akemrir Posted March 22, 2016 Report Share Posted March 22, 2016 (edited) Poszukuję trwałego pióra w granicach cenowych do 200-250zł. Chciałbym nim pisać np tym atramentem albo tym Takim fajnym ciemnym zielonym. Oczekuję również, żeby nadawało się do codziennego użytku. Rozmiar stalówki F. Powinno mieć również zaznaczoną sekcję do trzymania. Podobają mi się stalowe pióra. Co sądzicie o Waterman Hemisphere? Czy różnica pomiędzy pokryciem w ich piórach GT/CT ma duże znaczenie? Edited March 22, 2016 by akemrir Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
satur Posted March 22, 2016 Report Share Posted March 22, 2016 Z 20 marca masz temat pióro do 250zł, wystarczy przeglądnąc ostatnie tematy. http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/9016-jakie-pi%C3%B3ro-do-250-z%C5%82/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted March 22, 2016 Report Share Posted March 22, 2016 Waterman Hemisphere to dobrze wykonane pióro wieczne. Rzuć jeszcze okiem na Sheaffera GC 300 i Lamy Al-Star. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted March 22, 2016 Report Share Posted March 22, 2016 Polecam też Sheaffera. Prelude, Intensity albo Sagaris. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
empi Posted March 23, 2016 Report Share Posted March 23, 2016 GT - wykończenie na "złoto" CT - wykonczenie na "srebrno" (stalówka, klips, pierscienie) pozatym niema różnic Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystian_33 Posted March 23, 2016 Report Share Posted March 23, 2016 Empi dobrze podpowiada. GT to skrót od Gold Trim. CT od Chrome Trim. Oba skróty są ze stajni Parker/Wateraman. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akemrir Posted March 23, 2016 Author Report Share Posted March 23, 2016 (edited) Chyba się przyjęły te skróty na aukcjach w przypadku innych piór również. Całkiem fajne te pióra Waterman. Wiecie może czy duża jest różnica pomiędzy piórami Waterman Hemisphere CT i Sheaffer Prelude CT? Miał już ktoś z was możliwość porównać? Jak się ma do tych piór Parker Urban Premium? Edited March 23, 2016 by akemrir Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted March 23, 2016 Report Share Posted March 23, 2016 Chyba się przyjęły te skróty na aukcjach w przypadku innych piór również. Całkiem fajne te pióra Waterman. Wiecie może czy duża jest różnica pomiędzy piórami Waterman Hemisphere CT i Sheaffer Prelude CT? Miał już ktoś z was możliwość porównać? Jak się ma do tych piór Parker Urban Premium? Hemisphere jest bardziej smukłe od Prelude. Mają podobne właściwości piśmienne. Parker to Parker. Jest daleko za tymi piórami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted March 23, 2016 Report Share Posted March 23, 2016 Hemisphere jest bardziej smukłe od Prelude. Mają podobne właściwości piśmienne. Parker to Parker. Jest daleko za tymi piórami. Dlatego też Hemisphere - jak wynika z obserwacji - bardziej preferują panie, a Prelude - panowie Fakt, taki Parker jest daleko za Hemisphere. Ale znam Parkery, które są zdecydowania przed. A np. Parkera Sonneta można ustrzelić poniżej 250 zł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted March 23, 2016 Report Share Posted March 23, 2016 A np. Parkera Sonneta można ustrzelić poniżej 250 zł. Mam Sonneta. Też jest za Hemisphere. Początkowo troche przerywał i musiał się spotkać z papierem ściernym. Teraz pisze calkiem fajnie, ale dziura w skuwce i tak denerwuje, bo po czasie troche zasycha, ale nie tak jak IM oczywiście. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted March 23, 2016 Report Share Posted March 23, 2016 Moje Sonnety nie kontaktowały się ze ściernym. Nie musiały, A co do zasychania atramentu - piszę na tyle dużo, że inkaust zaschnąć po prostu nie zdąży. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akemrir Posted March 23, 2016 Author Report Share Posted March 23, 2016 (edited) Spodobał mi się również Sheaffer Intensity. Za dużo tego do wyboru Zawężam pole porównań do: Waterman Hemisphere, Sheaffer Intesity, Sheafer Gift 300. Apropo wyboru przez Panie/Panów, faktycznie można odnieść wrażenie że ten waterman jest przy sheaferach delikatniejszy. Może stąd te wybory. W tym intesity podoba mi się, że więcej części jest metalowych, więc chyba będzie trwalsze. Edited March 23, 2016 by akemrir Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted March 23, 2016 Report Share Posted March 23, 2016 W tym intesity podoba mi się, że więcej części jest metalowych, więc chyba będzie trwalsze. Prelude jest bardzo wytrzymałe. Intensity jest pancerne, to fakt. Hemisphere stalowy również jest wieczne. Ja uważam że cokolwiek spośród tych wybierzesz, będziesz zadowolony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akemrir Posted March 23, 2016 Author Report Share Posted March 23, 2016 Fajnie, dzięki za podpowiedzi.Odezwę się jak już będę mieć pióro i pokażę co wybrałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted March 23, 2016 Report Share Posted March 23, 2016 Fajnie, dzięki za podpowiedzi. Odezwę się jak już będę mieć pióro i pokażę co wybrałem Intensity.Zgadłem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akemrir Posted March 23, 2016 Author Report Share Posted March 23, 2016 Hehe, dokładnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akemrir Posted April 15, 2016 Author Report Share Posted April 15, 2016 Mam swojego sheaffera intensity już jakiś czas, nie miałem kiedy odpisać.Bardzo dobrze mi się nim pisze, wybór warty uwagi.Używam standardowego czarnego tuszu sheaffera na małym notesie top-2000.Jeszcze raz dzięki wszystkim za podpowiedzi.Teraz poszukać jeszcze fajnego atramentu i jak tylko mi się skończy atrament w aktualnym naboju to pokombinuję z tłoczkiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted April 15, 2016 Report Share Posted April 15, 2016 Mam swojego sheaffera intensity już jakiś czas, nie miałem kiedy odpisać. Bardzo dobrze mi się nim pisze, wybór warty uwagi. Używam standardowego czarnego tuszu atramentu sheaffera na małym notesie top-2000. Jeszcze raz dzięki wszystkim za podpowiedzi. Teraz poszukać jeszcze fajnego atramentu i jak tylko mi się skończy atrament w aktualnym naboju to pokombinuję z tłoczkiem. Mówiłem że będziesz zadowolony Ja aktualnie mam 2 te pióra i planuje rozdwojenie ich liczby. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
empi Posted April 15, 2016 Report Share Posted April 15, 2016 W pierwszym poście wymieniłeś dwa atramenty którymi chciałbyś pisać. Na Diamine uważaj, niektóre kolory bywają "złośliwe". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted April 15, 2016 Report Share Posted April 15, 2016 To fakt. Wez Grafa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akemrir Posted April 17, 2016 Author Report Share Posted April 17, 2016 Zerknąłem już na test na atramentopedii o moss green.Fajny konkretny kolor, z tego co widać pisanie nim watermannem ładnie wyszło.Może przesadzam, ale czy sądzicie że będzie widoczna różnica pomiędzy piórami?No i o co chodzi z tą "złośliwością"?Pióro nie chce pisać? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted April 17, 2016 Report Share Posted April 17, 2016 Chodzi o to, że niektóre atramenty są agresywne wobec materiałów z których zrobione jest pióro, jak i także dla stalówek. Osobiście w życiu nie wlał bym Diamine do pistona z celuloidu. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted April 17, 2016 Report Share Posted April 17, 2016 Słuszna uwaga - jeśli ktoś używa piór napełnianych oplastikowym konwerterem nie musi się za bardzo martwić. Pomijając ekstrema raczej nic się nie wydarzy. Gorzej kiedy ktoś ma cenne pióra vintage z celuloidu albo z silikonowym woreczkiem - niektóre atramenty mogą działać na te elementy destrukcyjnie (jako winni czesto wskazywani są Diamine, Privater Reserve, Noodler's). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
akemrir Posted April 18, 2016 Author Report Share Posted April 18, 2016 Dzięki za ostrzeżenie.Chociaż z tym Sheafferem Intensity, którego wybrałem chyba nie muszę się o to martwić. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted April 18, 2016 Report Share Posted April 18, 2016 Dzięki za ostrzeżenie. Chociaż z tym Sheafferem Intensity, którego wybrałem chyba nie muszę się o to martwić. Nie musisz. Chyba że chciałbym zrobić z niego eyedroppera czego nie możesz zrobić bo korpus jest metalowy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts