visvamitra Posted October 22, 2013 Report Share Posted October 22, 2013 (edited) Próbkę Penmana otrzymałem od ArielaN. Dziękuję za możliwość przetestowania tego obiektu westchnień danów zieleni. Atrament to faktycznie ładny. Na początek próbka atramentu na pergaminie: Jak widać Emerald jest atramentem o silnym nasyceniu i wyrazistym kolorze. Wielka to szkoda, że już go nie produkują. Na eBayu ceny Penmanów już dawno temu poleciały w kosmos (przykładowo butelka 50 ml sprzedała się ostatnio za 120 $), więc będę gospodarował oszczędnie otrzymanym, długim nabojem INFORMACJE / PARAMETRY Producent: ParkerKolor: Emerald, seria PenmanOpakowanie: naboje albo szklana butelkaCena: atrament ten nie jest już produkowany, ceny osiagane na aukcjach są kosmiczne. Nasycenie: bardzo silnePrzepływ: bardzo dobryCieniowanie: wyraźne, ciekawe Jakość linii: bardzo dobraOsadzanie się na stalówce: nie zauważyłemWpełzanie na stalówkę: nie zauważyłem Rozruch: Penman jest zawsze gotowy do działaniaPrzebijanie: nie zauważyłemStrzępienie: śladowe, widoczne na papierze MondiWysychanie: OK Inne: Świetny atrament, żałuję, że juz nieprodukowany. Zieleń produkowana obecnie przez Parkera wypada przy Penmanie smutno i żałośnie SKANY (Pismo + cieniowanie): 1. Na satynowanym papierze ColorCopy (MONDI) 90g 2. Na papierze Oxford 90 g 3. W kalendarzu wyprodukowanym przez firmę LEB Model. Edited October 22, 2013 by visvamitra Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Akszugor Posted October 22, 2013 Report Share Posted October 22, 2013 Oj prawda to Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 22, 2013 Report Share Posted October 22, 2013 oj ładne to Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted October 23, 2013 Report Share Posted October 23, 2013 ożeż! tłusty jest. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuba989898 Posted October 23, 2013 Report Share Posted October 23, 2013 (edited) Nie rozumiem polityki firmy Parker, produkować piękne kolorystycznie atramenty przez ~7 lat, które wielu uważa za wzorce koloru atramentu, a potem bezpowrotnie zaprzestać produkcji... No i te ~400 zł za butelkę w zatoce. Edited October 23, 2013 by kuba989898 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted October 23, 2013 Report Share Posted October 23, 2013 Nie rozumiem polityki firmy Parker, produkować piękne kolorystycznie atramenty przez ~7 lat, które wielu uważa za wzorce koloru atramentu, a potem bezpowrotnie zaprzestać produkcji... No i te ~400 zł za butelkę w zatoce. ja to powiedział Mikołaj Kopernik: pieniądz zły, wypiera pieniądz dobry. widać odnośnie atramentów dzieje się tak samo. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
dirk Posted March 25, 2016 Report Share Posted March 25, 2016 Jeden z moich ukochanych kolorów a już mi została niecała buteleczka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
VojtasK Posted March 25, 2016 Report Share Posted March 25, 2016 Właśnie się zgarbiłem jak zobaczyłem, o czym była mowa: http://pages.ebay.com/link/?nav=item.view&id=141936406587&alt=web Szaleju się ktoś najadł... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted March 25, 2016 Author Report Share Posted March 25, 2016 To jeszcze rozsądna cena. Ja bym tyle nie zapłacił, ale schodzą znacznie drożej. A Penman Sapphire potrafi osiągać chore ceny (100-120 $ / kałamarz). Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Janmax Posted February 17, 2019 Report Share Posted February 17, 2019 No, w końcu znalazłem idealny odcień zieleni, szkoda że już przestali produkować. Fajny test. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts