reer Posted December 28, 2013 Report Share Posted December 28, 2013 Witam,to mój pierwszy post tutaj. Szukam pomocy. W czasach szkolnych pisałem świetnym piórem Parker. Niestety uległo uszkodzeniu. Dzisiaj jakoś z nostalgii otworzyłem starą szufladę i znalazłem je. Bardzo chętnie znów bym zaczął pisać jednak pióro już do niczego się nie nadaje i dlatego chciałbym kupić znów ten model, jednakże nie wiem jaki to dokładnie.Pióro miało krótką stalówkę, podobnie jak w serii Urban, jednak bez taliowania obudowy jak w tej serii. Dodaję też zdjęcie, może ułatwi identyfikację:Gumka/uchwyt jest tutaj już nieoryginalna ponieważ wcześniej uległa uszkodzeniu i w liceum wymieniłem ją na inną. Oryginalna była miękka i miała wzór w drobne karo. Jeżeli ktoś jest w stanie pomóc będę bardzo wdzięczny. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
KoN` Posted December 29, 2013 Report Share Posted December 29, 2013 Parker Reflex? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reer Posted December 29, 2013 Author Report Share Posted December 29, 2013 Ooo.. Tak Dziękuję Ci bardzo Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endru098 Posted December 29, 2013 Report Share Posted December 29, 2013 Parker Reflex? Jeżeli to rzeczywiście reflex to proponuję się pospieszyć. W piątek usłyszałem, że już jakiś czas temu wycofali go ze sprzedaży. Była nawet informacja o zwrocie do hurtowni (producenta) Gdzieś jeszcze pewnie zostały, może jeszcze alle...o ale pośpiech myślę, że jest wskazany. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
atuzi Posted December 29, 2013 Report Share Posted December 29, 2013 Jeśli pióro nie jest na gwarancji, to taniej wyjdzie kupić nowe, niż zapłacić za naprawę w serwisie. Tu kupisz za przyzwoitą cenę: http://www.ebay.pl/itm/Blue-Parker-Reflex-Fountain-Cartridge-Pen-with-Black-Cartridge-/190942412732?pt=UK_Home_Garden_PensPencils_WritingEquipment_SM&hash=item2c750dffbc&_uhb=1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Zero Posted December 29, 2013 Report Share Posted December 29, 2013 Na początku zobaczywszy to zdjęcie pomyślałem że uchwyt jest pogryziony... ale kto by gryzł pióro od strony stalówki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endru098 Posted December 29, 2013 Report Share Posted December 29, 2013 Na początku zobaczywszy to zdjęcie pomyślałem że uchwyt jest pogryziony... ale kto by gryzł pióro od strony stalówki? Też tak pomyślałem ale głupio mi było pisać Ale myślę, że dla "fachowca" wszystko jest możliwe Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted December 29, 2013 Report Share Posted December 29, 2013 (edited) To fajne pióro, chyba jeden, według mnie, z najbardziej udanych modeli Parkera z niższej półki. Świetny wół roboczy, lekki i dobrych rozmiarów. Bardzo lubię nim pisać. Szkoda, że wycofali z produkcji. Edited December 29, 2013 by kerad Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reer Posted December 30, 2013 Author Report Share Posted December 30, 2013 Dziękuję serdecznie wszystkim za pomoc a samo pióro nie wiem czepu po prostu zaczęło pękać. jak wziąłem te części w ręce to plastik kruszył się w palcach. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endru098 Posted December 30, 2013 Report Share Posted December 30, 2013 Dziękuję serdecznie wszystkim za pomoc a samo pióro nie wiem czepu po prostu zaczęło pękać. jak wziąłem te części w ręce to plastik kruszył się w palcach. Po prostu parker made in china Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted December 30, 2013 Report Share Posted December 30, 2013 miałem długopis z tej serii. faktycznie bardzo brzydko zaczął pękać w pewnym momencie. nawet vector tak nie pękał. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endru098 Posted December 30, 2013 Report Share Posted December 30, 2013 miałem długopis z tej serii. faktycznie bardzo brzydko zaczął pękać w pewnym momencie. nawet vector tak nie pękał. I może dlatego wycofali reflexa... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endru098 Posted December 30, 2013 Report Share Posted December 30, 2013 @reer spójrz tu, może to będzie prostsze rozwiązanie niż naprawa. http://allegro.pl/artykuly-pismiennicze-piora-64513 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reer Posted December 30, 2013 Author Report Share Posted December 30, 2013 Myślę czy nie kupić sobie teraz Urbana jako takiego roboczego pióra. Czy ktoś ma jakieś porównanie w pisaniu tymi dwoma piórami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted December 30, 2013 Report Share Posted December 30, 2013 Nieee, odpuść sobie Parkery ;D Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Posted December 30, 2013 Report Share Posted December 30, 2013 Współczesne Parkery z dolnej półki cenowej to loteria z dużą liczbą kiepskich losów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endru098 Posted December 30, 2013 Report Share Posted December 30, 2013 Myślę czy nie kupić sobie teraz Urbana jako takiego roboczego pióra. Czy ktoś ma jakieś porównanie w pisaniu tymi dwoma piórami? Z deszczu pod rynnę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kerad Posted December 30, 2013 Report Share Posted December 30, 2013 Urban jest dużo solidniejszym piórem, ale i cięższym. Przy długich notatkach może męczyć dłoń. Mam akurat egzemplarz bardzo dobrze piszący i lubie nim pisać jak i wieloma innymi Parkerami. Pasują mi do ręki i ich stalówki też. Ale są też pióra innych firm i oferują dobrą jakość piór w tej cenie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted December 30, 2013 Report Share Posted December 30, 2013 również moja dwa Urbany nie dają powodów do narzekań, trzeci sprezentowany też sprawuje się bez zarzutu oczywiście w cenie Urbana można znaleźć innego woła, kwestia dopasowania i ewentualnej wygody z tankowaniem - czy chcesz zwykłe naboje no-name, czy będą Ci przeszkadzały dedykowane, albo tłoczki i kałamarze... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reer Posted December 31, 2013 Author Report Share Posted December 31, 2013 Co do "paliwa" to jednak wolałbym coś mobilnego, żebym nie musiał cały dzień ze sobą nosić kałamarza. Czy mógłbym prosić o jakieś propozycje co do pióra do takich bojowych warunków, w cenie budżetowej lub ciut wyższej jednakże nie bardzo rujnującej kieszeń studenta W Refleksie bardzo podobała mi się krótka stalówka (dlatego myślałem o Urbanie), miękko mi się nim pisało, wygodnie leżał mi w dłoni. Szukam pióra, które będzie w miarę miękkie chociaż to nie jest główny wyznacznik w tym momencie, ważniejsze teraz dla mnie byłoby żeby linia była w miarę cienka (wygodniejsze robienia szybkich notatek na wykładach, a charakter pisma mam typowo "lekarski"). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted December 31, 2013 Report Share Posted December 31, 2013 Urban jest w porządku, długie naboje też niezłe, natomiast kolory atramentów, no cóż, pisałam ładniejszymi Faber-Castell Basic, Waterman Graduate, Pilot MR - to tak na szybko co mi przychodzi do głowy, a jest zasilane standardowymi nabojami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
reer Posted January 15, 2014 Author Report Share Posted January 15, 2014 Witam po przerwie kupiłem polecone przez Ann Faber-Castell Basic metal-mat ze stalówką F. Dziękuję bardzo za polecenie tego modelu, doskonale mi się nim pisze Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted January 15, 2014 Report Share Posted January 15, 2014 kolejna zadowolona duszyczka, miło. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts