Posted March 18, 2017 Ja sporo chińczyków na tym doprowadziłem do takiego stanu, że pisały bardziej gładko niż te droższe (te lepsze nie zawsze ruszałem, miały przez to swój powiedzmy charakter). Moim zdaniem warto mieć, ale jak coś pisze dobrze to "smyrałbym" tylko delikatnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vermis Posted March 18, 2017 Author Report Share Posted March 18, 2017 Chyba sobie kupię, bo mam kilku kandydatów. Niby piszą dobrze, ale jedno Jinhao X750 podniosło poprzeczkę i teraz pisząc pozostałymi mam niedosyt. Dziękuję za pomoc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted March 19, 2017 Report Share Posted March 19, 2017 Życzę powodzenia w polerowaniu Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted March 19, 2017 Report Share Posted March 19, 2017 Dnia 18.03.2017 o 22:15, Vermis napisał: Chyba sobie kupię, bo mam kilku kandydatów. Niby piszą dobrze, ale jedno Jinhao X750 podniosło poprzeczkę i teraz pisząc pozostałymi mam niedosyt. Dziękuję za pomoc. Tylko na tej aukcji nie widzę jakiej wielkości ten arkusik. Jeżeli typowy, 37 x 77 mm to cena z kosmosu. Lepiej kupić komplet. No tak, doczytałem. 8x15 cm. Cena do przyjęcia. Ale nadal optuję za całym kompletem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted March 19, 2017 Report Share Posted March 19, 2017 Czy ja wiem, czy komplet potrzebny... Do polerowania 12000 wystarczy. Ja sobie dokupiłem większe gradacje do zrobienia swojej stalówki italic, ale jeszcze ich nie używałem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wąsaty Posted March 19, 2017 Report Share Posted March 19, 2017 Może się tak zdarzyć. Kiedy dociskasz nierównomiernie skrzydełka stalówki- w taki sposób, że jedno skrzydełko podnosi się wyżej niż drugie. Ale jeżeli jest dobrze oszlifowane i przyciskasz ziarno równo do papieru- skrobać nie powinno. Spróbuj jeszcze tutaj : https://micro4.pl/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rinke Posted March 19, 2017 Report Share Posted March 19, 2017 Może się też zdarzyć mikro bytek irydu na jednym ze skrzydełek stalówki i wtedy niestety nic już nie da się zrobić. Moim zdaniem 12000 to za dużo do poprawiania stalówki. Tej gradacji używa się do nadawania połysku bardziej miękkim materiałom jak np. korpusy piór. Do szlifowania stalówek zazwyczaj używam 4000-8000 w zależności od potrzeb. Kup sobie komplet, bardziej Ci się przyda niż samo 12000. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrov Posted March 20, 2017 Report Share Posted March 20, 2017 Poszukaj takich papierków w sklepach modelarskich w działach akcesoriów. Takie gradacje mają zastosowanie w modelarstwie do polerowania powierzchni na połysk np. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
patefonik Posted March 20, 2017 Report Share Posted March 20, 2017 Ja kupowałem jak w linku powyżej w micro4. Polecam. Bez względu co mają na aukcjach zadzwoń i bierz co chcesz, nie robią problemów ze zmianą zestawów, bardzo miły pan, a wysyłka piorunem. Oczywiście nie jestem powiązany itd... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted March 20, 2017 Report Share Posted March 20, 2017 A ja do tych celów używam zwykle... marmurek Mam kilka kawałków i świetnie się spisują, choć czasami i Micromesh idzie do pracy. Generalnie zestawik Micromesh-a wrto kupić przyda się do polerowania samych piór (i nie tylko) Firmę micro4 również polecam, i również nie jestem z nią związany, ale obsługa warta jest pochwały. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Daniel84 Posted March 21, 2017 Report Share Posted March 21, 2017 Polerowanie to jedno ale najpierw trzeba zobaczyć przy pomocy lupy, czy stalówka jest odpowiednio symetrycznie ustawiona i czy skrzydła stalówki nie są rozstrzelone. Jeśli są, to polerka nie pomoże. Najpierw trzeba przywrócić delikatnie ręcznie prawidłowe ułożenie skrzydeł stalówki. Polerka na końcu i 12 000 jest OK ale zacząłbym od 2 800 ew. 4 000.micromeshu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted March 21, 2017 Report Share Posted March 21, 2017 Zgodzę się, ze warto najpierw sprawdzić skrzydełka pod lupą. Ale 2800 do poprawienia stalówki?! Nie przesadzajmy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts