visvamitra Posted March 7, 2016 Report Share Posted March 7, 2016 (edited) Seria atramentów Pelikan 4001 to chyba najbardziej w Polsce znana i najłatwiej dostępna linia inkaustów. Przez lata (nazwa została zarejestrowana w 1897 r) seia ta objęła dziesiątki kolorów (w tym tak egzotyczne jak Menthe, Khaki czy Helianthus). W ostatnich latach nic sie jednak ciekawego nie działo. Pelikan inwestował w serię Edelstein i kolejne wersje limitowane swoich piór a seria 4001 po prostu się sprzedawała. Siła rozpędu i dzięki genialnej dystrybucji. Okazuje się jednak, że Pelikan nie jest głuchy na życzenia konsumentów. W styczniu 2016 r. seria 4001 wzbogaciła się o nowy kolor - Dark Green. Chwała im za to. To miło, ze firma rozwija nie tylko linię produktów premium, ale inwestuje również w produkty tańsze i szeroko dostepne. W skład serii 4001 wchodzą obecnie: Blue - Black Brilliant Black Brilliant Brown Brilliant Green Brilliant Red Dark Green Pink (tylko w nabojach) Royal Blue Turquoise Violet Blue Black Pelikana to klasyk, którego nie znoszę. Jest to atrament wybitnie "suchy". W wielu piórach pozostawia słabo nasyconą i bezpłciową kreskę. Uratować może go chyba tylko stosowanie w mokrych piorach albo fleksach. Mimo że polubiłem niebiesko-czarne atramenty chyba nie zrozumiem, dlaczego - pomijając cenę - ktoś miałby sięgnąć po ten atrament? Atrament na ręczniku kuchennym Software ID Tomoe River, Kaweco Classic Sport, B Leuchtturm 1917, Kaweco Classic Sport, B Rhodia Dotpad, Kaweco Classic Sport, B Porównanie Edited March 7, 2016 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MBRafał Posted March 7, 2016 Report Share Posted March 7, 2016 No, w końcu moje klimaty... super kolorek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted March 7, 2016 Report Share Posted March 7, 2016 (edited) Zaskoczyłeś mnie tym że ten atrament jest suchy. Pisałem nim kiedyś i nie miałem nigdy z nim problemów. Z tym że to było dawno i wtedy jeszcze nie miałem takich atramentów o świetnym przepływie jak Sailor czy Montblanc i wydawał mi się dobry. Edited March 7, 2016 by Aventador13 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marwis Posted March 7, 2016 Report Share Posted March 7, 2016 Ten atrament ma pozytywne cechy (o barwie nie dyskutuję, to kwestia gustu). Jest niezmienny, dobrze zachowuje się w starych piórach z dużym przepływem, nie widziałem, żeby cokolwiek zabarwił. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rufuz Posted March 7, 2016 Report Share Posted March 7, 2016 Barwa naprawdę w porządku, podoba mi się bardziej niż Blue/Black Sheaffera i prawda jest dość suchy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted March 7, 2016 Report Share Posted March 7, 2016 Jak dobrze, że ukazała się ta recenzja, bo chciałam o coś zapytać. Atramentu używałam długi czas i choć kolor mi się wreszcie znudził, byłam zadowolona z jego właściwości. Teraz mam royal blue - i mam wrażenie, że nie jest tak "suchy" (co dla mnie jest zaletą). Czy pomiędzy atramentami tej samej serii mogą wystąpić aż tak zauważalne różnice w przepływie w zależności od koloru? Czy może - wraz z szatą graficzną opakowania - został zmieniony skład? A może jestem przewrażliwiona? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
opiotr Posted March 7, 2016 Report Share Posted March 7, 2016 (edited) Bardzo suchy - kiepski przepływ, nie schnie za prędko i kropelka wody nawet na paromiesięcznej kartce rozmywa go całkiem, ale go chyba i tak najczęściej używam pomimo używania jeszcze Herbinów, Irosizuki, GvFC. Do fleksów (piórowych, niewiem jak z maczankami) kiepsko chodzi po paru 'grubszych' mazakach atrament albo się rozjeżdża albo znika. Do fleksów jednak wlewam zawsze atramenty z dobrymi przepływami... Mi ten pelikan pasuję do 'dzisiejszych' lejących Watermanów i Parkerów. Edited March 7, 2016 by opiotr Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted March 7, 2016 Report Share Posted March 7, 2016 Bardzo dobry atrament. Klasyka. Stara produkcja była z dobrym przepływem, nowsze produkty owszem, trafiają się suche. Coś niedobrego dzieje się w fabryce Pelikana. Sam doświadczyłem. Kupiłem Pelikana Blue-Black w długich nabojach. Załadowałem do pióra. Piszę i piszę na drugi dzień, a tu... szary! Czysty szary. Bez żadnych domieszek niebieskiego czy fioletu. Sprawdziłem nabój w piórze po wypisaniu kilku milimetrów - szary. Pomyślałem wada jednego. Sprawdzam naboje w paczce. Szare. Tego jeszcze nie grali w tym kinie! Cóż, po wypisaniu 1/3 objętości naboju szarego blue-blacka, poszedłem na inteligencję, dodałem strzykawką Pelikan Turkus 4001 i... mam blue-black Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryard Posted March 7, 2016 Report Share Posted March 7, 2016 Miałem kiedyś tego blue-blacka i byłem bardzo zawiedziony odcieniem. Był taki... nijaki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marwis Posted March 8, 2016 Report Share Posted March 8, 2016 Bardzo dobry atrament. Klasyka. Stara produkcja była z dobrym przepływem, nowsze produkty owszem, trafiają się suche. Coś niedobrego dzieje się w fabryce Pelikana. Sam doświadczyłem.(...) Więc mój jest stary Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted March 8, 2016 Report Share Posted March 8, 2016 Mamgo, zachwycony nim nie jestem, ale czasami zalewam nimi mokre pióra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mary Posted March 8, 2016 Report Share Posted March 8, 2016 Aż musiałam sprawdzić: mam zdecydowanie bardziej niebieski, na pewno nie szary. Kolor bez polotu, fakt, suchy, fakt, ale inny niż na fotkach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
vela44 Posted March 9, 2016 Report Share Posted March 9, 2016 Myślałam o tym atramencie, czekałam na recenzję, i teraz już sama nie wiem, bo taki trochę szary, i opinie takie różne, z przewagą niekorzystnych.... chyba poszukam innego blue-black. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zara99 Posted March 9, 2016 Report Share Posted March 9, 2016 oj, wiem że nie w temacie, ale to nie ja umieściłam próbki innych blue-black'ów dla porównania visvamitra, sailor vintage denim - piękny jest, skąd go wytrzasnąć bo zaprzeszła aukcja ebaja ma cenę zaporową... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted March 9, 2016 Author Report Share Posted March 9, 2016 @zara99 - to niestety jeden z tych atramentów, których zdobycie bez znajomych / rodziny w Japonii jest albo niemozliwe albo bardzo drogie. Ja dostałem do testów próbkę 2 ml. Bardzo podoba mi się ten atramemt, ale nie ma opcji, zebym wydał na niego minimum 200 PLN :/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted March 9, 2016 Report Share Posted March 9, 2016 Próbka testowanego atramentu jest z kałamarza czy naboju? Mój test był z kałamarza. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted March 9, 2016 Author Report Share Posted March 9, 2016 Ten jest z nabojów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted March 9, 2016 Report Share Posted March 9, 2016 Próbka testowanego atramentu jest z kałamarza czy naboju? Mój test był z kałamarza. A miałeś nową czy starą edycję? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted March 9, 2016 Report Share Posted March 9, 2016 A miałeś nową czy starą edycję? Mam obie. Test jest na starszej. Z tym, że to nie zabytkowa wersja, tylko sprzed zmiany opakowania. Ten jest z nabojów. Teraz rozumiem suchość. Z kałamarza nie jest suchy. Z naboi owszem. Właśnie używam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aventador13 Posted March 9, 2016 Report Share Posted March 9, 2016 Ja coś podobnego miałem z Edelsteinem. Topaz z nabojów a z butelki to dwa różne kolory. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Krystian_33 Posted March 10, 2016 Report Share Posted March 10, 2016 Super recenzja Dzięki. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pioromaniaczka Posted June 10, 2016 Report Share Posted June 10, 2016 Chciałam ostatnio kupić ten kolor, ale znów w sklepie nie było. Jest śliczny i pięknie wygląda na papierze. Jeśli chodzi o pisanie mogę tylko porównać go z HERO. Pelikan wygrywa, mam wrażenie że szybciej schnie na kartce (zeszytowa, gładka, gramatura standardowa) niż HERO. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
brzozowisko Posted June 10, 2016 Report Share Posted June 10, 2016 Jeden z moich trzech ulubionych:) Pióromaniaczka, jeśli Pelikan tak Ci się podoba, powinnaś spróbować Rohrer &Klinger Salix, nieco bardziej niebieski a o podobnych właściwościach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts