Aiffy Posted January 6, 2015 Report Share Posted January 6, 2015 Hej Podczas moich łowów spotkałam się z bardzo interesującym piórem, które cały czas nie daje mi spokoju. Niestety nie mam zdjęcia, więc postaram się w miarę opisać ideę. Było małe z chowającą się stalówką, którą wykręcało się do pisania. Według sprzedawcy napełniało się je "od dziobu". Wie koś może jak nazywa się taki mechanizm/ typ pióra? Ew czy da się coś takiego nabyć za w miarę przestępną cenę? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted January 6, 2015 Report Share Posted January 6, 2015 (edited) Bez zdjęć będzie ciężko Mechanizm napełniania od dzioba poprzez przekręcenie tyłu korpusa to tzw. piston-filler: spójrz tutaj. Z kolei opisana przez ciebie, chowana stalówka, spotykana jest w kilku piórach, najbardziej znane to Pilot Capless / Vanishing Point i Lamy Dialog 3, ale to nie są maleńkie pióra. Co więcej w Caplessie stalówka jest wysuwana poprzez naciśnięcie końca, jak w długopisie, a nie przekręcenie (mechanizm przyciskowy). W Dialogu stalówka jest wykręcana. Stalówka wykręcaną jest w Montblanc Boheme, przy czym jest to pióro słusznych rozmiarów. Podobny mechanizm miały zdaje się wiekowe pióra typu Safety Watermana (mają po kilkadziesiąt lat, nie mialem nigdy w ręku, więc się nie wypowiem, co do rozmiarów). A, jest jeszcze Stipula Da Vinci. Edited January 6, 2015 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted January 6, 2015 Report Share Posted January 6, 2015 Nie tylko Waterman produkowal safety pens. Sam mam stare ebonitowe no name wypisz-wymaluj Waterman ze stalową stalowką. Kosztowało mnie ok. 20 euro i świetnie się spisuje. Napełnia się to i owszem od dziobu, ale kroplomierzem i przy schowanej stalówce. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted January 6, 2015 Report Share Posted January 6, 2015 Tak, jak powiedziano, jest to safety pen. Niestety safety są najczęściej drogie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Aiffy Posted January 6, 2015 Author Report Share Posted January 6, 2015 Dziękuję! Chodziło mi przede wszystkim jak to się nazywa. Najbardziej przypominało Montblanc Boheme. W weekend powinnam być znów w okolicy to postaram się zrobić parę fotek. To kosztowało 400 zł tylko niestety ciężko stwierdzić na ile jest złote i czy wgl działa. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
g_k Posted January 7, 2015 Report Share Posted January 7, 2015 Tak, jak powiedziano, jest to safety pen. Niestety safety są najczęściej drogie.Wszystko zależy od tego, co rozumiemy przez "drogie" W zeszłym roku kupiłem Watermana 0512 1/2V za trochę ponad 400 zł. O, takiego: http://ebays.com.ua/catalog/show/380942085445/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted January 7, 2015 Report Share Posted January 7, 2015 400zł to nie jest raczej tanio Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted January 8, 2015 Report Share Posted January 8, 2015 400zł to nie jest raczej tanio Jak na Boheme to jak za darmo ;p Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted January 8, 2015 Report Share Posted January 8, 2015 Jak na Boheme to jak za darmo ;p To raczej drogo,... bo za te pieniążki to raczej podroby są dostępne... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kasiasemba Posted January 8, 2015 Report Share Posted January 8, 2015 To raczej drogo,... bo za te pieniążki to raczej podroby są dostępne... no wiadomo... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted January 8, 2015 Report Share Posted January 8, 2015 Nie widzialem podrobki boheme z wysuwana stalowka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 8, 2015 Report Share Posted January 8, 2015 Z wysuwaną też nie. Oryginał jest cudny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Restoration Posted January 8, 2015 Report Share Posted January 8, 2015 Z wysuwaną też nie. Oryginał jest cudny. mi tam nic nie urywa. 146 o wiele ladniejszy Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
g_k Posted January 8, 2015 Report Share Posted January 8, 2015 Jak na Boheme to jak za darmo ;pNie Boheme a starego Watermana safety (zakraplacz) w rozmiarze baby (zamknięte pióro ma niecałe 9 cm). Boheme mi się średnio podobają, wolałbym oryginalne MB safety (na przykład takie coś) albo współczesne Heritage. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted January 8, 2015 Report Share Posted January 8, 2015 Używałem przez kilka tygodni i frajda jest gigantyczna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts