endoor Posted December 2, 2013 Report Share Posted December 2, 2013 (edited) Zarażony osmioporozą przez @Konisa niedawno wylicytowałem piękną Osmię 884 z fleksującą stalówką w rozmiarze 4. Kiedy piórko do mnie dotarło okazało się, że wymaga kilku nieznacznych poprawek. Poniżej zdjęcie niewyraźne co prawda, ale widać wadę stalówki: Korpus wymaga wygładzenia rys. Pióro rozebrałem całkowicie (duże podziękowania dla @Konisa ). Uszczelka tłoka to "trochę lamerska" bateria oringów, ale działa bez problemów na razie. W przyszłości można by pomyśleć o uszczelce korkowej wg Konisowego przepisu. Troszkę popracowałem nad stalówką: … oraz nad korpusem i skuwką (prace jeszcze trwają, docelowo będzie zrobiony na połysk): Ostatni rzut oka na piękną figurę naszej modelki - Osmii: Na koniec próbka pisma (uczę się fleksować ): Edited December 2, 2013 by endoor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted December 2, 2013 Report Share Posted December 2, 2013 Rośnie nam kolejny pen doctor, widzę. Bardzo ładna naprawa stalówki. Polerowałeś ją? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted December 2, 2013 Author Report Share Posted December 2, 2013 (edited) Rośnie nam kolejny pen doctor, widzę. Bardzo ładna naprawa stalówki. Polerowałeś ją? Jakaś większa polerka jeszcze przede mną. Stalówka jest w porządku, ale jeszcze, jeszcze troszkę, brakuje do ideału, hahaha. Posiedzę nad nią, ale na razie napawam się flexem Edited December 2, 2013 by endoor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted December 2, 2013 Report Share Posted December 2, 2013 Ułoży się ładnie, nie należy przesadzać, bo można się przejechać. Super Osmia, podobają mi się te pióra... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted December 3, 2013 Report Share Posted December 3, 2013 Gratuluje przywrócenia do życia pióra. Bardzo ładny model. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted December 3, 2013 Report Share Posted December 3, 2013 Tak. Osmioporoza jest mocno zaraźliwa. Szczególnie mocno szerzy się wśród tych, co chociaż raz mieli okazję pisać tymi piórami. Jak sobie poradziłeś @endoor z remontem głównym, to tuning to już pestka. Gratulacje i witaj w klubie. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted December 29, 2013 Author Report Share Posted December 29, 2013 Dzisiaj skończyłem polerkę korpusu i skuwki. Użyłem najpierw papieru o gradacji P2000, później P2500, później pasty polerskiej, a na końcu samego filcu. Nie ma lekko, trzeba się trochę spocić Najgłębsze ubytki, szczególnie w tylnej części korpusu - jakby ktoś trzymał końcówkę pióra w zębach, niestety zostały ale z tym już trzeba się pogodzić. Co do pasty polerskiej, to jest tyle teorii ilu speców, np. niektórzy mówią o wykorzystaniu pasty do zębów, albo pasty do polerowania lakieru karoserii samochodów. Ja akurat użyłem pasty do polerowania instrumentów muzycznych. Kilka fotek dla zobrazowania efektu: Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted December 29, 2013 Report Share Posted December 29, 2013 Piękna robota, jestem z Ciebie dumny! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted December 29, 2013 Author Report Share Posted December 29, 2013 (edited) Piękna robota, jestem z Ciebie dumny! Dziękuję, zważywszy na różnicę wieku czuję się jak ojciec pochwalony przez syna, wzruszenie nie pozwala mi dalej mówić... Edited December 29, 2013 by endoor Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endru098 Posted December 29, 2013 Report Share Posted December 29, 2013 Dzisiaj skończyłem polerkę korpusu i skuwki. Użyłem najpierw papieru o gradacji P2000, później P2500, później pasty polerskiej, a na końcu samego filcu. Nie ma lekko, trzeba się trochę spocić Najgłębsze ubytki, szczególnie w tylnej części korpusu - jakby ktoś trzymał końcówkę pióra w zębach, niestety zostały ale z tym już trzeba się pogodzić. Co do pasty polerskiej, to jest tyle teorii ilu speców, np. niektórzy mówią o wykorzystaniu pasty do zębów, albo pasty do polerowania lakieru karoserii samochodów. Ja akurat użyłem pasty do polerowania instrumentów muzycznych. Kilka fotek dla zobrazowania efektu: Wow robi wrażenie, w szczególności jak porówna się wersję "matową" z już wypolerowaną. gratuluję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Zero Posted December 29, 2013 Report Share Posted December 29, 2013 Wow, świetna robota! Piękne, płakałem na końcu... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted December 29, 2013 Report Share Posted December 29, 2013 Gratuluję, procesu zakończonego takim sukcesem, jak to młodzież mówi - Szacun… Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Zero Posted December 29, 2013 Report Share Posted December 29, 2013 Nieee, to było dawno temu, teraz się mówi "propsy" Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ender Posted December 29, 2013 Report Share Posted December 29, 2013 Nieee, to było dawno temu, teraz się mówi "propsy" Że co,...?? Ło, matko i córko co to znaczy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endru098 Posted December 29, 2013 Report Share Posted December 29, 2013 Że co,...?? Ło, matko i córko co to znaczy... Mam to samo choć mam wrażenie, że gdzieś to słyszałem ale znaczenia nie ogarniałem Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
N.I.B. Posted December 29, 2013 Report Share Posted December 29, 2013 Używane na co dzień przez moich co bardziej "wyluzowanych" kolegów w liceum Za słownikiem miejskim: "szacunek, poważanie, także rodzaj pozdrowienia." (z pozdrowieniem się nie spotkałem). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted December 29, 2013 Report Share Posted December 29, 2013 Dobra robota. Nie powiem propsy. Powiem po staropolsku zuch ! zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted December 30, 2013 Report Share Posted December 30, 2013 Polerowałem stare pióro ebonitowe. Startowałem od 1600 skończyłem na 8000 plus płyn do polerowania tworzyw sztucznych. Dobry efekt. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endoor Posted December 30, 2013 Author Report Share Posted December 30, 2013 Polerowałem stare pióro ebonitowe. Startowałem od 1600 skończyłem na 8000 plus płyn do polerowania tworzyw sztucznych. Dobry efekt. To Cię podziwiam, dużo samozaparcia i wysiłku. 1600-tkę albo nawet 1500-tkę bałem się zastosować. Z kolei rolę tej 8000-czki u mnie pewnie zgrała pasta polerska i wreszcie zastosowałem parafinę ponieważ nie mam tego specjalnego płynu. Czyli wychodzi, że dość podobnie chyba. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
tsyrawe Posted December 30, 2013 Report Share Posted December 30, 2013 Różne drogi potrafią prowadzić do celu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts