visvamitra Posted September 12, 2015 Report Share Posted September 12, 2015 (edited) Na kickstarterze pojawiło się kolejne piór wieczne - model NOVA. Design jest raczej minimalistyczny a cena przystępna (zwłaszcza za pióro wykonane z tytanu i wyposażone w tytanową stalówkę). Jest jeszcze trochę czasu do zakończenia projektu, zastanowię się, czy go wesprę. Prawdopodobnie skuszę się na model aluminiowy z tytanową stalówką. Zachęcam i was do rzuicenia okiem na stronę projektu. Poniżej wrzucam wyciete z niej zdjęcia pióra i cennik. Co do designu - inspiracja jest oczywista. Rzućcier okiem na Nakayę Piccolo Titanium: Źródło Nakaya kosztuje 915 euro, Nova w wersji z tytanu w zależności od użytej stalówki 75 - 102 euro. Oczywiście byłoby miło, gdyby twórcy Novy zaproponowali niepowtarzalny design. Ale tego nie zrobili. Nie zmienia to jednak faktu, że jak na pióro wykonane z tytanu cena jest bardzo dobra. Jeśli Nakaya pozostaje w sferze marzeń, a ktoś chce wypróbować / mieć w kolekcji tytanowe można pomyśleć o wsparciu tego projektu. Swoją drogą czekam, aż na Kickstarterze pojawi się faktycznie innowacyjny projekt pióra (nowy system napełniania, nietypowy design, odrzutowa stalówka, pióro sterowane myślami i zmieniające na zawołanie grubość i materiał stalówki). Edited September 12, 2015 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted September 12, 2015 Report Share Posted September 12, 2015 Ciekawe, ciekawe. Dzięki za informację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted September 12, 2015 Report Share Posted September 12, 2015 Ładne w swej prostocie Sekcja chyba trochę lepiej zaprojektowana niż w pierwowzorze, bo te gwinty wchodzące pod palec nie są zbyt wygodne w użytkowaniu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted September 12, 2015 Report Share Posted September 12, 2015 Hmmm... Wersja aluminiowa ze stalową stalówką jest bardzo przystępna cenowo. Jeśli chodzi o projekt, to trochę świństwo, ale z drugiej strony trudno udawać, że Nakaya zaprojektowała niesamowicie nowatorski kształt. Mnie się kojarzy również z Rainbow 202. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted September 12, 2015 Report Share Posted September 12, 2015 No cóż.. Kradzież zawsze jest tańsza . Oho, Midori się kłania Biorąc pod uwagę kilka ewidentnych szczegółów, jakimi różnią się oba pióra, pojechał Kolega ze zbyt grubej rurki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted September 12, 2015 Report Share Posted September 12, 2015 Wolę wspierać polskich producentów piór wiecznych, a mam na myśli np. Przemysława Marcińskiego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Morlok Posted September 12, 2015 Report Share Posted September 12, 2015 (edited) Ani to ładne ani wygodne. Czy oni muszą pakować cienką sekcję przy grubym korpusie? Pewnie jestem uparty jak koza w kapuście, ale dla mnie Parker 51 i podobne stylistycznie to wzór połączenia ergonomii z estetyką. Nakaya też mi się nie podoba. Mam Pelikana Purę i wiem jak potrafi być męczące dłuższe pisanie piórem z metalową sekcją, a jeśli chodzi o wygląd prezentuje się ona dużo ładniej. Edited September 12, 2015 by Morlok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
mkr Posted September 12, 2015 Report Share Posted September 12, 2015 Hmm, wersja ze stalową stalówką (heh) faktycznie w niewygórowanej cenie, a pióro mi się podoba. Teraz walczę ze sobą, ale ostatecznie (jak zwykle) przegram Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zmechu Posted September 12, 2015 Report Share Posted September 12, 2015 Bardzo mi się podoba. W zasadzie to waham się między aluminium Grey/Black i chyba jednak Black zwycięży. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ddntp Posted September 12, 2015 Report Share Posted September 12, 2015 Już nawet zalogowałem się w serwisie, ale chyba zrezygnuję z zakupu. Brakuje mi tu czegoś, co mogłoby zatrzymać staczające się po biurku pióro bez skuwki, które znając moje szczęście po chwili dziewiczego lotu wylądowałoby stalówką na kaflu. Ja wiem, że to taki design i tak ma być. Jeszcze trochę czasu jest do końca, najwyżej wezmę najtańszą opcję. Albo dołożę do czegoś "fajniejszego". Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts