Vermis Posted March 1, 2017 Report Share Posted March 1, 2017 Szukam ciemnego, granatowego, szybkoschnącego atramentu. Majestic blue już mam, ale przydałoby mi się coś, czym da się pisać na co dzień. Jakieś sugestie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Petrov Posted March 1, 2017 Report Share Posted March 1, 2017 Mi się baaaardzo podoba Diamine Bilberry. Ciemny granat. Aktualnie mój ulubiony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted March 1, 2017 Report Share Posted March 1, 2017 U mnie w piórze mam Azure 5 od KWZ Ink, jest dość ciemny i bardzo ładny. Jeżeli nie przeszkadzają Ci atramenty żelazowo galusowe to może IG Blue 6 (po wyschnięciu wpada lekko w zieleń) lub IG Blue 5. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vermis Posted March 1, 2017 Author Report Share Posted March 1, 2017 Chodzi mi o mniej więcej taki kolor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted March 1, 2017 Report Share Posted March 1, 2017 To zależy od pióra, w moim FC Ambition Azure 5 i PR Electric DC Blue prawie tak wyglądały... Może IG Blue Black od KWZ Ink? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted March 1, 2017 Report Share Posted March 1, 2017 Popatrz na atramenty Private Reserve z serii Fast Dry, może coś ci spasuje. One faktycznie bardzo szybko wysychają i trzeba uważać żeby nie zostawić pióra otwartego na jakąś dłuższą chwilę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted March 1, 2017 Report Share Posted March 1, 2017 Blackstone BSydney Harbour Blue mógłby przypaść ci do gustu, można go kupić w Europie w Appelboom Pennen. Diamine Regency Blue z serii 150th anniversaty. Midnight Blue Papier PLume jest ładny, Nikaa coś przebąkiwała, że może będzie sprzedawać swoją flaszkę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted March 1, 2017 Report Share Posted March 1, 2017 Śmiało mogę polecić mój Montblanc Royal Blue Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vermis Posted March 1, 2017 Author Report Share Posted March 1, 2017 A co sądzicie o Diamine Blue-Black? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kowal1623 Posted March 2, 2017 Report Share Posted March 2, 2017 (edited) Może to Ci w jakimś stopniu pomoże: https://quinkandbleach.wordpress.com/2017/02/21/diamine-blue-inks-test/ https://quinkandbleach.wordpress.com/2016/11/21/noodlers-inks-test-03-the-blues/ https://quinkandbleach.wordpress.com/2015/07/09/diamine-blue-inks-3-more/ https://quinkandbleach.wordpress.com/2015/07/08/diamine-blue-inks/ Edited March 2, 2017 by Kowal1623 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kleks Posted March 2, 2017 Report Share Posted March 2, 2017 Diamine Blue Black to naprawdę blue black. Nie jest granatowy, tak jak chcesz, ale jest rzeczywiście ciemny. Chyba najciemniejszy ze wszystkich blue blacków. Do tego koloru, który pokazałeś, to chyba najbardziej jest zbliżony Oxford Blue Diamine, albo Midnight (z tych atramentów, które ja znam). Co do Bilberry, nie do końca się zgodzę. To atrament ciemny i piękny, ale wyraźnie wpadający w fiolet. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Robbi Posted March 2, 2017 Report Share Posted March 2, 2017 Używam Diamine Sargasso Sea w kombinacji z FC Emotion i stalówką EF. Jest bardzo ciemny, granatowy z dobrym przepływem i szybko schnący. Sargasso Sea kupiłem jako ciemno niebieski, po próbowaniu Aurory, która okazała się dosyć błękitna i w pisaniu jest bardzo ciemny i intensywny raczej granatowy niż niebieski Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Vermis Posted March 2, 2017 Author Report Share Posted March 2, 2017 Drogą eliminacji doszedłem do Diamine Midnight i Diamine Oxford Blue. Jeżeli ktoś z was miał jakieś niemiłe przygody z tymi atramentami i chciałby mnie ostrzec - niech pisze teraz lub niech zamilknie na wieki! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts