michalop Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 Od Rotringa 600 zaczęła się przed laty moja przygoda z piórami. Niedawno udało mi się kupić, nie produkowane już od lat pióro z serii 600 w idealnym fabrycznym stanie. Mam nadzieję, że ostatnio reaktywowana firma, poszerzy swoją kolekcję i wróci do produkcji tych moim zdaniem szczególnie pięknych w swej technicznej formie piór. piotrek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 Całkiem fajne piórko. Rzadko prezentowane Mnie się podoba Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 Dobry Rotring nie jest zły Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 Świetne zdjęcia a to pióro kusi mnie od dawna. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Restoration Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 stalowka moglaby miec "dziurke". jakos mi tu ona nie pasuje bez niej. wyglada bardzo nowoczesnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
iza Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 ciekawe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 stalowka moglaby miec "dziurke". jakos mi tu ona nie pasuje bez niej. wyglada bardzo nowoczesnie. Niektórzy nie mogą żyć bez tych "dziurek" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Restoration Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 ta jest ok, moze dlatego ze ma duzo malych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 ta jest ok, moze dlatego ze ma duzo malych Jak patrzę na avatar Ann - to jakbym widział jakieś podobieństwo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
pigol Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 śliczne piórko ten Rotring !!! oj śliczności... zawsze lubiłem Rotringa... :0 kiedyś miałem.. jednak przepadł w miejscu które pochłaniało moje piór a jak Trójkąt Bermudzki statki... może kiedyś wpadnie mi w ręce.. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 Czarodzieju - mylisz się, bardzo Rotring 600... o matko, jak ja chcę takiego... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted November 23, 2014 Report Share Posted November 23, 2014 Świetne zdjęcia, nie mogę się napatrzeć... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted November 24, 2014 Report Share Posted November 24, 2014 Czarodzieju - mylisz się, bardzo Rotring 600... o matko, jak ja chcę takiego... Jego czy te dziureczki? Kobiecie nigdy dość Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted November 24, 2014 Report Share Posted November 24, 2014 Chcę Rotringa 600 i kolejne czarne w F-C Basicu i innych dziureczki wyglądają jak lekko muśnięte laserkiem, moje w czołgu były bite gwoździem na kowadle! http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/3793-czo%C5%82g-w-trumience/?hl=rotring Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Czarodziej Posted November 24, 2014 Report Share Posted November 24, 2014 Chcę Rotringa 600 i kolejne czarne w F-C Basicu i innych dziureczki wyglądają jak lekko muśnięte laserkiem, moje w czołgu były bite gwoździem na kowadle! http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/3793-czo%C5%82g-w-trumience/?hl=rotring Twoje mi się bardziej podoba ;-) Ale oba bym przygarnął Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
ryard Posted November 24, 2014 Report Share Posted November 24, 2014 Jakiś czas temu rozlubowałem się w tych surowych Rotringach i uzbierałem nieco. Są niezmordowane! A taka 600-tka też robi świetne wrażenie. Gratulacje! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted November 24, 2014 Report Share Posted November 24, 2014 Czy ktoś wie gdzie można jeszcze nabyc takie pióro? Trochę szukałem i ciężko, a to jedno z nielicznych piór, które spodobały się mojemu bratu także tego.... piórozę trzeba szerzyć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalop Posted November 24, 2014 Author Report Share Posted November 24, 2014 (edited) ebay? np. http://www.ebay.de/itm/Rotring-600-Fuller-Bleistift-Kugelschreiber-3er-Set-NEU-OVP-/271667822482?pt=DE_Haus_Garten_HomeOffice_Schreibger%C3%A4te&hash=item3f40a9ff92 http://www.ebay.de/itm/Rotring-Fullfederhalter-600-schwarz-/171547380933?pt=DE_Haus_Garten_HomeOffice_Schreibger%C3%A4te&hash=item27f1054cc5 w sklepie ędzie ciężko, bo to model od lat nie produkowany. ... może wznowią. piotrek Edited November 24, 2014 by michalop Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mate Posted November 24, 2014 Report Share Posted November 24, 2014 Mam mieszane uczucia co do tego designu, bo blizej mi do stylu a'la MB...ale i tak bym chetnie dolaczyl je do mojej skromnej kolekcji;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted November 25, 2014 Report Share Posted November 25, 2014 (edited) Bardzo lubie te projekty Rotringa. Szkoda, że mam tylko ołówek. Edited November 25, 2014 by kerad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claash Posted November 30, 2014 Report Share Posted November 30, 2014 Od Rotringa 600 zaczęła się przed laty moja przygoda z piórami. Niedawno udało mi się kupić, nie produkowane już od lat pióro z serii 600 w idealnym fabrycznym stanie. Mam nadzieję, że ostatnio reaktywowana firma, poszerzy swoją kolekcję i wróci do produkcji tych moim zdaniem szczególnie pięknych w swej technicznej formie piór. Jak to "ostatnio reaktywowana"? Ja też na początku interesowałem się Rotringami. Trochę przestałem, kiedy zawiodła mnie jakość wykonania mojego Initiala i Quattro Executive, w którym w momencie zepsuł się mechanizm wybierania wkładu. 600 to z pewnością jedna z najbardziej docenionych linii tej marki i jej najwyższa półka. Sam chciałbym takiego, najlepiej ze złotą stalówką, ale to nie są tanie rzeczy... Dzisiaj Rotring nie produkuje już eleganckich instrumentów piśmienniczych a jedynie takie dla specjalistów. Nie wiem, czy w świetle tego, jak wygląda dzisiejszy rynek, jest to wielka szkoda, ale na pewno była to dobra decyzja ze strony Newell Rubbermaid. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
michalop Posted November 30, 2014 Author Report Share Posted November 30, 2014 ciekawy wątek można znaleźć tu: http://www.penexchange.de/forum_neu/viewtopic.php?f=5&t=9006&hilit=rotring+600 1997 beschäftigte Rotring weltweit 3.400 Mitarbeiter, 1.200 davon am Firmensitz in Hamburg. Im gleichen Jahr verkaufte das Unternehmen Produkte im Wert von 480 Millionen D-Mark in 140 Ländern. Es ist das Jahr, in dem die Inhaber-Familien Riepe und Barthe das Unternehmen an den US-Konzern Newell Co veräußern. Dieses US-amerikanische Unternehmen hält sich bis heute im Hintergrund, das Handeln besorgen andere. Bei den Schreibgeräten ist das die Tochterfirma Sanford.Mit Sanford-Newell als Eigentümer beginnt bei Rotring der Personalabbau. Im September 2002 wird die Hamburger Rotring-Produktion weitgehend geschlossen, 200 Beschäftigte erhalten die Kündigung. Zwei Jahre vorher hat Sanford (Newell) die Marken Parker, Waterman und Papermate gekauft. Damit gibt es im eigenen Konsortium zu viele produzierende Standorte – in Europa.Dennoch erinnern sich viele (ich auch!) gerne an jene Zeit, als diese Marken in Hamburg unter einem Dach in der Schnackenburgallee zusammengefasst waren: Am Service gab es – meistens – nichts zu meckern! Im Gegenteil! Neben seinem Hauptgeschäftsfeld, den Zeichengeräten, lancierte Rotring eine Reihe interessanter Füller. Den Durchbruch schaffte keiner, abgesehen vom 600.Am 1. März 2013 muss Rotring den Abbau von 70 Prozent der bis dahin noch verbliebenen Arbeitsplätze ankündigen. Der Kundendienst, das Lager sowie das, was es an Produktion noch gegeben hat, werden in Hamburg aufgegeben. Ein Jahr später – Ende Februar 2014 – ist die Ankündigung umgesetzt.Das „Verschlanken der Strukturen“ begründet Sanford-Rotring damit, „… in wirtschaftlich schwierigen Zeiten nachhaltiges Wachstum sicherzustellen“ (Hamburger Abendblatt, Internetausgabe, 01.03.2013).Intern heißt es, das Unternehmen werde mit seinen Marken zukünftig nur noch in Ländern mit Wachstumsmärkten präsent sein. (Zentral-)europäische Märkte zählen nicht dazu, auf diesen Märkten werde das Angebot zumindest gestrafft. aktualnie Rotring produkuje m.in. ciekawy ołówek (z rysikiem do tabletów) z serii 800: http://www.rotring.com/en/stylus/346-rotring-800plus-0350117900181.html piotrek Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Claash Posted November 30, 2014 Report Share Posted November 30, 2014 Bardzo dziękuję za artykuł. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan Kleks Posted December 1, 2014 Report Share Posted December 1, 2014 Ech... Swego czasu kupiłem żonie komplet w satynie. Długopis z ołówkiem. Bo pióra nie używała. I to był błąd... Jak widzę, ile dzisiaj to pióro kosztuje, to szlag mnie trafia. No ale kiedyś może łyknę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
finansista Posted December 2, 2014 Report Share Posted December 2, 2014 Rotring 600 to pióro bardzo w moim klimacie, szczególnie, że cała moja kolekcja jest praktycznie czarno-srebrna. Nadal nie zdecydowałem się na niego ze względu na wielki dylemat - czarny, lawa czy srebrny ;) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts