visvamitra Posted February 9, 2015 Report Share Posted February 9, 2015 (edited) W grudniu 2007 roku Pilot wprowadzil na rynek serię dopracowanych w każdym szczególe atramentów. Serię tę nazwano iroshizuku, co oznacza kropla koloru (色彩 kolor, 雫 kropla) .Uwagę użytkowników piór na całym świecie zwróciły ciekawe kolory i elegancki kałamarz. Pomysłodawczynią kolorów byla Kiyomi Hasegawa, która pracując przez piętnascie lat w sklepie papierniczym, słuchała uważnie Klientów i doszła do wniosku, że wbrew pozorom nie wszyscy użytkownicy piór wiecznych chcą pisać na czarno i na niebiesko. Mądra kobieta. Serię atramentów Iroshizuku tworzą dwadzieścia cztery kolory. Dodatkowo na japońskim rynku pojawiły się na chwilę trzy atramenty z serii limitowanej: Edo-Murasaki, Fukagawa-Nezu and Shimbashi-Iro. Skany tych kolorów można znaleźć w internecie i, prawdę mówiąc, wyglądają rewelacyjnie. Dziwię się, że nie weszły do obecnie produkowanej linii. Edo - Murasaki wygląda wspaniale, podczas gdy Murasaki-Shikibu wygląda bezpłciowo. Mimo że lubię Fuyu-Syogun, Fukagawa-Nezu wygląda ciekawiej. Z tego, co wiem, Pilot nie planuje poszerzenia serii. Przyjrzyjmy się więc temu, co można kupić. Z czasem postaram się zrecenzować całą linię. Część atramentów zrecenzowałem kiedyś, ale obecnie staram się ujednolić format recenzji i recenzje planuję powtórzyć. Gdyby ktoś chciał podrzucić mi próbkę któregoś z Iroshizuku (mam Asa-Gao, Yu-yake, Fuyu-Gaki, Yama-Budo, Tsukushi, Chiku-Rin, Ina-Ho), nie będę się wzbraniał. Ajisai Ama-Iro Asa-Gao Chiku-Rin Fuyu-Gaki Fuyu-Syogun Ina-Ho Kiri-Same Kon-Peki Kosumosu Ku-Jaku Momiji Murasaki-Shikibu Shin-Kai Shin-Ryoku Syo-Ro Take-Sumi Tsuki-Yo Tsukushi Tsutsuji Tsuyu-Kusa Yama-Budo Yama-Guri Yu-Yake Atrament Iroshizuku Yu-yake jest doskonałym przykładem jesiennej pomarańczy, której kolor przypomina kolor liści, nim spadną z drzew. Nazwa ta oznacza spłowiały pomarańcz zachodzącego słońca. Co do samego atramentu – podoba mi się. Podoba mi się jego kolor, bogate cieniowanie, doskonały przepływ. Co więcej w odróżnieniu od wielu pomarańczowych atramentów nie zasycha na stalówce. Kałamarz Ekspresjonizm abstrakcyjny (gruba warstwa atramentu) Krople atramentu na ręczniku kuchennym Chromatografia SOFTWARE ID Zakres koloru Oxford - Kaweco Sport Classic, b Poljet 80 g teNeues, Kaweco Sport Classic, B \ Hero 5028, stub 1,9 Edited February 9, 2015 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Markol Posted February 9, 2015 Report Share Posted February 9, 2015 Przyjemny kolor (o ile to oczywiście TEN kolor ), ale na co dzień trudno mi znaleźć dla niego zastosowanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted February 9, 2015 Report Share Posted February 9, 2015 Ładny jak on się ma do Apaczów? bo mnie się widzi podobnie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
m.a.g Posted February 9, 2015 Report Share Posted February 9, 2015 Jeden z moich ulubionych atramentów (no co, lubię się rzucać w oczy). Z tego co widzę po zdjęciach kolor jest dobrze oddany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Dapi Posted November 14, 2015 Report Share Posted November 14, 2015 To taki spatynowany pomarańczowy, a ta patyna jest taka królewska. Super kolor który wspaniale dojrzewa na papierze. U mnie jest mniej żółty niż na przedstawionych zdjęciach. Dzięki za recenzję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted November 15, 2015 Author Report Share Posted November 15, 2015 Tak, Yu-yake to fantastyczny atrament. Moje ulubione Iro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
LukiStrike Posted November 26, 2015 Report Share Posted November 26, 2015 Bardzo ładny. Dzięki za recenzję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad white Posted December 21, 2015 Report Share Posted December 21, 2015 (edited) Chciałbym go upolować w poj. 15 ml i zalać nim Lamę. Będę wdzięczny za zdjęcie porównawcze z Cooper Orange. Edited December 21, 2015 by konrad white Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pawel88 Posted February 29, 2016 Report Share Posted February 29, 2016 Chciałbym go upolować w poj. 15 ml i zalać nim Lamę. Będę wdzięczny za zdjęcie porównawcze z Cooper Orange. Atrament jest dostępny bez problemu w buteleczce 15 ml.Wpisałem go na swoją listę życzeń Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konrad white Posted February 29, 2016 Report Share Posted February 29, 2016 Jak spożytkuję pomarańcz od Lamy, to pomyślę nad Yu-Yake, a teraz rządzi Yama-budo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted February 29, 2016 Report Share Posted February 29, 2016 Precz! Kusicielu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Kura Posted February 29, 2016 Report Share Posted February 29, 2016 Ciekawe, bo u mnie ten kolor jest zupełnie inny - radośnie rażąco jasno-pomarańczowy. Bardziej chyba podobałby mi się taki, jak na zdjęciach powyżej. Nie mam go teraz w żadnym piórze (jednak mam za mało piór...), żeby pokazać. Tzn mam, ale domieszany do Edelsteina Garneta (wyszło coś jakby Fuyu-Gaki, i bardzo mi się podoba ) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
premislaus Posted October 19, 2016 Report Share Posted October 19, 2016 Dziś dostałem przesyłkę z Japonii. Przepiękny kolor, niezwykle prezentuje sie na papierze. Budzi zachwyt w każdym calu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts