visvamitra Posted December 16, 2016 Report Share Posted December 16, 2016 Się dzieje się. Dante del Vecchio - twórca marki Visconti i pomysłodawca wielu przełomowych rozwiązań (pióro zrobione z lawy, powrót do celuloidu, stalówki Dreamtouch, Visconti Divina) postanowił odejść ze stworzonej przez siebie spółki. Więcej informacji znajdziecie tutaj. Najwyraźniej nie było mu po drodze z kierunkiem rozwoju firmy. Ciekawi mnie, w którą stronę pójdzie Visconti, bo ostatnio coraz bardziej pociągało ich disco-polo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufuz Posted December 16, 2016 Report Share Posted December 16, 2016 Dziwne, dla mnie zrozumiałe byłoby zostać we własnej firmie i resztę zdymisjonować. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KHOT Posted December 16, 2016 Report Share Posted December 16, 2016 Pod warunkiem że miałby co najmniej 50%+1 udziałów uprawnionych do głosowania w spółce, a tak pewnie nie jest, co dzisiaj nie jest niczym dziwnym w świecie spółek giełdowych. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufuz Posted December 16, 2016 Report Share Posted December 16, 2016 Będąc właścicielem firmy zapewniłbym sobie od początku 50%+1, albo robiłbym wszystko żeby zapewnić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KHOT Posted December 16, 2016 Report Share Posted December 16, 2016 Wszystko jest fajnie w teorii i w małej firemce. W praktyce często bardziej się opłaca dokapitalizować firmę przez wpuszczenie któregoś funduszu inwestycyjnego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
emrzet Posted December 16, 2016 Report Share Posted December 16, 2016 (edited) Być może pojawi się wiec na rynku nowa firma, albo któraś już z istniejących zaskoczy nowymi pomysłami pana del Vecchio. Osobiście nie pasują mi ich skuwki, a raczej sam klips. Choć nie powiem takiego van Gogh Starry night używałbym chętnie. Edited December 16, 2016 by emrzet Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Topaz Posted December 16, 2016 Report Share Posted December 16, 2016 Ciekawa wiadomośc, może go zmusili, może sam chciał, w każdym razie szkoda. Miałem i mam pióra Visconti, zawsze oceniałem je jako wiodącą markę, ale ostatnio rzeczywiście coś zaczęło się dziać z jakością i projektami złego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MBRafał Posted December 17, 2016 Report Share Posted December 17, 2016 (edited) Nie znam szczegółów, ale może było tak, jak z założycielem IKEA. On też "odszedł" z założonej przez siebie firmy (przekazując ją swoim dzieciom). Sobie pozostawił "tylko i aż" 100% praw do marki IKEA i w ten sposób będąc formalnie poza firmą, co miesiąc "odcina kupony" od praw do używania tej marki. W ten sposób oddaje się wszystko, żeby mieć wszystko Edited December 17, 2016 by MBRafał Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts