Guest Posted November 28, 2014 Report Share Posted November 28, 2014 Wczoraj w moim mieście miało miejsce huczne otwarcie kolejnego marketu Lidl. Oczywiście tabuny staruszków z wózkami "wypchanymi" dwiema bagietkami tudzież kartonem mleka nie zniechęciły mnie i tak natrafiłem na takie cudo. Obecnie poszukuję papieru do kaligrafii, sam trochę nie wiem czego dokładnie chcę, ale po wstępnym "macaniu" stwierdziłem - nada się. Miły w dotyku (jeśli ktoś wymaga tego od papieru), dość gruby (90g/m2), nawet jakaś taka faktura jest.. Pędem do domu, rozkładam sprzęt i testuję. Na pierwszy ogień stalówka Gillot 404 w obsadce skośnej zamoczona w Ecoline koloru czarnego: Następnie Pilot Parallel Pen zatankowany atramentem Rohrer & Klingner Verdigris (pisane bokiem więc cienko wyszło) Teraz pióra. Zatankowane mam tylko trzy sztuki ale spisały się całkiem nieźle: Moim zdaniem: najgorzej wypadł Parker Jotter (nie dziwne dlaczego - pióro słabe, świetny atrament go nie uratuje), Waterman i Hero fajnie się ślizgają po papierze, nie drapią, atrament podają jak należy (Hero troszkę bardziej mokro). Na drugiej stronie (fotka się zapodziała gdzieś) występuje punktowe przebijanie przy używaniu Parkera Jotter, reszcie piór towarzyszy prześwitywanie (widać tekst, lecz nie przecieka atrament). Podsumowując: do kaligrafii - tak, do codziennych notatek - nie wydaje mi się, do napisania listu na innym papierze niż papier xero - jak najbardziej. A, jeszcze cena. 7,99 za blok A4 - 60 kartek lub A3 - 30 kartek w tej samej cenie (jak ktoś lubi większe listy tudzież cięcie papieru sprawia mu przyjemność). Pierwszy test papieru uważam za zakończony Bye Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jarko82 Posted November 29, 2014 Report Share Posted November 29, 2014 Gratuluję udanego zakupu, najbliższego lidla mam w Krakowie (40 km) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted November 29, 2014 Report Share Posted November 29, 2014 ha! nie przyuważyłem go wczoraj u mnie w żydlu. widać za bardzo szukałem steków z tuńczyka. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted November 29, 2014 Report Share Posted November 29, 2014 Następnie Pilot Parallel Pen zatankowany atramentem Rohrer & Klingner Verdigris (pisane bokiem więc cienko wyszło) Hmmmm. To Paralele można tankować zwykłym atramentem? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 29, 2014 Report Share Posted November 29, 2014 Hmmmm. To Paralele można tankować zwykłym atramentem? Kupując Parallele otrzymujesz w zestawie naboje z czarnym i czerwonym (najlepszym czerwonym jaki widziałem) atramentem więc chyba można Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted November 29, 2014 Report Share Posted November 29, 2014 Kupując Parallele otrzymujesz w zestawie naboje z czarnym i czerwonym (najlepszym czerwonym jaki widziałem) atramentem więc chyba można Po prostu rozmawiając na FPD z Panią reprezentującą Pilota spytałam się jej, czy te Paralelle są napełnione Iroshizuku. Odpowiedziała mi, że nie i że odradza mi napełnianie ich zwykłymi atramentami, bo te Paralellowe mają inną gęstość, dostosowaną do nich i nie zakleją ich. Że są jakoś specjalnie, pod nie robione. Po czym pokazała mi specjalną paczuszkę: Nie mam tych piórek, więc nie przyłożyłam do tego wielkiej wagi, ale na Twoim miejscu bym uważała Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 29, 2014 Report Share Posted November 29, 2014 (edited) Podobno to inny atrament, ale kto ich tam wie. Ja zanabyłem dedykowane na wszelki wypadek. Te dodawane do Paralleli w pudełku są właśnie z tym specjalnym atramentem. Edited November 29, 2014 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 29, 2014 Report Share Posted November 29, 2014 Nie jest to specjalny atrament, prawdopodobnie jest to ten atrament http://static.jetpens.com/images/a/000/021/21849.jpg Używam atramentu do tych piór juz jakiś czas i nic się z nimi nie dzieje. Fakt, żadnego Diamine czy innych tylko R&K lub Eco line. Jak na razie śmigają aż miło Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted November 29, 2014 Report Share Posted November 29, 2014 Nie jest to specjalny atrament, prawdopodobnie jest to ten atrament http://static.jetpens.com/images/a/000/021/21849.jpg Używam atramentu do tych piór juz jakiś czas i nic się z nimi nie dzieje. Fakt, żadnego Diamine czy innych tylko R&K lub Eco line. Jak na razie śmigają aż miło Jak uważasz Skoro śmigają to dobrze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
silesiaus Posted November 29, 2014 Report Share Posted November 29, 2014 Arkadiusz gdzie kupiłeś R&k Alt-Goldgruen? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 29, 2014 Report Share Posted November 29, 2014 Arkadiusz gdzie kupiłeś R&k Alt-Goldgruen? Zabij mnie ale nie pamiętam pamiętam tylko, że nie było w danej chwili w Kaligrafie teraz pewnie już jest w ofercie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted November 29, 2014 Report Share Posted November 29, 2014 Atramenty R&K są też tu: http://tradearts.pl/pl/o-tusze-artystyczne-i-atramenty?&page=2 lubię je, dlatego znam dwa źródełka, a nie dlatego, że sprzedawca jest mi bliski czy coś... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 29, 2014 Report Share Posted November 29, 2014 Atramenty R&K są też tu: http://tradearts.pl/pl/o-tusze-artystyczne-i-atramenty?&page=2 lubię je, dlatego znam dwa źródełka, a nie dlatego, że sprzedawca jest mi bliski czy coś... O o o to tutaj było Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
_ded_ Posted November 29, 2014 Report Share Posted November 29, 2014 Arkadiusz gdzie kupiłeś R&k Alt-Goldgruen? http://sklep.kaligraf.eu/product-pol-794-Atrament-Rohrer-Klingner.html Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
silesiaus Posted November 29, 2014 Report Share Posted November 29, 2014 już kupiłem, dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 30, 2014 Report Share Posted November 30, 2014 Dzięki za zwrócenie uwagi na fajny papier w dobrej cenie. Poszukam. Akurat zbudowali Lidl niedaleko Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted November 30, 2014 Report Share Posted November 30, 2014 Pytanie: czy ten atrament nadaje się do piór wiecznych: http://tradearts.pl/pl/atrament-artystyczny-rohrer-amp-klingner-kolor-magenta-320-but-50-ml.html? Co to znaczy "artystyczny"? Pytam, skoro temat tu wypłynął tak niezależnie od papieru Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 30, 2014 Report Share Posted November 30, 2014 To jest atrament R&K, wiele osób używa go tu w swoich piórach bez szkód. Ja też. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 30, 2014 Report Share Posted November 30, 2014 (edited) Dzięki za zwrócenie uwagi na fajny papier w dobrej cenie. Poszukam. Akurat zbudowali Lidl niedaleko Intersuje mnie jeszcze dostępność tego papieru w sklepie - czy to jednorazowa akcja czy papier jest stale dostępny. Będę czuwał Edited November 30, 2014 by Guest Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
zutka Posted November 30, 2014 Report Share Posted November 30, 2014 To jest atrament R&K, wiele osób używa go tu w swoich piórach bez szkód. Ja też. Dziękuję, sprawię sobie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted December 1, 2014 Report Share Posted December 1, 2014 właściwie to poszedłem kupić stek z wołowiny, ale jak już byłem, to... na stronie bardziej wypukłej strzępią: - de atramentis sepiabraun z sheaffera imperial II de luxe F - pióro suche, atrament też raczej, więc niespodzianka; - noodler's habanero z diplomata esteem lapis F - pióro średnio mokre, atrament agresywny, zdziwienia nie ma; - noodler's antietam z manuscripta classic BROAD - j.w. nieznacznie, pojedynczo strzępiły też R&K fernambuk (wancher naranja z knoxem 35 EF - dość mokre) i diamine oxblood (montblanc 22 OM - dość mokrawe). pelikan 4001 koenigsblau (montblanc 220 OM i pelikan m250 OB - oba kropidlaki) zachował się dość przyzwoicie. podczas "flexowania" na drugą stronę przebił habanero, fernambuk i rzecz jasna sepiabraun. nieznacznie oxblood. na stronie gładszej, tylnej, oprócz w/w nieco bardziej się postrzępił fernambuk. oxblood też w sumie bardziej się rozlewał po włóknach. co dziwne przebijanie wystąpiło tylko w przypadku sepiabraun. ogólnie papier w porządku i fajny na dodatek, ale pamiętać, że nie będzie się lubił z każdym atramentem. także tego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 1, 2014 Report Share Posted December 1, 2014 Świetne uzupełnienie, dzięki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nicpon Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 (wancher naranja z knoxem 35 EF - dość mokre) Jak sprawiłeś że stalówka Knoxa 35 EF stała się mokra? Mi się to nie udało w żadnym piórze a miałem dwie takie stalówki Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 Jak sprawiłeś że stalówka Knoxa 35 EF stała się mokra? Mi się to nie udało w żadnym piórze a miałem dwie takie stalówki kurczę. podchwytliwę pytanię. nie wiem. włożyłem ją do naranji, wyjąłem, trochę pogmerałem, a ona zrobiła się mokra. a może to dzięki fernambukowi? w każdym razie z początku taka nie była. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Agnieszka Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 Intersuje mnie jeszcze dostępność tego papieru w sklepie - czy to jednorazowa akcja czy papier jest stale dostępny. Będę czuwał To towar z gazetki - czyli jednorazowa akcja. Pobędzie w sklepach tydzień, dwa i zniknie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts