NeratinCeka Posted October 13, 2013 Report Share Posted October 13, 2013 Witam, Poszukuje taniego pióra (max.40zł z przesyłką). Pióro samo w sobie nie może być ciężkie (do 30gram), musi stawiać cieniutkie kreseczki,nie zacinać się,w miare sporo wytrzymać jak na pierwsze tanie pióro (by nie rozsypało się po tym jak dotknę nim papieru ),i co najważniejsze, by komfortowo się nim pisało Moje typy: Pilot Plumix Baoer 801 Jinhao 101 Czy znajdę coś lepszego w tej cenie? (W POLSCE) Pozdrawiam i proszę o pomoc Adam. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted October 13, 2013 Report Share Posted October 13, 2013 Czy znajdę coś lepszego w tej cenie? (W POLSCE) Pilot 78g, na ebayu za mniej niż 40zł z przesyłką, choć nie z Polski. Ale nie wiem czemu to miałoby być problemem. Przyjemnie pisało mi się Herlitzem MyPen i Herlitzem Exclusiv. Baoery i Jinhao są trudne do pobicia w tej cenie, a wśród ich designów można przebierać. Dotąd się na nich nie zawiodłem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted October 13, 2013 Report Share Posted October 13, 2013 No i z Chin wychodzą supertanio. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted October 13, 2013 Report Share Posted October 13, 2013 No i z Chin wychodzą supertanio. Przy jednorazowym/pierwszym zakupie chyba jednak wybrałbym polskiego sprzedawcę. Będzie prę złotych drożej, ale przyjdzie w 2-3 dni poleconym, a nie w miesiąc nierejestrowaną przesyłką Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted October 13, 2013 Report Share Posted October 13, 2013 Przy jednorazowym/pierwszym zakupie chyba jednak wybrałbym polskiego sprzedawcę. Będzie prę złotych drożej, ale przyjdzie w 2-3 dni poleconym, a nie w miesiąc nierejestrowaną przesyłką Twoje rozumowanie ma mocne strony. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Guest Zero Posted October 13, 2013 Report Share Posted October 13, 2013 (edited) Ja od siebie polecam Pilota 78G z stalówką F, na eBayu wychodzi około 35 zł razem z transportem, i jest leciutki Edited October 13, 2013 by Zero Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 13, 2013 Report Share Posted October 13, 2013 Jinhao 101 tak, Jinhao 11 tak, Baoer też (wedle uznania) 388, 801 i inne cyferki Plumix jest taki... mało poważny, a do tych chińczyków jedna hurtownia dorzuca tłoczki, także przy wyborze B. 801 za mniej niż 20 zł wystarczy jeszcze na flaszkę Pelikana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NeratinCeka Posted October 13, 2013 Author Report Share Posted October 13, 2013 chyba najbardziej podoba mi się Jinhao 101..Chociaż 11 też fajnie wygląda w której hurtowni dorzucają tłoczki? Skusiłbym się (znam tylko jeden sklep - nie wiem czy mozna nazwy podawac by nie było reklamy więc * Ar*s) Co do zamawiania z Chin, chodzi mi o czas - wolałbym już w tygodniu dostać przesyłkę niż czekać... i czekać.. ale jak spodoba się pisanie tym instrumentem to na pewno jakaś paczuszka z Azji zacznie do mnie wędrować Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 13, 2013 Report Share Posted October 13, 2013 raczej Aris jest ogólnie znana i również była moim źrodełkiem zaopatrzeniowym Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NeratinCeka Posted October 13, 2013 Author Report Share Posted October 13, 2013 Baoer 801 na ebay-u/aliexpress = ok.20zł w PL 23zł.. 3zł za ponad 2tygodnie róznicy... Jinhao 101 podobnie jak poprzednik ok.20zł (19-20) w PL 26zł... tu już róznica robi się ciut większa ale...czy dalej zza granicy ma sens? (mówię o pojedynczych sztukach bo wiadomo - hurtowo wyjdzie za grosze ) -- a może za jednym zamachem od Aris zamówię 101 i 801 -> 17+14+9=40zł, akurat w budżecie a będą dwa pióra, do domu i szkoły Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted October 13, 2013 Report Share Posted October 13, 2013 Baoer 801 na ebay-u/aliexpress = ok.20zł w PL 23zł.. 3zł za ponad 2tygodnie róznicy... Jinhao 101 podobnie jak poprzednik ok.20zł (19-20) w PL 26zł... tu już róznica robi się ciut większa ale...czy dalej zza granicy ma sens? (mówię o pojedynczych sztukach bo wiadomo - hurtowo wyjdzie za grosze ) -- a może za jednym zamachem od Aris zamówię 101 i 801 -> 17+14+9=40zł, akurat w budżecie a będą dwa pióra, do domu i szkoły W jego przypadku się nie opłaca. Chyba że chcesz kupić 3... Natomiast przy ciekawszych modelach różnice potrafią być rzędu 20zł vs. 30+zł. Choć przy pojedynczym zakupie nadal znikoma różnica. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted October 14, 2013 Report Share Posted October 14, 2013 Jinhao 101. Porządne i niemarudzące. W Arisie właśnie kupowałem. Jak tam chcesz się zaopatrzyć to kupuj przez ich stronę a nie na allegro - zaoszczędzisz kilka złotych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NeratinCeka Posted October 14, 2013 Author Report Share Posted October 14, 2013 hej, zdecydowalem sie jinhao 101 i jakiegos baoera (pewnie najtanszego cienko piszacego - do domu..) ale..jak uzupelniac atrament w piorach tego typu? Maja juz konvertery/tloczki w zestawie czy trzeba dokupic? Jesli tak to gdzie mozna cos takiego kupic? I drugie pytanie; jesli mamy naboi, zwykly bez zadnych bajerow to czy mozna go jakos ponownie napelnic? pozdrawiam i dzieki za pomoc! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted October 14, 2013 Report Share Posted October 14, 2013 hej, zdecydowalem sie jinhao 101 i jakiegos baoera (pewnie najtanszego cienko piszacego - do domu..) ale..jak uzupelniac atrament w piorach tego typu? Maja juz konvertery/tloczki w zestawie czy trzeba dokupic? Jesli tak to gdzie mozna cos takiego kupic? I drugie pytanie; jesli mamy naboi, zwykly bez zadnych bajerow to czy mozna go jakos ponownie napelnic? pozdrawiam i dzieki za pomoc! Baoery/Jinhao zazwyczaj mają konwerter w zestawie. Kupować oddzielnie się nie opłaca, bo cena samego konwertera niebezpiecznie zbliża się do ceny pióra. Żeby napełnić pióro z konwerterem atramentem przekręcasz tłok konwertera w dół, zanurzasz całą stalówkę w atramencie, kręcisz tłokiem w drugą stronę, wyjmujesz pióro z atramentu, a jego nadmiar wycierasz ze stalówki i sekcji np. chusteczką higienicznę. Naboje napełniam strzykawką z igłą, do kupienia w aptece. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NeratinCeka Posted October 14, 2013 Author Report Share Posted October 14, 2013 Dzieki wielkie, teraz bez obaw moge dokonac zakupu i mam nadzieje ze w tym tygodniu bede sie cieszyl z nowego nabytku:) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted October 14, 2013 Report Share Posted October 14, 2013 Jinhao przyszedł do mnie z konwerterem więc o to się nie martw. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NeratinCeka Posted October 21, 2013 Author Report Share Posted October 21, 2013 Witam Kupiłem Jinhao101 i baoera 801, uzytkuje w tej chwili tylko Jinhao i tu moje pytanie: Czy to normalne, że: -jak potrząsnę 2-3razy piorem w powietrzu to lecą krople atramentu na kartkę? -z tej czarnej dziurki na zewnętrznej stronie stalówki po dotknięciu obficie spływa atrament? -litery są bardzo mokre (nasycone) ?? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Murio Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 Hejka, tak, na pierwszy rzut oka właśnie opisałeś jak działa pióro Taka jest charakterystyka tego typu pisadła Pozdrawiam! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 3 razy nie. Wygląda jak nieszczelność naboju/konwertera - miewałem takie cyrki przy pękniętych nabojach. Krople atramentu mają prawo polecieć przy bardzo mocnym potrząśnięciu. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
NeratinCeka Posted October 21, 2013 Author Report Share Posted October 21, 2013 na ta chwilę pisze nabojami załączonymi do pióra przy zakupie, może akurat ten co miałem był nie halo (albo po prostu nie umiem ich zakładać :F - chociaż, gdzie by tu leżał błąd). Jutro zmiana naboju to okaże się czy to wina tego co teraz jest włożony... a niedługo kupno atramentu, chociaż mam pewne obawy co do atramentów Watermana: skoro ma "b.dobry przepływ" to jak tu będzie to działało... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrSteelNib Posted October 21, 2013 Report Share Posted October 21, 2013 Złocenia na Chińszczykach się bardzo szybko przecierają. Miej to na uwadze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts