ArielN Posted August 18, 2013 Report Share Posted August 18, 2013 (edited) Pióra japońskie: Pilot/Namiki Silver Hawk Pierwszy rzut oka Srebrne pióro (sterling silver) o wrzecionowatym kształcie i złotej stalówce inlaid (18K, próba 750). Na powierzchni dekoracyjny wypukły wzór jastrzębia. Skuwka na zatrzask z typowym dla Namiki klipsem zakończonym kulą. Spływak i szyjka stanowią jednolity element wykonany z plastiku. Całość opatrzona ulokowanym na pierścieniu napisem „Sterling Silver Japan”. Detale, detale... ArielN Rewelacyjny projekt pod względem stylistyki. Wzór cieszący się dużą popularnością i z sukcesem powielany od lat. W dłoni prezentuje się wyjątkowo dobrze. Chwaliłem już kilkakrotnie świetny klips. Powtórzę – zakończenie kulą i odpowiednia doza sprężystości zupełnie rozwiązuje trudność wsuwania pióra do kieszeni lub etui. Namiki zaskoczyło mnie zatrzaskiem, który nie rysuje szyjki. W tych czasach to wyjątek. Ze srebrnym jastrzębiem jest jeden duży problem. Śmierdzi. Ma nieprzyjemny metaliczny zapach szyn kolejowych rozgrzanych w lipcowym słońcu. Nie ma to nic wspólnego ze srebrem i, co gorsza, przenosi się na dłonie. Pilot zdaje się zapomniał, że Namiki jest dla niego tym, czym Nakaya dla Platinum – marką luksusową. Model dostępny w kilku wersjach (w nawiasie nazwy katalogowe):- jastrząb (Hawk);- Fudżi (Mt. Fuji);- żółw (Turtle);- karp (Carp);- smok (Dragon);- ibis (Toki).Alveryn Pierwsze wrażenie: metalowe wrzeciono rozcięte na pół. Ładna, owalna forma, także po zdjęciu skuwki. Efekt psuje tradycyjny u Pilota klips z kulką - w tym piórze bardzo nie na miejscu. Stalówka jest bardzo podobna do stosowanej przez Crossa w modelu Verve. Trochę przypomina też rozwiązanie z Watermana Edsona. Oczywiście, skojarzenie z inlaidami Sheaffera nasuwa się automatycznie. Korpus i skuwka wykonane są ze srebra wysokiej próby; trafniejsze byłoby określenie ”zewnętrzna powłoka skuwki i korpusu”, ale tak się przyjęło w branży, że jak obudowa jest srebrna, to znaczy, że ”pióro z litego srebra”. Niech będzie. Na srebrnej powłoce wytłoczono grafikę przedstawiającą drapieżnego ptaszka w locie (na skuwce) i z profilu (na korpusie). Wierzę na słowo, że to jastrząb. Rysunek jest podkreślony czarnym konturem, w moim odczuciu – niepotrzebnym i trącącym tandetą. Sama grafika nawet ładna. Nietypową cechą tego pióra jest zapach: metaliczno-chemiczny i bardzo nie na miejscu. Zapach, którego nie kojarzę z innymi srebrnymi piórami. Zupełnie inny i nie tak gryzący, jak w przypadku niektórych żywic akrylowych, ale i tak dziwny. Jazda próbna ArielN Pióro masywne o ciężarze rozłożonym nierównomiernie na tył korpusu. Szyjka chętnie powędrowała w stronę nieba. Stalówka w rozmiarze F pozostawia na papierze mokry ślad o szerokości 0,3 mm. Dosyć miękka, elastyczna i niezawodna - bez przerywania, startuje natychmiast nawet po dłuższym pozostawaniu bez skuwki. Irydowe ziarno jest gładkie niezależenie od kąta przyłożenia do papieru. Alveryn Charakterystyczna budowa sekcji sugeruje dużą sztywność stalówki. W rzeczywistości jest ona dość miękka, choć, rzecz jasna, nie fleksująca. Kontakt z papierem bardzo przyjemny, linia niezbyt sucha. Ziarno sympatycznie gładkie. Generalnie nie lubię nadmiaru metalu w piórach. Jest zimny, nieprzyjemny w dotyku, łatwo się brudzi, pokrywa osadami i/lub koroduje. Na szczęście Pilot pogodził wykonanie z komfortem pisania. Mimo zastosowanego srebra, pióro nie jest ciężkie i dobrze leży w dłoni. Sekcja jest stosunkowo długa, optycznie stanowi około 40% długości, dzięki czemu łatwo uniknąć trzymania za korpus. Brak rozgraniczenia między stalówką a sekcją może wymagać przyzwyczajenia. Podsumowując: całkiem znośny pisak. Technikalia Firma: Pilot Kształt: wrzeciono Wielkość: średnie Wykończenia: srebrne (ST) Długość ze skuwką/bez skuwki/ze skuwką nałożoną na korpus (mm): 139/123/144 Średnica pióra w najszerszym miejscu (mm): 13 Średnica skuwki w najszerszym miejscu (mm): 13 Waga ze skuwką (g): 33,5 (napełnione, z konwerterem) System napełniania: naboje/konwerter (Pilot) Pojemność (ml): konwerter CON-50 (0,5 ml) lub naboje (1 ml), CON-70 się nie mieści Testowana stalówka: złota 18K, F Skuwka: na zatrzask Dobre do: wolnego pisania (ArielN), codziennego pisania (Alveryn) Podobne pióra Cross Verve, Waterman Edson, Waterman Carene Edited August 18, 2013 by ArielN Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
visvamitra Posted August 18, 2013 Report Share Posted August 18, 2013 A to już absolutnie moja bajka. Piękne pióro. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
piter22 Posted August 18, 2013 Report Share Posted August 18, 2013 Śmierdzące pióro to zaprzeczenie wszystkiego jak dla mnie. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Wojciech Posted August 18, 2013 Report Share Posted August 18, 2013 Pięknie dziękuję za recenzję Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
MrSteelNib Posted August 18, 2013 Report Share Posted August 18, 2013 Cudo! Gratuluję i zazdroszczę. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Alveryn Posted August 19, 2013 Report Share Posted August 19, 2013 Ja też. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
marwis Posted August 19, 2013 Report Share Posted August 19, 2013 Nietypową cechą tego pióra jest zapach: metaliczno-chemiczny i bardzo nie na miejscu. Zapach, którego nie kojarzę z innymi srebrnymi piórami. Zupełnie inny i nie tak gryzący, jak w przypadku niektórych żywic akrylowych, ale i tak dziwny. Na chemii się nie znam ale czy to nie będzie wpływ siarki na srebro? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kuk Posted August 19, 2013 Report Share Posted August 19, 2013 (edited) Pilot/Namiki Silver Hawk bardzo mi się podoba. Ale na co dzień nie chciałbym nim pisać. Do pamiętników gdy wiek posrebrzy skronie? Edited August 19, 2013 by kuk Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted September 11, 2013 Report Share Posted September 11, 2013 Czy "zapaszek" bije ten z Wality? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Michał Posted September 12, 2013 Report Share Posted September 12, 2013 Wielkie dzięki za tę recenzję! To jedno z moich piórowych marzeń. Możecie napisać coś o opakowaniu? Gdzie piórko było kupione, w jakiej cenie? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
bosa Posted September 13, 2013 Report Share Posted September 13, 2013 Przepiękne pióro! <iście kobiecy punkt widzenia > Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
kebabożerca Posted September 30, 2013 Report Share Posted September 30, 2013 (edited) Wspaniałe piórko, tylko zapach srebra mi się nie podoba (nawet topione na świeżo złoto dla mnie ładniej pachnie). Zachciało mi się takiego. Pewnie zaraz jak zacznę grzebać żeby zobaczyć cenę to mi się odechce Edited September 30, 2013 by kebabożerca Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
jp667 Posted December 2, 2013 Report Share Posted December 2, 2013 Dobrze że mam WM Carenke bez dodatkowych efektów,no i moja jest czarna,ale suma sumarum recenzja przednia,szacun panowie Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Pan_Q Posted December 6, 2013 Report Share Posted December 6, 2013 Dobrze że mam WM Carenke bez dodatkowych efektów,... No tak, mogłeś zdecydowanie gorzej trafić Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
endru098 Posted December 28, 2013 Report Share Posted December 28, 2013 Dobrze że mam WM Carenke bez dodatkowych efektów,no i moja jest czarna,ale suma sumarum recenzja przednia,szacun panowie Dokładnie recenzja super, pióro też ale nie lubię śmierdzących piór Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts