namiki Posted December 20, 2014 Report Share Posted December 20, 2014 Tym razem wrzucam fotki pięknego pióra, które ma upamiętniać sławnego włoskiego rzeźbiarza, złotnika doby renesansu, Benvenuto Celliniego. Oto sam mistrz: 1500 - 1571 a to jego najsławniejsze dzieła: Perseusz z głową Meduzy: sławna złota solniczka, jedno z największych arcydzieł złotnictwa w dziejach: Aurora upamiętniła rzeczonego Celliniego takim oto piórem: wykonane jest ze srebra charakterystyczna, renesansowa ornamentyka kontrastuje z fakturą tła: wygląda niezwykle pięknie i efektownie szczególnie wtedy gdy srebro śniedzieje: oczywiście edycja jest limitowana, 1919 egzemplarzy. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted December 20, 2014 Report Share Posted December 20, 2014 Koszmarek... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted December 20, 2014 Report Share Posted December 20, 2014 Wrzuciłbym tu Jinhao Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INAHON Sp. z o.o. Posted December 20, 2014 Report Share Posted December 20, 2014 Koszmarek... To jeszcze na sam wieczór, fotki i mojego koszmarku... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted December 20, 2014 Author Report Share Posted December 20, 2014 (edited) Twoje? piękne! Wspaniałe pióro, w sposób niezwykły nawiązuje do Celliniego, ponieważ jest w istocie wyrzeźbione w srebrze! Edited December 20, 2014 by namiki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted December 20, 2014 Report Share Posted December 20, 2014 To jeszcze na sam wieczór, fotki i mojego koszmarku... Jeśli Ci się to pióro podoba, to gratuluję nabytku Niestety,im więcej auror oglądam, tym mniej mi się podobają. Są przeładowane detalami, zbyt ozdobne. Ale to kwestia gustu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted December 20, 2014 Report Share Posted December 20, 2014 Jak się komuś nie podoba to mogę ktosia wybawic od tego pióra. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
namiki Posted December 20, 2014 Author Report Share Posted December 20, 2014 Poza tym Cellini był manierystą. Manieryzm to przerost formy nad treścią. To pióro w pewnym sensie również oddaje taką ideę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted December 20, 2014 Report Share Posted December 20, 2014 Poza tym Cellini był manierystą. Manieryzm to przerost formy nad treścią. To pióro w pewnym sensie również oddaje taką ideę. To z pewnością Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 20, 2014 Report Share Posted December 20, 2014 Aurora ma w swojej ofercie bardzo różne pióra. Take klasyczne, umiarkowane, wysmakowane i niepretensjonalne. To mi się nie podoba, jest kunsztowne, ale mam poczucie przesytu. Jednak w przeciwieństwie do koszmarku złotniczego autorstwa adresata dedykacji, nie nazwałbym pióra brzydkim. Raczej zmanierowanym, co byłoby jak widać trafnym określeniem;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted December 20, 2014 Report Share Posted December 20, 2014 Czyste rokokoko... Na szczęście nie na mój gust. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted December 20, 2014 Report Share Posted December 20, 2014 ... Niestety,im więcej auror oglądam, tym mniej mi się podobają. Są przeładowane detalami, zbyt ozdobne. Ale to kwestia gustu. A 88?... też nie?... bo mnie bardzo... zwłaszcza czarne ze srebrno-złotą skuwką... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted December 20, 2014 Report Share Posted December 20, 2014 A 88?... też nie?... bo mnie bardzo... zwłaszcza czarne ze srebrno-złotą skuwką... Ta jak najbardziej, ale reprezentuje ona ten drugi nurt piór Aurory - cytuję za janykielem - "klasyczny, umiarkowany, wysmakowany i niepretensjonalny". Tyle że właściwie każde pióro właściwie w takiej konwencji wygląda dobrze:) Z drugiej strony - kilka chwil temu znalazłam taką aurorę: I nie da się ukryć, że jest zachwycająca, oryginalna i piękna. A stalówka... To lubię. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted December 20, 2014 Report Share Posted December 20, 2014 (edited) Ta jak najbardziej, ale reprezentuje ona ten drugi nurt piór Aurory - cytuję za janykielem - "klasyczny, umiarkowany, wysmakowany i niepretensjonalny". Tyle że właściwie każde pióro właściwie w takiej konwencji wygląda dobrze:) Z drugiej strony - kilka chwil temu znalazłam taką aurorę: I nie da się ukryć, że jest zachwycająca, oryginalna i piękna. A stalówka... To lubię. Aurora Kona,... jeśli się nie mylę... A stalówka jak w Leonardo,... A Leonardo to podoba mi się i to bardzo... A tutaj Krzysztof go przedstawiał... http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/4637-aurora-leonardo-da-vinci-limited-edition-model-939/ Edited December 20, 2014 by Ender Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
INAHON Sp. z o.o. Posted December 21, 2014 Report Share Posted December 21, 2014 Jeśli Ci się to pióro podoba, to gratuluję nabytku Niestety,im więcej auror oglądam, tym mniej mi się podobają. Są przeładowane detalami, zbyt ozdobne. Ale to kwestia gustu. Nie mam żalu o "koszmarek", wszystko jest OK! Przecież każdy z nas ma odmienny gust i nie wszystko musi nam wszystkim podobać się w jednakowym natężeniu! Tak, to pióro jest ciężkie i masywne, przeładowane detalami i przesadnie zdobione. Ciężko nim pisać, lepiej wychodzi mu przedstawianie kunsztu firmy Aurora, niż zapewnianie właścicielowi doznań czystko użytkowych. Tak to z niektórymi Aurorami właśnie jest... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted December 21, 2014 Report Share Posted December 21, 2014 Ta jak najbardziej, ale reprezentuje ona ten drugi nurt piór Aurory - cytuję za janykielem - "klasyczny, umiarkowany, wysmakowany i niepretensjonalny". Tyle że właściwie każde pióro właściwie w takiej konwencji wygląda dobrze:) Z drugiej strony - kilka chwil temu znalazłam taką aurorę: I nie da się ukryć, że jest zachwycająca, oryginalna i piękna. A stalówka... To lubię. A kolega Łukasz nawet nam ją zrecenzował i przywozi ze sobą na spotkania: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/3204-aurora-kona-fatalne-zauroczenie/ Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted December 21, 2014 Report Share Posted December 21, 2014 Aurora Kona,... jeśli się nie mylę... A stalówka jak w Leonardo,... A Leonardo to podoba mi się i to bardzo... A tutaj Krzysztof go przedstawiał... http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/4637-aurora-leonardo-da-vinci-limited-edition-model-939/ Tak, stalówka taka sama, piękna Nie mam żalu o "koszmarek", wszystko jest OK! Przecież każdy z nas ma odmienny gust i nie wszystko musi nam wszystkim podobać się w jednakowym natężeniu! Tak, to pióro jest ciężkie i masywne, przeładowane detalami i przesadnie zdobione. Ciężko nim pisać, lepiej wychodzi mu przedstawianie kunsztu firmy Aurora, niż zapewnianie właścicielowi doznań czystko użytkowych. Tak to z niektórymi Aurorami właśnie jest... Też teraz dochodzę do takich wniosków. Ale z drugiej strony wiele osób kupuje pióra po to, żeby trzymac je w gablocie, więc pewnie im nie przeszkadzają trudności w pisaniu. A kolega Łukasz nawet nam ją zrecenzował i przywozi ze sobą na spotkania: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/3204-aurora-kona-fatalne-zauroczenie/ Oj, ładne ładne... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted December 22, 2014 Report Share Posted December 22, 2014 Przepiękna stalóweczka jednak jedną wadę ma,... Ani stuba, ani italiki, ani oblika,... O flexie nie wspominając... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted December 22, 2014 Report Share Posted December 22, 2014 No i weź wyklep jak ci upadnie.... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted December 22, 2014 Report Share Posted December 22, 2014 (edited) Przepiękna stalóweczka jednak jedną wadę ma,... Ani stuba, ani italiki, ani oblika,... O flexie nie wspominając... Nie każda musi mieć fleksa, choć ciekawa jestem, jak z twardością takiej stalówki. Gdyby była miękka... No i weź wyklep jak ci upadnie.... Brrr.... Edytuję, bo doczytałam, że stalówka jest raczej twarda. Z drugiej strony nie można mieć wszystkiego Edited December 22, 2014 by zutka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted December 23, 2014 Report Share Posted December 23, 2014 No i weź wyklep jak ci upadnie.... szpachla, szpachla i jeszcze raz szpachla. nie takie rzeczy my ze szwagrem betonowali. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mariusz888 Posted December 23, 2014 Report Share Posted December 23, 2014 Mnie tam się ta Aurora podoba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
finansista Posted December 23, 2014 Report Share Posted December 23, 2014 Dołączam się do części przedmówców, którzy wolą mniej "zdobne" pióra. Z Aurory podobają mi się ich proste modele typu Hastil, Kona i oczywiście 88. Wszystkie trzy zaprojektowane zresztą przez znakomitych projektantów - Zanuso, Giugiaro i Nizzoli. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts