Ender Posted January 3, 2014 Report Share Posted January 3, 2014 Krótka recenzja mojego starego nabytku, umieszczam ponieważ jeśli niczego nie przeoczyłem to nikt jeszcze go nie opisywał... Atrament firmy Montblanc Kolor: Alfred Hitchcock (tak jakby ten bidulek miał akurat taki kolor skóry…) czyli Czerwień Krwista jak ją reklamuje producent... Cena: ok. 70 PLN za 30ml kupiony w butiku MB - rozbój w biały dzień… ale dałem się złupić... Nasycenie: bardzo silne, Przepływ: bardzo dobry, Cieniowanie: wyraźne i przyjemne dla oka Jakość linii: dobra, bez strzępienia Osadzanie, wypełzanie na stalówce: nie zauważyłem takiego jak w Herbinie Rouge Hematite, chociaż w grawerunku stalówki lekkie zabarwienie z pozostałości atramentu pozostało Rozruch: po 5 minutach bez skuwki natychmiastowy Przebijanie: na Rhodii brak chociaż, to że coś jest napisane na drugiej stronie jest delikatnie widoczne Wysychanie: około 10 sekund pisane dość mokrym MB Franz Kafka ze stalówką M (idealny komplet do podpisywania cyrografów…) PODSUMOWANIE: Kolor dla mnie jako osoby lubiącej czerwienia naprawdę super , mój ulubiony, a ponieważ od jakiegoś czasu niedostępny cały czas szukam godnego następcy... Poniżej zdjęcia butelki i skany próbki pisma wraz z porównaniem innych moich czerwieni... Próbka kleksów w powiększeniu,… i tu uwaga MB Seasonal's Greating's zaschnięty z obfitego kleksa posiada podobną opalizację jak J.Herbin Rouge Hematite... Próbka pisma różnymi odcieniami czerwieni... J.Herbin Rouge Hematite - najbardziej jasny czerwony z opalizacją miejsc obficiej zalanych Winter Glow - Czerwony bez domieszek, pośredni w tym zestawieniu stopień jasności... J.Herbin Rouge Opera czerwony z wyraźną dominantą różu Sailor Grenade jak i MB Burgundy Red - podobne w odcieniu z lekkim przesunięciem koloru w stronę fioletu Garuda Rood - ciemny czerwony z rdzawą nutką MB Alfred Hitchcock i Seasonal's Greatings najmocniejsza czerwień bez domieszek kolorystycznych... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted January 3, 2014 Report Share Posted January 3, 2014 Świetna czerwień. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted January 3, 2014 Report Share Posted January 3, 2014 Świetna czerwień. I jak do czerwonych atramentów mam stosunek bardzo wąski i przyziemny (używam wyłącznie do korekcji), to dla tego znalazłbym inne zastosowanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted January 3, 2014 Report Share Posted January 3, 2014 Ooooo, takie to ja lubię Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted January 3, 2014 Report Share Posted January 3, 2014 Mocny kolor. Faktycznie jak krzepnąca krew. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Joreg Posted January 4, 2014 Report Share Posted January 4, 2014 Grrrrr…. szukam go od dawna … i nie znalazłem nawet jednej butelki …. grrr… (wiem, wiem, można pewnie kupić online…) Piękny odcień Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted January 4, 2014 Author Report Share Posted January 4, 2014 Grrrrr…. szukam go od dawna … i nie znalazłem nawet jednej butelki …. grrr… (wiem, wiem, można pewnie kupić online…) Piękny odcień Jedyne miejsce, które znalazłem to e-zatoka, ale kosztował 60$… tak, tak dobrze widzicie dolarów amerykańskich… nie napiszę co myślę o takiej cenie, bo nie wypada…. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted January 4, 2014 Report Share Posted January 4, 2014 Cena barbarzyńska, kolor piękny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts