rarar Posted September 4, 2013 Report Share Posted September 4, 2013 Jak myslicie, mozna znalezc Mabla 149 za taka cene? Chodzi mi o egzemplarz ktorego mozna wciaz uzywac bez wiekszych reperacji typu wygieta stalowka etc. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted September 4, 2013 Report Share Posted September 4, 2013 Wygięta stalówka to mała usterka w przypadku Montblanc'a. Raczej będzie trudno za takie pieniądze. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Lepki Posted September 4, 2013 Report Share Posted September 4, 2013 Za takie pieniądze to wielu by w ciemno pewnie kupiło oryginalne MB149 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted September 4, 2013 Report Share Posted September 4, 2013 Jeśli naprawdę jesteś z München to myślę, że masz szansę znaleźć MB149 za te 150€. Pozbieraj sporo wiedzy na temat kolejnych generacji tego pióra aby móc zweryfikować co kupujesz i poszukaj na Flohmarktach. Jeśli Ci się poszczęści możesz znaleźć nawet taniej jeśli sprzedawca sam nie wie co sprzedaje. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rarar Posted September 4, 2013 Author Report Share Posted September 4, 2013 Na Flohmarkt'ach jeszcze nigdy nie zastalem pior dobrej jakosci, a czesto na nie chodze. Wiekszosc pior sie albo nie nadeja do niczego (widzialem kiedys starego Pelikana ktory zamiast splywaka mial drewniany kolek), albo jest z segmentu pior tanich nieslychanie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted September 4, 2013 Report Share Posted September 4, 2013 Jeśli naprawdę jesteś z München to myślę, że masz szansę znaleźć MB149 za te 150€. Pozbieraj sporo wiedzy na temat kolejnych generacji tego pióra aby móc zweryfikować co kupujesz i poszukaj na Flohmarktach. Jeśli Ci się poszczęści możesz znaleźć nawet taniej jeśli sprzedawca sam nie wie co sprzedaje. Ciekawe, słyszałem coś zupełnie innego - Montblanca można trafić tanio, owszem, ale nie w Niemczech, gdzie jest trakrowany (np. na Flohmarktach) jak dobro narodowe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Rittel Posted September 5, 2013 Report Share Posted September 5, 2013 Ciekawe, słyszałem coś zupełnie innego - Montblanca można trafić tanio, owszem, ale nie w Niemczech, gdzie jest trakrowany (np. na Flohmarktach) jak dobro narodowe. Dlatego napisałem o szczęściu i wiedzy. Na pewno sprzedawca który zajmuje się piórami nie sprzeda go za grosze, trzeba liczyć na ludzi, którzy znaleźli to na strychu i sprzedają wraz z innymi rupieciami. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted September 5, 2013 Report Share Posted September 5, 2013 No i o to chodzi. Trafić na Niemca, który nie wie, co to Montblanc (czy Rosentha ) pewnie można, ale... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
GranatowyPrawieCzarny Posted September 5, 2013 Report Share Posted September 5, 2013 (edited) Można nawet taniej, za 17 zł. Edited September 5, 2013 by GranatowyPrawieCzarny Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Thay Posted September 5, 2013 Report Share Posted September 5, 2013 W Niemczech? Czy tu: http://www.piorawieczneforum.pl/index.php?/topic/2837-pioro-za-17-zlotych-bo-ja-tego-czlowieka-nie-lubilem/?hl=z%C5%82otych Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted September 5, 2013 Report Share Posted September 5, 2013 Generalnie, to raczej niemożliwe. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted September 7, 2013 Report Share Posted September 7, 2013 (edited) Najtańszego kupiłem za 700 zł, w Polsce. Nawet działa, wystarczyło odmoczyć. Drugi kosztował mnie 800 zł, ale musiałem go robić, gdzieś na forum jest relacja. Trzeciego póki co nie kupiłem. Oba były raczej sporo używane, do pełnego odświeżenia wymagałyby bardzo intensywnego polerowania. Stalówka jednego potrzebowała lekkiego podregulowania - nie musiałem jej prostować, tylko dobrze ułożyć na spływaku. O nówce z papierami i pudełkiem w tej cenie można pomarzyć. Ale kto wie? Cuda się zdarzają. Za około 500-600 zł daje się za to czasem upolować całkiem znośnego MB 146. Czasem mniej znośnego, za to taniej, a z naprawą w serwisie MB zamyka się w podobnej kwocie. I lepiej mi się nim pisze. Edited September 7, 2013 by Alveryn Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rarar Posted September 8, 2013 Author Report Share Posted September 8, 2013 MB146 na niemieckim ebay'u to w tym budzecie mozna znalezc bez problemu, tutaj dwa przyklady: http://www.ebay.de/itm/310730889285?ssPageName=STRK:MESINDXX:IT&_trksid=p3984.m1436.l2649 http://www.ebay.de/itm/300956855735?ssPageName=STRK:MESINDXX:IT&_trksid=p3984.m1436.l2649 Zas 149 jak na razie najtansze w dobrym stanie widzialem za okolo 900zl. No coz, 146 tez ladne pioro Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted September 8, 2013 Report Share Posted September 8, 2013 Praktyczniejsze. Do 149 trudno znaleźć wygodne etui. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Blant Monc Posted September 11, 2013 Report Share Posted September 11, 2013 Praktyczniejsze. Do 149 trudno znaleźć wygodne etui. "wygodne etui" - tzn odpowiednio duże Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted September 11, 2013 Report Share Posted September 11, 2013 Praktyczniejsze. Do 149 trudno znaleźć wygodne etui. "wygodne etui" - tzn odpowiednio duże Nie ma z tym żadnego problemu. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts