visvamitra Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 (edited) Firma Visconti została założona w 1988 roku we Florencji przez Dantego del Vecchio. Jej założyciel przez wiele lat sprzedawał pióra wieczne. W końcu uznał, że chciałby stworzyć coś swojego. Dzięki charyzmie, pomysłowości i znajomości rynku (w tym potencjalnych odbiorców) udało mu się stworzyć silną, rozpoznawalną markę. Pióra Visconti wyrózniają się stylistyką i ciekawymi, nowatorskimi rozwiązaniami (wysuwana stalówka i zbudowany z dwudziestu dziewięciu elementów system napełaniania w jednym zmoich piór marzeń - Visconti Metropolitan, korpus Homo Sapiens wykonany z użyciem lawy, stalówka Dreamtouch). Oprócz piór wiecznych firma ma w ofercie zegarki i atramenty. Nie wiem, czy sami robią atramenty, chyba tak. Są to atramenty o bardzo dobrych właściwosciach i silnie nasyconych, wyrazistych barwach. Black Blue Bordeaux Green Purple Sepia Turquoise Próbkę Blue dostałem od N.I.B.-a, za co uprzejmie dziękuję. Niebieski Visconti to jeden z najładniejszych odcieni niebieskiego, jakie wpadły mi w ręce. Bardzo udany kolor. Ekspresjonizm abstrakcyjny (papier firmowy nieznanej proweniencji) Krople atramentu na ręczniku kuchennym Software ID Oxford Recycled ( 90g), Kaweco Classic Sport używany jako zakraplacz, stalówka B Porównanie Edited February 27, 2015 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piotrsajnog Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 Mam i używam na co dzień. Bardzo fajny kolor. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
gretchen Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 nie lubie niebieskich atramentow poza czarno-niebieskimi, ale ten jest naprawde piekny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 Zauważyłem, że zatankowany (a dokładnie zainstalowany w naboju) do Van Gogha pisze trochę za mokro. Ale kolor przyjemny dla oka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
N.I.B. Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 Dzięki za recenzję To jeden z moich podstawowych atramentów używanych na co dzień. Oprócz pięknego koloru bardzo dobrze się zachowuje w piórze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kris Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 Dzięki za recenzję. Czasem używam tego inkaustu, gdy nachodzi mnie chęć na ciemne niebieskości.Bardzo go lubię, bo nie ma w nim odcienia fioletu, za którym nie przepadam w niebieskich atramentach. Chabrowy - tak nazwała go moja znajoma i miała chyba rację. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
elessar Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 Dzięki za recenzję. Pisałem już że uwielbiam niebieskie atramenty? ;] Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted February 27, 2015 Author Report Share Posted February 27, 2015 Gdzieś coś pisałeś Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 Właśnie używam tego atramentu, całkiem udany. Dostałem próbkę od kolegi N.I.B. xD Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted February 27, 2015 Report Share Posted February 27, 2015 Jak zawsze świetna recenzja - kolor rownież super. Aktualnie nie mam go, ale jak tylko trochę opróżnię poziom niebieskich atramentów w biurku to pewnie go zakupię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iux Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 To był pierwszy atrament, który otrzymałem w prezencie po zarażeniu piórozą, a raczej po tym, jak objawy zaczęły byc widoczne dla mojego otoczenia. Jest świetny. Dzieki za reckę Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz Posted February 28, 2015 Report Share Posted February 28, 2015 Świetna (jak zawsze) recenzja świetnego, a przynajmniej lubianego przeze mnie - atramentu! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted March 1, 2015 Report Share Posted March 1, 2015 Fajny kolor. Swego czasu - mój ulubiony. Potem była reformulacja i stracił w moich oczach. Pytanie - próbka z plastikowego czy szklanego grzybka? Bo się różnią, niestety... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
N.I.B. Posted March 3, 2015 Report Share Posted March 3, 2015 Niestety z plastikowego. Z równie tandetnym w dotyku kałamarzem jeszcze się nie spotkałem. A jaka jest różnica między atramentem ze szkła i tym z plastiku? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest nilfein Posted March 3, 2015 Report Share Posted March 3, 2015 Lekko odcień. W cieńszych stalkach ten z plastiku wygląda na taki burogranatowy. Ten ze szkła (oraz dostępnych kiedyś małych, plastikowych buteleczkach-refillach) miał jakby żywszy kolor. Lekko przypominał Penmana Sapphire. Niby kosmetyka, ale robiło różnicę. Obecny zły nie jest, ba - jest nawet ładny, ale to już nie to Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts