visvamitra Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 W ramach przygotowań do Wielkiego Zestawienia Zieleni zrecenzuję około 50 atramentów. Później zestawię je wszystkie w jednej recenzji. Próbkę Parkera Green otrzymałem od użytkownika forum @Long Tom. Niniejszym dziękuję za bezinteresowną pomoc i szybką reakcję RECENZJA: Stara złota zieleń. Tak nazwano ten kolor. Czy słusznie? Sam nie wiem. Wiem natomiast, że jest to jeden z tych kolorów, które albo się komuś podobają, albo bardzo się nie podobają. Mnie bardzo się podoba, kolor ten ma w sobie to coś, co do mnie przemawia i sprawia, że próbkę zużyję z dużą przyjemnością. Dzięki long tom! Co do właściwości – cieniowanie jest doskonałe i atrakcyjne. Przepływowi nie mam nic do zarzucenia. Alt goldgrun trochę przebija na tanim papierze. Ale tylko trochę. Jest to kolejny atrament rohrer & klinger, który wypróbowałem. Wszystkie okazały się bardzo dobre i ciekawe. Polecam. INFORMACJE / PARAMETRY Producent: Rohrer & KlingerKolor: Alt - GoldgrunOpakowanie: szklana butelka o pojemności 50 mlCena: ok. 17 PLN Nasycenie: dobrePrzepływ – bardzo dobryCieniowanie: wyraźne, miłe dla oka Jakość linii: wysoka, efekt powtarzalny na papierach różnej jakości Osadzanie się na stalówce – nie zauważyłem (ale atramentu uzywam krótko)Wpełzanie na stalówkę: nie zauważyłemRozruch: natychmiastowy, mokra linia od początkuPrzebijanie - ledwo zauważalneStrzępienie – śladowe Wysychanie: genialne Inne: Ten atrament jest GENIALNY ! SKANY (Pismo + cieniowanie, recenzję napisałem piórem Sheaffer Gift Collection 300 ze stalówką F): W weekend dorzucę zdjęcia i skan z innego skanera. W realu atrament ten ma w sobie więcej złota Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 > Próbkę Parkera Green otrzymałem od użytkownika forum Long Tom. Niniejszym dziękuję za bezinteresowną pomoc i szybką reakcję Chyba w tekst wdarł się mały błąd Nazwa atramentu wyjątkowo trafna, 'złoto' zdaje się nieco pokazywać przy próbce z kalendarza. Z dotychczasowych zieleni to chyba mój faworyt, obok Żeglarskiego Szpinaku. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Ann_gd Posted October 8, 2013 Report Share Posted October 8, 2013 na próbkach w sieci jakoś mnie nie powalił, ale tu wygląda zupełnie przyzwoicie mam dwa R&K, niestety niebieskie i rzeczywiście są ta fajne atramenty, chyba że mi Saliź spali stalówkę w Diplomacie, to przestanę się zachwycać Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted October 8, 2013 Author Report Share Posted October 8, 2013 Rittel - słusznie.Recenzję pisałem w pracy, kiedy szef odwracał wzrok Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted January 24, 2016 Report Share Posted January 24, 2016 Już wcześniej gdzieś w sieci wypatrzyłam recenzje tego atramentu. Zachwyt od pierwszej chwili! Musze to mieć! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted January 27, 2016 Report Share Posted January 27, 2016 w przemokrym sheafferze z grotem XF wygląda ten inkaust obłędnie. tyle powiem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted January 27, 2016 Report Share Posted January 27, 2016 w przemokrym sheafferze z grotem XF wygląda ten inkaust obłędnie. tyle powiem. Dobrze wiedzieć, bo przydałoby się kolejne pióro.. Czu sheaffery generalnie mają dość mokre stalówki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted January 27, 2016 Report Share Posted January 27, 2016 tego nie wiem, bo mam dwa starożytne sheaffery. jeden z 1947 r., drugi z 1949 r., także tego. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Nikaa Posted January 27, 2016 Report Share Posted January 27, 2016 Pozazdrościć Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts