kastorr Posted August 26, 2013 Report Share Posted August 26, 2013 Witam, dość niespodziewanie natrafiłem na okazję cenowa na Watermana Exception oczywiście funduszy na niego nie miałem, ale cena niezwykle kusząca a i tak miałem go kupić bo brakuje mi do współczesnej kolekcji Watermanów. No i mam pióro dostałem w takim oto ładnym pudełku: W zestawie była jeszcze paczka naboi ale dałem ją swojej dziewczynie bo i tak ich nie używam - niech się cieszy Piękny klips z wygrawerowanym P(?)/W Trudno bez macro to przeczytać ale ten mały element nadaje dużej dozy podkreślenia jakości czy pokazania produktu z najwyższej półki! Na łączeniu obu ringów piękny grawer: tutaj też na skuwce Zaślepka na dole nic nadzwyczajnego: Charakterystyczne W No i świetna stalówka 18k: Spływak i oznaczenie grubości stalówki: W pełnej okazałości: Pióro standardowo napełnia się tłoczkiem lub nabojami - nie jest to zaletą ale też nie uważam to za wadę. To już 6 Waterman w mojej kolekcji: Od lewej Waterman JIF S, Waterman Charlestone, Waterman Exception Slim, Waterman Carene, Waterman Perspective, Waterman Apostrophe Tutaj wszystkie moje współczesne Watermany nadal w produkcji. Brakuje Hemisphere, Expert, Serenite, Edson i Elegance Te trzy ostatnie chyba sobię odpuszczę Tutaj porównanie wielkości z innymi popularnymi mazakami Od lewej Sheaffer Prelude, Waterman Charlestone, Waterman Exception Slim, Waterman Carene, Waterman Perspective, Pelikan m200, Parker Vector No i porównanie wielkości stalówek: Od lewej Sheaffer Prelude, Waterman Charlestone, Waterman Exception Slim, Waterman Carene, Waterman Perspective, Pelikan m200, Waterman Apostrophe, Waterman JIF S, Parker Vector No i prawie zapomniałem próbka pisma (sorki wyszły jakieś nienaturalne kolory ;/) Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted August 26, 2013 Report Share Posted August 26, 2013 Gratki - bardzo ładne pióro. Czy oferowano Slima ze srebrnymi wykończeniami? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Uczeń Czarnoksiężnika Posted August 26, 2013 Report Share Posted August 26, 2013 Gratuluję zakupu i rosnącej kolekcji Watermanów. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
rbit9n Posted August 26, 2013 Report Share Posted August 26, 2013 piórko pyszka! gratulować zakupu. na marginesie, faktycznie ten slim, to taki mało slimowaty jest. i jeszcze stara butelka florydy... Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
konis Posted August 26, 2013 Report Share Posted August 26, 2013 Gratki - bardzo ładne pióro. Czy oferowano Slima ze srebrnymi wykończeniami? No pewnie. zdrówka Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted August 26, 2013 Report Share Posted August 26, 2013 P/W oznacza prawdopodobnie (przez analogię do Parkera Sonneta), że pióro było wyprodukowane we współpracy z Parkerem. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted August 26, 2013 Report Share Posted August 26, 2013 Ładna sztuka, gratulacje Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kastorr Posted August 26, 2013 Author Report Share Posted August 26, 2013 P/W oznacza prawdopodobnie (przez analogię do Parkera Sonneta), że pióro było wyprodukowane we współpracy z Parkerem. To Waterman współpracował z Parkerem? Możesz przybliżyć trochę temat? Co do pióra to jest kwadratowe ale bardzo dobrze leży w dłoni, jeżeli ktoś trzyma pióro nisko w ogóle nie czuć różnicy w trzymaniu pomiędzy normalnym okrągłym a tym, jeżeli wysoko to bardzo fajnie można dopasować palce do tego kształtu i też wygodnie leży. piórko pyszka! gratulować zakupu. na marginesie, faktycznie ten slim, to taki mało slimowaty jest. i jeszcze stara butelka florydy... Faktycznie sam się zdziwiłem jak u sprzedawcy wyciągnąłem mojego grubaśnego PFMa do porównania i okazało się że są tej samej wielkości. Właśnie ta nazwa jest trochę mylna chociaż może adekwatna do wersji normalnej Exceptiona który jest wielkości MB149! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alexis Posted August 26, 2013 Report Share Posted August 26, 2013 Stalówka - miodzio Gratuluję zdobyczy! Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Uczeń Czarnoksiężnika Posted August 26, 2013 Report Share Posted August 26, 2013 Przyzwyczailiśmy się w polskiej nomenklaturze, że jest wersja 'normalna' i 'slim' czyli mniejsza od standardu. Tymczasem na anglojęzycznych forach widziałem, że to właśnie Exception Slim jest ten 'standard' a Exception Ideal czy Night and Day są określane jako 'oversize'. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
8868 Posted August 26, 2013 Report Share Posted August 26, 2013 Gratuluje pióra i kolekcji. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted September 19, 2013 Report Share Posted September 19, 2013 Przyzwyczailiśmy się w polskiej nomenklaturze, że jest wersja 'normalna' i 'slim' czyli mniejsza od standardu. Tymczasem na anglojęzycznych forach widziałem, że to właśnie Exception Slim jest ten 'standard' a Exception Ideal czy Night and Day są określane jako 'oversize'. Czy to jest oversize? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Uczeń Czarnoksiężnika Posted September 19, 2013 Report Share Posted September 19, 2013 To już zależy od preferencji indywidualnych. Dla mnie taki mniej więcej rozmiar pióra odpowiada idealnie. Czy Opera też jest taka ciężka jak Exception? Kiedyś się zastanawiałem nad inwestycją w ten model. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted September 19, 2013 Report Share Posted September 19, 2013 Czy Opera też jest taka ciężka jak Exception? Kiedyś się zastanawiałem nad inwestycją w ten model. Opera waży jakieś 60% - 65% wagi Watermana Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts